Ποιος να το φανταζόταν πως το κακάο μαζί με το γάλα, θα δημιουργούσαν έναν από τους πιο δυνατούς δεσμούς αγάπης. Γιατί η σοκολάτα γάλακτος είναι πολλά περισσότερα από ένα γλύκισμα, είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων και της απόλαυσης. Γνωρίζετε ότι ένα τυχαίο γεγονός και ένα βρέφος που δυσκολευόταν στον θηλασμό, στάθηκαν αφορμή για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα σοκολάτα σε κάθε σχήμα, μέγεθος, συνδυασμό και γεύση;

Ζητάμε τη γεύση της τα απογεύματα, όταν έχουμε κέφια, όταν είμαστε στενοχωρημένοι, όταν θέλουμε να δωρίσουμε κάτι τρυφερό, όταν μεταφέρουμε μηνύματα αγάπης, όταν θέλουμε να γλυκάνουμε ή να γλυκαθούμε. Παρηγοριά και συντροφιά, λύπη και χαρά, αγάπη και χωρισμός, μήνυμα και υπονοούμενο, ποτέ στην ιστορία τα συναισθήματα δεν συνδέθηκαν τόσο στενά με ένα τρόφιμο. Κρυμμένη σε τσέπες, σε συρτάρια γραφείων, ολόκληρη ή σπασμένη, ως επικάλυψη ή λιωμένη, όπως και όπου να είναι, πάντα θα υπάρχει κάποιος που την αναζητά με λαχτάρα.

Η ιστορία της σοκολάτας γάλακτος

Η ιστορία της σοκολάτας γάλακτος έχει ενδιαφέρον και συνδέεται με την εξέλιξη του κακάο γενικότερα. Η πρώτη εκδοχή που παρασκευάστηκε στην Ευρώπη ήταν πιθανότατα στην αρχή του 19ου αιώνα. Ο πρώτος που εφάρμοσε την ιδέα να προσθέσει γάλα στο κακάο ήταν ο Ιταλός εφευρέτης Domingo Ghirardelli. Επίσης, ο Ελβετός σοκολατοποιός Daniel Peter θεωρείται ο υπεύθυνος για την τελειοποίηση και γενικότερη ανάπτυξη της πρώτης σοκολάτας. Η εφεύρεση της σημείωσε με μεγάλη επιτυχία και άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας γεύσης που κατέληξε να είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία σοκολάτας σε όλο τον κόσμο.

Ο εφευρέτης του βούτυρο κακάο

Ο Domingo Ghirardelli γεννήθηκε στο Rapallo της Ιταλίας. Με πατέρα εισαγωγέα εξωτικών τροφίμων, σε νεαρή ηλικία μυήθηκε στο εμπόριο κακάο και ζαχαρωδών και παράλληλα μαθήτευσε δίπλα σε έναν τοπικό ζαχαροπλάστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνες τις εποχές το κακάο παρέχονταν στο στρατό ως μερίδα φαγητού και μερικές φορές δινόταν στους στρατιώτες ως πληρωμή αντί για νόμισμα. Το 1849 μετακόμισε στην Καλιφόρνια όπου άνοιξε ένα παντοπωλείο που πωλούσε, μεταξύ άλλων, γλυκίσματα σε ανθρακωρύχους. Το 1852, άνοιξε στο Σαν Φρανσίσκο ένα ζαχαροπλαστείο, το Ghirardely & Girard, το οποίο τελικά εξελίχθηκε στη σύγχρονη Ghirardelli Chocolate Company. Το 1884 είχε γίνει διάσημος και έστελνε προϊόντα σε όλη τη Δύση, την Αμερική και την Ασία. Το 1892 ο Domingo αποσύρθηκε αναθέτοντας τη διαχείριση στους γιους του και το 1894 απεβίωσε. Το 1893, η σοκολατοποιΐα μεγάλωσε και η παραγωγή μεταφέρθηκε στην πλατεία Ghirardelli που πήρε το όνομα του διάσημου σοκολατοποιού, και το 1965, η πολιτεία του Σαν Φρανσίσκο, την ανακήρυξε ως επίσημο μνημείο της πόλης.

