Πιθανόν να έχετε παρακολουθήσει μια οινογευσία και να έχετε ακούσει για το λίτσι. Ίσως και να το έχετε διαβάσει σε μία ετικέτα κρασιού. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να το έχετε πετύχει στο ράφι του κοντινού σας μανάβικου ή σε κάποιο υπερ-μάρκετ. Αυτό το εξωτικό, κοκκινωπό φρουτάκι, όσο μικροσκοπικό και αν είναι, έχει καταφέρει να αφήσει το γευστικό του αποτύπωμα και να γίνει συνώνυμο της φινέτσας στο στόμα. Έχετε δοκιμάσει φρέσκο;
Από που κατάγεται το λίτσι
Το λίτσι είναι ένα τροπικό, αειθαλές δέντρο που κατάγεται και καλλιεργείται εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Πρόκειται για αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος 8-10 μέτρων και παράγει μικρούς, σαρκώδεις καρπούς. Ο εξωτερικός φλοιός του καρπού έχει ροζ-κόκκινο χρώμα, είναι τραχύς και όχι βρώσιμος, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει η γλυκιά, ημιδιαφανής λευκή σάρκα.
Στην αυτοκρατορική αυλή θεωρούνταν σύμβολο αγάπης και πολυτέλειας, με καραβάνια να ταξιδεύουν για να το μεταφέρουν φρέσκο, παρά την ταλαιπωρία της απόστασης. Από τον 18ο αιώνα εξαπλώθηκε στην Ινδία, στη Μαδαγασκάρη και στη Φλόριντα, ακολουθώντας τα εμπορικά δίκτυα της εποχής.
Η σύνδεση με τα αρώματα του κρασιού
Η γεύση του θυμίζει σταφύλι με νότες τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών. Μάλιστα, στον μαγικό κόσμο του κρασιού, το λίτσι έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση. Το άρωμά του χρησιμοποιείται συχνά ως σημείο αναφοράς για να περιγραφεί το ανθικό και εξωτικό προφίλ του Gewürztraminer, της λευκής ποικιλίας που καλλιεργείται κυρίως στην Αλσατία. Έτσι, ακόμη κι αν το ίδιο το φρούτο ταξιδεύει από μακριά, η γεύση του έχει γίνει κώδικας περιγραφής στους αφρώδεις οίνους και απαντάται όλο και πιο συχνά στα ευρωπαϊκά κελάρια.
Πόσο θρεπτικά είναι
Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα λίτσι περιέχουν πολύτιμα και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Πέρα από τη νοστιμιά τους και τα αρώματά τους είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή (ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες) ενώ περιέχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και χαλκό. Έχουν ελάχιστες θερμίδες (περίπου 65-66 ανά 100 γραμμάρια), είναι χαμηλά σε λίπη και χοληστερίνη, και συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Πού θα το βρείτε
Σήμερα ο καρπός φτάνει και στην Αθήνα, κυρίως σε κονσέρβα με σιρόπι ή σε αναψυκτικά. Τα φρέσκα λίτσι ταξιδεύουν πάνω από 7.000 χιλιόμετρα, από τη Μαδαγασκάρη ή την Ινδία, πριν εμφανιστούν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Τα food miles είναι υπερβολικά πολλά για ένα φρούτο πολυτελείας και η ποιότητα συχνά διαφορετική από αυτή που βρίσκει κανείς στις αγορές της Ασίας. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά ελληνικής παραγωγής λίτσι που καλλιεργούνται στη Μεσσηνία.
Εμείς το βρήκαμε φρέσκο και ζωηρό στα παρακάτω σημεία πώλησης:
- 4seasonsbio.gr (https://4seasons.bio): Ανάλογα την εποχή, αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε και ελληνικής παραγωγής
- e-fresh.gr (https://www.e-fresh.gr), με On-line παραγγελία και κόστος περίπου 18,5€/κιλό
Διαβάστε περισσότερα
Καραμπόλα: Το τροπικό φρούτο-αστέρι που εντυπωσιάζει σε εμφάνιση και γεύση
Plantains: Πού θα βρείτε στο κέντρο της Αθήνας «μπανάνες» από την Αφρική
Χρένο (horseradish): η πικάντικη ρίζα που μας κάνει να δακρύζουμε