Όσο ακόμα ζητάμε δροσερά μέρη, επιλέξαμε την υπέροχη αυλή του Aleria, που όπως και το υπόλοιπο εστιατόριο είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης και δοκιμάσαμε τα μοναδικά πιάτα του Γκίκα Ξενάκη.

Atrium

Το Αleria βρίσκεται στον Κεραμεικό και στεγάζεται σε ένα δίπατο νεοκλασικό σπίτι χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα. Η διακόσμηση και η αυλή του είναι από μόνα τους έργα τέχνης. Ευφραίνεται η καρδιά σου και η υποδοχή είναι εξαιρετικά ζεστή. Αν είστε μεγάλη παρέα, ένα τεράστιο οβάλ τραπέζι σάς περιμένει στο ισόγειο, σε ένα χώρο που μπορεί να απομονωθεί από το υπόλοιπο εστιατόριο. Διαλέξαμε μια Μαλαγουζιά για να συνοδεύσει το φαγητό μας και, μια και ήμασταν τέσσερα άτομα, είπαμε να τα δοκιμάσουμε σχεδόν όλα από ένα μικρό, πλην τέλεια, σχεδιασμένο μενού.

_MG_8451_2

Το φαγητό
Η γευσιγνωσία που ακολούθησε ήταν μια καταιγίδα από λεπτές και φίνες γεύσεις, μια αποδομημένη σπανακόπιτα πάνω σε τραγανό φύλλο κρούστας, καλομαγειρεμένο νόστιμο σπανάκι, κρέμα φέτας και όλα τα αρωματικά ωμά. Είχαν όλα μια απίστευτη ομοιογένεια και η νοστιμιά και τα αρώματα ήταν στον ουρανό. Το ρευστό, αποδομημένο παστίτσιο μαγειρεμένο με μάγουλα μοσχαρίσια ήταν μια αποκάλυψη! Το ίδιο και ο κόκορας που στη βασική του συνταγή είναι στιφάδο. Τέτοιο τρυφερό κοκορούδι δεν είχαμε ξαναφάει. Ενδιάμεσα μας ήρθε μια βελουδένια σούπα κολοκύθας με κάστανα και μαύρη τρούφα. Θεσπέσια.

orzo-rissoto

Δεν θέλω να συνεχίσω να σας λέω ιστορίες για καλές γεύσεις και φαγητά, θέλω να σταθώ στα γλυκά, στον μπακλαβά του ενός χιλιοστού. Μέλι, βούτυρο, καραμέλα, τραγανότητα, καρύδι καρυδένιο. Όλα αυτά σε ένα μπακλαβά ενός χιλιοστού. Ο Γκίκας Ξενάκης ήσυχα και διακριτικά δουλεύει τα υλικά του ψάχνοντάς τα σε βάθος. Δεν υπάρχει υπερβολή πουθενά. Όλα έχουν μια άπλετη ισορροπία – όπως το μπουρδέτο με κουσκουσάκι. Βόμβες γεύσης στον ουρανίσκο. Εκεί εστιάζεται ο Ξενάκης, στη γεύση και όχι στη φιγούρα.

Upstairs(1)

Το σέρβις
Ευγενικό, επαγγελματικό και διακριτικό.

Η ετυμηγορία
Απορώ πώς αυτό το μαγαζί δεν έχει πέσει στην αντίληψη των αστεριών Michelin. Κάνουν και αυτοί τα λάθη τους. Η κάβα του πολυάριθμη και οι τιμές γι’ αυτό που προσφέρει εξαιρετικές. Για πρώτη φορά σε κριτική μου προσθέτω ότι το εστιατόριο είναι τόσο όμορφο που ενδείκνυται για ένα ερωτικό ραντεβού.

Aleria

Βαθμολογία
Το φαγητό 9/10
Το σέρβις 8,5/10
Η ατμόσφαιρα 9/10

Σύνολο 26,5/30

info
Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222633, www.aleria.gr