Το 1865, ένας υπάλληλος της Ghirardelli παρατήρησε πως κρεμώντας μια σακούλα με σοκολατένια μάζα σε ζεστό δωμάτιο, το βούτυρο κακάο έσταζε, αφήνοντας ένα υπόλειμμα που μπορούσε να μεταποιηθεί αλεσμένο. Ήταν η στιγμή της ανακάλυψης μιας μεθόδου που έμεινε στην ιστορία ως «Broma» (από την επιστημονική ονομασία του κακάο – Theobroma Cacao), η οποία παράγει πιο έντονη γεύση σε σχέση με άλλες τεχνικές. Από τότε έως σήμερα, γράφτηκε μια μεγάλη ιστορία που δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται. Η μέθοδος Broma, που έγινε γνωστή σε όλους τους σοκολατοποιούς του κόσμου και καθιερώθηκε, περιλαμβάνει το κρέμασμα σακουλιών με καβουρδισμένους κόκκους κακάο σε πολύ ζεστό δωμάτιο (θυμίζει τα δικά μας «τυροβόλια»), με θερμοκρασία πάνω από το σημείο τήξης του βουτύρου κακάο (λίγο πάνω από τη θερμοκρασία δωματίου), και το βούτυρο αφήνεται να στάξει από τους κόκκους, όπου τελικά συλλέγεται.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο χημικός Van Houten θεωρείται ο εφευρέτης της πρέσας κακάο, μιας μηχανής που διαχώριζε το βούτυρο κακάο από τους καβουρδισμένους κόκκους, για να φτιάξει ανέξοδα και εύκολα σκόνη κακάο, η οποία έκτοτε οδήγησε στη μαζική παραγωγή σοκολάτας.

Ο εφευρέτης της σοκολάτας γάλακτος

Ο Daniel Peter γεννήθηκε το 1836 στην Ελβετία και μεγαλώνοντας εργάστηκε ως κατασκευαστής κεριών. Η ανακάλυψη της λάμπας πετρελαίου τη δεκαετία του 1860 προκάλεσε πτώση στη δημοτικότητα των κεριών, οδηγώντας τον επιχειρηματία να αναζητήσει άλλη χρήση για το εργοστάσιο κεριών που είχε δημιουργήσει. Παντρεύτηκε την κόρη του Ελβετού σοκολατοποιού François- Louis Cailler και έγινε πιο περίεργος για τη σοκολάτα ως δυνατότητα στο εργοστάσιό του. Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το κακάο χρησιμοποιούνταν κυρίως ως συστατικό για ένα ρόφημα σοκολάτας με νερό. Ο Daniel συνέχισε την έρευνά του σε μια προσπάθεια να αναπτύξει ένα νέο είδος προϊόντος χρησιμοποιώντας κακάο σε σκόνη. Αν και προσπάθησε αρχικά να αναμείξει γάλα σε σοκολάτα, μόνο αρκετά χρόνια αργότερα τελειοποίησε τη διαδικασία αφυδάτωσης του γάλακτος για να αποτρέψει την αλλοίωση. Οι προηγούμενες προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί πλήρες γάλα με το κακάο απέτυχαν επειδή η υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε νερό, σάπιζε τη σοκολάτα.

Η κόρη του Daniel, δυσκολευόταν να θηλάσει και ένας γείτονας Ελβετός χημικός, ο Henri Nestlé, πρότεινε να δώσει στο παιδί μια γαλακτο-τροφή για μωρά, αυτή που αργότερα έγινε διάσημη ως «farine lactée». Αυτό το γεγονός λειτούργησε στο μωρό, αλλά στάθηκε και αφορμή για πειραματισμούς. Το 1875, ο Daniel εφηύρε τη σοκολάτα γάλακτος χρησιμοποιώντας ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα. Αυτή η ανακάλυψη, του επέτρεψε να τελειοποιήσει τη φόρμουλά του και η σοκολάτα γάλακτος αγκαλιάστηκε από το ευρωπαϊκό κοινό που τη λάτρεψε. Το 1879, ο Daniel και ο Henri Nestlé ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τον σημερινό κολοσσό.

