Αν μου ζητούσαν να φτιάξω τη δική μου αγαπημένη λίστα με τα κορυφαία ροφήματα του χειμώνα, στην πρώτη θέση αναμφίβολα θα έμπαινε η σοκολάτα. Εξίσου δελεαστική και η πρότασή της με αλκοόλ, σε ένα ενδιαφέρον γλυκό λικέρ που αφ’ ενός, θα ολοκλήρωνε, ως χωνευτικό και με τον πιο εύγευστο τρόπο, ένα δείπνο και αφ’ ετέρου, είτε θα συμπλήρωνε ενδεχομένως, με τη χρήση του ως βάση, δημιουργικά σοκολατένια κοκτέιλ είτε, απλά, θα συντρόφευε τα χαλαρά, παρεϊστικα cocooning της παρέας τα Σαββατοκύριακα. Το ευχάριστο δε -και το πρακτικό ίσως- στην όλη υπόθεση είναι ότι δε χρειάζεται καν να ψάξουμε στην αγορά για έτοιμο λικέρ σοκολάτας. Μπορούμε το ίδιο εύκολα και με εγγυημένη επιτυχία, να ακολουθήσουμε την παρακάτω συνταγή και να το ετοιμάσουμε στο σπίτι μόνοι μας. Τόσο γρήγορα και τόσο απλά!

Υλικά ( για 1 λίτρο)
500 ml γάλα
140 γραμ. κακάο άγλυκο
300 ml κρέμα γάλακτος
350 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
140 ml βότκα ή ρούμι λευκό

Διαδικασία
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και το μείγμα μας αρχίσει να βράζει.
Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις κρυώσει εντελώς, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλκοόλ μας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι, το κλείνουμε και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ποτήρια του λικέρ εφ’ όσον έχει παγώσει καλά.