Ο κύριος Στέλιος Κωνσταντινίδης μεγάλωσε στην Αμερική, όπου μετανάστευσε η οικογένειά του από την Κάρπαθο για μια καλύτερη ζωή. Όπως πολλοί Έλληνες ομογενείς, έτσι κι η δική του οικογένεια είχε εστιατόριο κι έτσι από τα 10 του χρόνια o μικρός Στέλιος βοηθούσε τους γονείς του στην κουζίνα και στη σάλα. Μεγαλώνοντας, σπούδασε αλλά συνέχισε να δουλεύει στο χώρο του εστιατορίου γιατί ήταν κάτι που αγαπούσε και που είχε ήδη αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει σαν επάγγελμα.
Στην Ελλάδα ερχόταν κάθε καλοκαίρι για διακοπές και κάθε φορά που έφευγε ένιωθε πως άφηνε πάντα πίσω του ένα κομμάτι της ψυχής του. Έτσι, ένα από αυτά τα αποκαλόκαιρα του ξεριζωμού, αποφάσισε να ακούσει την καρδιά του. Έμεινε στην πατρίδα και για 10 χρόνια περίπου εργάστηκε και γνώρισε την ελληνική αγορά, μέχρι που το 2007 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, ανοίγοντας τον Κρίθαμο, ένα ελληνικό εστιατόριο, που έδινε έμφαση στην κουζίνα του νησιού του. Ένα οικογενειακό εστιατόριο που συνεχίζει μέχρι σήμερα, 15 χρόνια μετά, να υπηρετεί τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσε ο κύριος Στέλιος. Την ελληνική παράδοση, την υψηλή ποιότητα και τον σεβασμό στον πελάτη. Με τη δική του οικογένεια πλέον να βοηθά σε όλα τα πόστα, τον γιο του Μιχαήλ στο σέρβις, την κόρη του Ευδοξία στο ταμείο και τη σύζυγό του Καλλιόπη στην υποδοχή, ο κύριος Στέλιος, χρόνο με το χρόνο, έκανε τον Κρίθαμο, στο Νέο Ψυχικό, σημείο αναφοράς τόσο για επαγγελματίες της περιοχής, όσο και για παρέες, που επιζητούν το καλό φαγητό και τις γεύσεις που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ως τώρα άκουγα πολλούς φίλους από όλη την Αθήνα να έχουν κάνει τον Κρίθαμο μόνιμο στέκι τους είτε για να πάρουν σε πακέτο το μεσημεριανό τους είτε για να βγουν οποιοδήποτε βράδυ είχαν διάθεση για έξοδο. Έτσι, ένα μεσημέρι Κυριακής βρέθηκα και εγώ εκεί…
Το πρώτο που παρατήρησα ήταν το καθαρό και ευχάριστο περιβάλλον, όπως και το φιλικό καλωσόρισμα των ανθρώπων του μαγαζιού. Η ευχάριστη εντύπωση παρέμεινε όταν είδα τον κατάλογο, που είχε τόσες πολλές επιλογές που πραγματικά δεν ήξερα τι να διαλέξω! Νομίζω πως η πληθωρικότητα στον κατάλογο (αλλά και στις μεγάλες μερίδες που διαπίστωσα στη συνέχεια) είναι απόρροια της σχέσης του κύριου Στέλιου με την Αμερική. Όπως και τα burgers! Διότι ανάμεσα στις Μακαρούνες Καρπάθου, στις Κοπέλες (νόστιμα χορτοπιτάκια που φτιάχνουν στο νησί) και στην Καρπαθιώτικη σαλάτα, θα δεις και Βurger από Black Angus με σπιτικό ψωμάκι brioche, αλλά και Vegan Burger λαχανικών! Θα δεις το Μοσχαρίσιο Κότσι γάλακτος -σκέτη λιχουδιά- αργοψημένο στο φούρνο με ξινόμαυρο κρασί, αλλά και τη Γνήσια Καρμπονάρα από την Κάτω Ιταλία με καπνιστή πανσέτα και κρεμώδη παρμεζάνα. Θα δεις να πηγαινο-έρχονται τα κεφτεδάκια της γιαγιάς και ν’ αδειάζουν στο πεντάλεπτο, όπως και τα μαντέμια τα γεμάτα χρώματα, που μπαίνουν στο φούρνο με αρωματικά βότανα, κριθαράκι και χοιρινό, το λεγόμενο ραγού. Και άντε να αποφασίσεις…
Η αλήθεια είναι πως ό,τι δοκίμασα ήταν καλοφτιαγμένο και σε αρκετή ποσότητα, ενώ έμειναν πολλά που δεν δοκίμασα και είμαι σίγουρη ότι θα επιχειρήσω να ξαναπάω για να δοκιμάσω. Άλλωστε κατάλαβα πόσο σταθερή αξία είναι από τις παρέες που έδειχναν να γνωρίζουν καλά το χώρο και τον ιδιοκτήτη. Μου άρεσε που πολλά από τα πιάτα ήταν χειροποίητα, από το ψωμί στο ξεκίνημα και τις τηγανητές πατάτες, μέχρι τα γεμιστά ραβιόλια με λευκά τυριά, προσούτο και κρέμα τρούφας ή τα γλυκά. Και εύχομαι να βάλει ακόμα περισσότερες Καρπάθικες γεύσεις ο κύριος Κωνσταντινίδης, που θα υπερισχύουν των υπολοίπων μεσογειακών ή αμερικανικών, γιατί αυτό που μας λείπει πραγματικά από τα εστιατόρια της Αθήνας είναι οι τοπικές κουζίνες και η ανάδειξη των μικρών παραγωγών του κάθε τόπου.
info
Μπουμπουλίνας 25, Ψυχικό, τηλ. 2106728790, https://krithamos.gr
Κόστος: €25-30. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δεύτερα – Σαββάτο 14:00 – 00:00, Κυριακή 12:00 – 18:00
Δείτε επίσης:
Κάρπαθος: Γεύσεις & Έθιμα-Ένα βιβλίο-οδηγός για την Καρπάθικη κουζίνα
Στην Κάρπαθο, με λαμπροκουλούρα και βυζάντι!