Η θρυλική Καλντέρα και οι οικισμοί με τα λευκά σπιτάκια που ακροβατούν στο γκρεμό έχουν χαρίσει στη Σαντορίνη την παγκόσμια φήμη της ενώ εδώ και κάμποσα χρόνια στα ζηλευτά στολίδια του νησιού έχει προστεθεί και ο μοναδικός του αμπελώνας, ο οποίος μετρά αιώνες καλλιέργειας. Προστατευόμενα από το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, τα αμπελοτόπια της Σαντορίνης δεν χτυπήθηκαν από τη φυλλοξήρα που μάστισε την Ευρώπη και σήμερα χαρίζουν κρασιά γεμάτα νεύρο από αυτόριζες ποικιλίες, με κορυφαίο ανάμεσά τους το πασίγνωστο Ασύρτικο. «Σπάνια συναντάμε σε λευκά κρασιά τέτοια δύναμη, κατέχουν έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό υψηλής αλκοόλης και υψηλής οξύτητας. Δεν υπάρχουν τέτοιες ποικιλίες στον κόσμο που να το καταφέρνουν αυτό», είχε τονίσει σε συζήτησή μας για το σαντορινιό αμπελώνα ο Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους 412 Μasters of Wine παγκοσμίως.
Απόδειξη της συνεχώς αυξανόμενης σημασίας που έχει η αμπελοκαλλιέργεια στο νησί αποτελεί και η αύξηση του αριθμού των οινοποιείων που έχουν ιδρυθεί, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 21, από 6 που ήταν πριν τρεις περίπου δεκαετίες. Αρκετά από αυτά, δε, δίνουν πλέον έμφαση στην ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία, προσφέροντας γευσιγνωσία κρασιών αλλά και προσεγμένες γεύσεις σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Στην κορυφή αυτής της εκλεκτής λίστας οινοποιείων βρίσκεται το Κτήμα Σιγάλα και το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος.
Κτήμα Σιγάλα
Ο περίφημος Πάρης Σιγάλας ίδρυσε μέσα σε αμπελοτόπια της Οίας το Κτήμα Σιγάλα το 1991. Η σπιτική του αυλή αγναντεύει τα κλήματα, που λικνίζονται ελκυστικά όταν τα χαϊδεύει το αεράκι, και το απέραντο Αιγαίο. Το τιμόνι του οινοποιείου βαστά σήμερα ο Στέλιος Μπουτάρης, συνεχίζοντας να εστιάζει στην παραγωγή μεγάλων κρασιών για την οποία είναι γνωστό το Κτήμα Σιγάλα. Η λίστα των ετικετών του περιλαμβάνει περίφημα κρασιά, όπως τα 7 Χωριά, το Νυχτέρι, το Vinsanto και τον Καβαλιέρο, το προσωπικό μου αγαπημένο – ένα απίθανο Ασύρτικο με πλούσιο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα που χαρίζει αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων καθώς και μακρά μεταλλικότητα στην επίγευση. Ισάξια δίπλα στα εκπληκτικά κρασιά στέκονται οι απίθανες γεύσεις της executive chef Κυριακής Φωτοπούλου.
Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν βρίσκονται και η σαλάτα με ωμά κολοκυθάκια, ημίλιαστα ντοματίνια, φράουλες, δυόσμο και τσαλαφούτι, η σαντορινιά φάβα με καπνιστό χέλι, ντοματίνια και πελτέ από ντομάτες του νησιού, βολβούς κρεμμυδιών, μπάμια τουρσί και σαλικόρνια, τα χειροποίητα ταλιολίνι με ζωμό γαρίδας, σκορπίνα και λάδι μυρωδικών καθώς και η καπνιστή μελιτζάνα με σάλτσα ψητής ντομάτας και γαλοτύρι Εύβοιας.