Ποια σοκολάτα γάλακτος αγαπάμε περισσότερο;

Σκέτη ή συνδυασμένη με άλλα συστατικά, εξακολουθεί να ανήκει στα κορυφαία σνακ, ακόμα και αν οι σύγχρονες διατροφικές τάσεις προστάζουν μηδενική ζάχαρη και μειωμένα ή εναλλακτικά γαλακτοκομικά. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών επιλέγει σοκολάτες με πολλαπλές υφές και συνδυασμούς γεύσεων. Γεύσεις όπως είναι η αλμυρή καραμέλα, οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα και οι κρεμώδεις γεμίσεις συναρπάζουν τους καταναλωτές και προσελκύουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών επιλέγει μονοποικιλιακές σοκολάτες καθώς αφηγούνται ιστορίες και τους ταξιδεύουν σε μέρη που πιθανόν επισκέφθηκαν στο παρελθόν ή θα ήθελαν να επισκεφθούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Άλλοι καταναλωτές επιλέγουν παράξενους και ασυνήθιστους συνδυασμούς γεύσεων με μπαχαρικά και καρυκεύματα, έντονα χρώματα και παράξενα σχήματα και ένας στους δύο καταναλωτές, σε μία ειδική περίσταση, θα επέλεγε μια σπάνια εκδοχή σοκολάτας γάλακτος, περιορισμένης παραγωγής.

10 σοκολάτες γάλακτος που ξεχωρίσαμε


Σοκολάτα γάλακτος με μπισκότο μήλου και κανέλας
Η σοκολατοποιία Alexandros Handmade Chocolate κατάφερε να δώσει στην ελληνική αγορά ιδιαίτερους συνδυασμούς σοκολατένιων γεύσεων σε προσιτή τιμή. Βιολογικές και συμβατικές πλάκες των 90γρ με κόκκους καφέ, αποξηραμένα φρούτα, μπαχάρια, ξηρούς καρπούς κα. Εμείς, ξεχωρίσαμε τη νόστιμη εκδοχή με σοκολάτας γάλακτος που συνδυάζεται με μπισκότο μήλου και κανέλας. Το μπισκότο δεν περιέχει ζάχαρη και είναι παρασκευασμένο με μέλι. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.alexandroschocolates.gr.

Σοκολάτα γάλακτος με καβουρντισμένο σουσάμι
Αυτή η γλυκιά πρόταση της σοκολατοποιίας eSophy ικανοποιεί τους πιστούς λάτρεις της σοκολάτας γάλακτος και είναι αρκετά σύνθετη γευστικά. Λόγω της τραγανής υφής της και των πολύπλοκων αρωμάτων κερδίζει τους πιο έμπειρους λάτρεις της σοκολάτας. Το καβουρδισμένο σουσάμι με την πλούσια, έντονη γεύση ξηρού καρπού και με κάποιες πολύ ευχάριστες φρουτώδεις νότες στην επίγευση, εξισορροπεί την γλυκύτητά της. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και συνδυασμούς γεύσεων στο https://esophychocolates.gr.

Σοκολάτα γάλακτος με μαύρη τρούφα και ανθό αλατιού
Μια σοκολάτα που θα εκτιμήσουν όσοι αναζητούν τους πιο ασυνήθιστους συνδυασμούς γεύσεων, με εντελώς διαφορετικό προφίλ, προτείνει η εταιρία μανιταριών Dirfus. Πρόκειται για μια χειροποίητη πλάκα σοκολάτας 80 γρ με αποξηραμένη μαύρη τρούφα και ανθό αλατιού. Έχει γήινες νότες με αρκετή γλύκα λόγω της γάλακτος που όμως ισορροπεί έξυπνα λόγω της αντίθεσης με τον ανθό αλατιού. Θα τη βρείτε στο https://www.manitaropolio.gr.

Σοκολάτα Γάλακτος με Ορχιδέα
Η σοκολατοποιία Laurence εμπνέεται από την τέχνη και δημιουργεί μοναδικές σοκολάτες, όπως είναι η περίπτωση αυτής της σοκολάτας γάλακτος που είναι εμπλουτισμένη με το άρωμα και τη γεύση της ορχιδέας. Περιέχει 44% κακάο και άγρια ορχιδέα, πιο γνωστή σε εμάς ως σαλέπι. Είναι μια γλυκιά μπάρα που αφήνει μνήμες από το παρελθόν, με ανθικά και γήινα στοιχεία. Περισσότερες πληροφορίες και συνδυασμούς γεύσεων θα βρείτε στο https://www.laurence-chocolate.com.

Ποπ κορν καραμέλα με σοκολάτα γάλακτος
Για τους λάτρεις του ποπκορν και της σοκολάτας γάλακτος, αυτή η πρόταση μάλλον θα αποτελέσει τον απόλυτο συνδυασμό. Πρόκειται για τραγανά και αέρινα ποπκορν που έχουν καραμελώσει και στη συνέχεια έχουν επικαλυφθεί με λαχταριστή σοκολάτα γάλακτος. Παρασκευάζεται στο εργαστήριο Annies Gourmet Popcorn και δημιουργός είναι η Άννα Μαρία Κωνσταντάκη που μαζί με τις τρεις κόρες της αποφάσισαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα τις γεύσεις που αγάπησαν, όσο ζούσαν στον Καναδά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://anniespopcorn.gr.

Σοκολάτα με Πρωτόγαλα και Λυκοπένιο
Η σοκολατοποιία Healthy Bites δημιουργεί γλυκές απολαύσεις που συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η περίπτωση αυτής της σοκολάτας γάλακτος είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη καθώς αποτελείται από κακαόμαζα, βούτυρο κακάο, πλήρες γάλα σε σκόνη, αμύγδαλα 10%, κράνμπερι 5%, σταφίδες 5%, πρωτόγαλα, λυκοπένιο από κόκκινη ντομάτα και γλυκοζίτες στεβιόλης. Περισσότερες πληροφορίες και συνδυασμούς γεύσεων θα βρείτε στο https://healthybites.fit.

Ρόφημα Σοκολάτα γάλακτος με καραμέλα και αλάτι Ιμαλαίων
Τα σοκολατένια ροφήματα Novello ξεχωρίζουν για την πυκνότητά τους και την εκλεκτή ποιότητα των συστατικών. Πρόκειται για μία πηχτή, ζεστή σοκολάτα με πληθωρική γεύση καραμέλας βουτύρου που κοντράρει με το αλάτι Ιμαλαίων και στο σύνολό του προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία. Δοκιμάστε επίσης την εκδοχή με τη γεύση bueno, αλλά και την πικάντικη με chilli, με μαστίχα και τριαντάφυλλο ή με τζίντζερ και κανέλα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://novello.gr.

Σοκολάτα γάλακτος με μαστιχέλαιο
Ό,τι περιέχει μαστίχα είναι ούτως ή άλλως ελληνικό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο συνδυασμός αυτής της χειροποίητης σοκολάτας γάλακτος με μαστιχέλαιο είναι εκλεπτυσμένος και έχει υπέροχο, διακριτικό άρωμα Μαστίχας Χίου. Περιέχει ζάχαρη, βούτυρο κακάο, γάλα σκόνη πλήρες και αποβουτυρωμένο, κακαόμαζα, και μαστιχέλαιο Χίου σε ποσοστό 0,1%. Θα τη βρείτε σε όλα τα καταστήματα Mastihashop ή μπορείτε να την παραγγείλετε μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα στη διεύθυνση https://mastihashop.com.

Σοκολάτα γάλακτος με αποξηραμένους καρπούς
Τα 100 χρόνια θα γιορτάσουν σε λίγο καιρό τα ζαχαροπλαστεία Παπαπαρασκευά που ξεκίνησαν από την Ξάνθη. Η προσεγμένη ποιότητα στην πρώτη ύλη, τους έκανε ξεχωριστούς και τους διατήρησε ενεργούς με την πάροδο των χρόνων. Οι σοκολάτες είναι χειροποίητες, παρασκευάζονται με εκλεκτή πρώτη ύλη και συνδυάζονται με καβουρντισμένους ελληνικούς καρπούς όπως αμύγδαλο και φουντούκι καθώς και με αποξηραμένα φρούτα όπως μπανάνα, φράουλα, κίτρο κα. Αναζητήστε τις στα καταστήματά τους και διαβάστε για την ιστορία τους στο https://papaparaskevas.gr.

Μονοποικιλιακή Σοκολάτα Γάλακτος από το Περού
Στις μονοποικιλιακές σοκολάτες μπορούμε να αναγνωρίσουμε ξεχωριστά χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται ανάλογα με το μικροκλίμα και δημιουργούν σύνθετες γεύσεις. Από την περιφέρεια Pachiza στο Περού φτάνει η πρώτη ύλη στο εργαστήριο Cacao Ultra και μετατρέπεται σε πλάκα σοκολάτας των 100 γρ. Παράγεται με χειροποίητο τρόπο στο ανοιχτό εργαστήριο σοκολάτας που διατηρεί ο σοκολατοποιός Σωτήρης Ανδρέου και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://cacao-ultra.gr/.