Εξαιρετικός είναι και ο διακριτικά δημιουργικός μουσακάς της Κυριακής με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα που λιώνουν στο στόμα, κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, πατάτα κονφί και αφράτη μπεσαμέλ ενώ το λιωμένο σε μαντεμένιο σκεύος λαδοτύρι Μυτιλήνης με μαρμελάδα φράουλα και φρέσκο πιπέρι είναι απλά ανεπανάληπτο. Όσο και αν ακούγεται συνηθισμένο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπεραστεί το χειροποίητο ψωμί που συνοδεύεται από πάστα σαντορινιάς ντομάτας και αλατοελιές. Ένας απλός μεζές με άπλετη φρεσκάδα και ντελικάτα γλυκιά επίγευση που κρύβει μέσα του όλο το καλοκαίρι. Η σεφ ανανεώνει αρκετές από τις γεύσεις του μενού κάθε σεζόν ενώ συνεχίζει να αποδεικνύει σταθερά την εκπληκτική της ικανότητα στην αρμονική σύνθεση πρώτων υλών και τη δημιουργία μοναδικών σε νοστιμιά πιάτων.
Κτήμα Σιγάλα, Οία, τηλ.+ 30 22860 71644
Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος
Κατευθυνόμενοι προς το νότιο τμήμα του νησιού, συναντάμε στην Έξω Γωνιά το μοντέρνο Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος. Η παράδοση της οικογένειας Καραμολέγκου στην καλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικών κρασιών ξεκίνησε το 1952 ενώ το 2004 το οινοποιείο μπήκε σε νέα τροχιά με το ριζικό εκσυγχρονισμό του. Η καινούργια, μοντέρνα οικεία του στεγάζει το εντυπωσιακό υπόσκαφο κελάρι, το μπαρ, το εστιατόριο και την πειραματική κουζίνα όπου οι επισκέπτες μυούνται σε ελληνικές μαγειρικές τεχνικές, χρησιμοποιώντας φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά από το μποστάνι του οινοποιείου. Η γεμάτη με δέντρα σπιτική αυλή προσφέρει χαλάρωση ενώ οι τεράστιες βεράντες χαρίζουν υπέροχη θέα στα αμπέλια και τη θάλασσα. Με τον Αρτέμη Καραμολέγκο στο πηδάλιο της επιχείρησης, το οινοποιείο συνεχίζει να εξελίσσεται, βασιζόμενο σε υψηλά πρότυπα καλλιέργειας και οινοπαραγωγής, και να παράγει εξαίσια κρασιά, ανάμεσά τους και ο Πυρίτης, το 34, του οποίου η ονομασία συμβολίζει τους 34 αιώνες αμπελοκαλλιέργειας στο νησί, το Μυστήριο, ο Φτέλος και ο εκπληκτικός Πάπας, ένα single vineyard Ασύρτικο με έντονη ορυκτότητα και αρώματα βοτάνων και πυρηνόκαρπων φρούτων. Στην αξιόλογη λίστα κρασιών προστίθενται και οι πλούσιες γεύσεις που προσφέρει το Άρωμα Αυλής, το εστιατόριο του οινοποιείου.
Το μενού επιμελείται ο σεφ και restaurateur Χάρης Νικολούζος (Jerár) ενώ επικεφαλής της κουζίνας είναι ο σεφ Μιχάλης Πουλαράκης. Ο εκτενής κατάλογος περιλαμβάνει ιδιαίτερα νόστιμα πιάτα, ανάμεσά τους και η bresaola από μοσχάρι Νάξου με άγρια ρόκα, σαντορινιά τοματίνια και αρσενικό, η τάρτα φάβας με παντζάρι, κρέμα τυριού, απόχτι (παραδοσιακό κυπριακό αλλαντικό) και ρόκα, οι γαρίδες σαγανάκι με κόκκινες ψητές πιπεριές, σκόρδο, μυρωδικά και φέτα Άργους, το λεμονάτο κότσι αρνιού με αγκινάρες, πατάτες και δυόσμο, καθώς και η σκορπίνα με κριθαράκι, ξύσμα λεμονιού και μυρωδικά. Το Άρωμα Αυλής προσφέρει όμορφες γεύσεις σε ένα άκρως καλοκαιρινό και ευχάριστο περιβάλλον.
Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Έξω Γωνιά, τηλ. + 30 22860 33395
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα