Από τις εξωτικές παραλίες της Νοτιοανατολικής Ασίας στα ράφια των ελληνικών supermarket και των βιολογικών παντοπωλείων, η φρέσκια καρύδα που πωλείται μαζί με καλαμάκι κάνει φέτος αισθητή την παρουσία της. Δροσερή, φυσική, αρωματική και με εμφανίσιμη παρουσία, όπως φαίνεται, είναι και το νέο must του καλοκαιριού. Είναι το ιδανικό φυσικό ισοτονικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, για εκείνους που αγαπούν τις τάσεις, αλλά και για όσους ψάχνουν να απολαύσουν κάτι διαφορετικό κάτω από τον ήλιο. Είναι πράγματι τόσο ωφέλιμη όσο λένε;


Η φρέσκια καρύδα δεν είναι αυτή που πωλείται «παραδοσιακά» από τους πλανόδιους πωλητές στους τουριστικούς δρόμους της χώρας.

Τι ακριβώς είναι η «φρέσκια καρύδα» που πίνουμε;

Η καρύδα που βλέπουμε όλο και συχνότερα στα ψυγεία δεν είναι η ώριμη, καφέ και τριχωτή εκδοχή της. Δεν είναι αυτή η «παραδοσιακή» που πωλείται από τους πλανόδιους μικροπωλητές στον πεζόδρομο της Ερμού και σε άλλα τουριστικά μέρη. Είναι η νεαρή καρύδα (θα την αναζητήσετε και ως young coconut), κυρίως ποικιλίας Nam Hom από την Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ. Η σάρκα της είναι μαλακή, σχεδόν σαν ζελέ, και το εσωτερικό της γεμάτο με αρωματικό, ελαφρώς γλυκό νερό.

Διατίθεται καθαρισμένη εξωτερικά, πολλές φορές τυλιγμένη με μεμβράνη και συνοδεύεται από καλαμάκι και, συχνά, με ένα «κουμπί» για άνοιγμα. Συντηρείται σε δροσερό μέρος, ιδανικά στο ψυγείο και καταναλώνεται άμεσα.

Πώς την απολαμβάνουμε; Αφαιρέστε το πώμα και το καλαμάκι, πατήστε το πλαστικό εξάρτημα, αφαιρέστε το αυτοκόλλητο, τοποθετήστε το καλαμάκι και απολαύστε! Είναι γλυκές και δροσιστικές!

Νερό καρύδας: φυσικό ισοτονικό ή απλώς δροσιστικό;

Το νερό από φρέσκια καρύδα θεωρείται ενυδατικό ρόφημα. Αποτελεί, εκ φύσεως, πλούσια πηγή σε θρεπτικά συστατικά όπως: κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο, που συμβάλλουν στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Έχει λίγες θερμίδες (περίπου 45-60 / καρύδα), φυσικά σάκχαρα που της δίνουν την χαρακτηριστική γλύκα. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, έχει ελάχιστα λιπαρά και μηδενική χοληστερίνη. Χάρη σε αυτή τη σύσταση, έχει αποκτήσει φήμη ως ιδανικό ρόφημα μετά την γυμναστική ή ως εναλλακτική επιλογή ενυδάτωσης για τις ζεστές ημέρες.

Μόδα είναι. Θα περάσει;

Η φρέσκια καρύδα με καλαμάκι δεν είναι νέο προϊόν, είναι όμως νέα εμπειρία για την ελληνική αγορά. Και έρχεται την κατάλληλη στιγμή που οι καταναλωτές αναζητούν πιο φυσικά προϊόντα, νέες γεύσεις και επιλογές που ταιριάζουν σε έναν πιο συνειδητό, αισθητικά φορτισμένο τρόπο ζωής. Έτσι, πίσω από την επιτυχία της βρίσκεται η ανάγκη για πιο υγιεινά και αγνά ροφήματα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, η ενίσχυση του wellness lifestyle και της clean eating κουλτούρας, η αισθητική της εξωτικής εικόνας που δελεάζει τα social media και η φωτογενής εμφάνιση της καρύδας, που λειτουργεί ως statement αντικείμενο σε κάθε παραλία ή story στο instagram.

Είναι τόσο υγιεινή όσο δείχνει;

Η φρέσκια καρύδα έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό: αθλητές, vegans, διατροφολόγοι, φυσιολάτρες, influencers και γενικά όσοι αναζητούν μια φυσική, δροσιστική εμπειρία διαφορετική από τα συνηθισμένα. Πίνεται μόνη της, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση για mocktails ή smoothies.

Το νερό της φρέσκιας καρύδας είναι σίγουρα φυσικό, δροσιστικό και ωφέλιμο. Ανήκει στα ευπαθή προϊόντα και πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή καθώς περιέχει φυσικά σάκχαρα και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση δεν αντικαθιστά το νερό, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα ενυδάτωσης

Σε ποιες χώρες καλλιεργούνται;

Στην κορυφή της λίστας των 10 κορυφαίων χωρών για τις παγκόσμιες εξαγωγές καρύδας βρίσκεται το Βιετνάμ. Ως χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που συχνά θεωρείται για τα εκπληκτικά τοπία και την πλούσια ιστορία και κουλτούρα της, η χώρα είναι επίσης γνωστή για την παραγωγή καρύδας. Αντιπροσωπεύοντας το 81,72% των παγκόσμιων εξαγωγών καρύδας το 2024-25, το Βιετνάμ είναι κυρίως γνωστό για την νάνα ποικιλία του. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ποικιλίες είναι μικρότερες από τις παραδοσιακές ποικιλίες καρύδας και είναι εύκολο να καλλιεργηθούν και να συντηρηθούν, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για καλλιέργεια μεγάλης κλίμακας.

Ακολουθεί αμέσως μετά η Ινδονησία. Όταν μιλάμε για αυτή τη χώρα και τη θέση της στις παγκόσμιες εξαγωγές καρύδας, δεν χρειάζεται καμία εισαγωγή. Ως τροπική νησιωτική χώρα, το εύφορο έδαφος της καθιστά ιδανικό περιβάλλον για την παραγωγή καρύδας.

Στη λίστα των βασικών προορισμών για τις παγκόσμιες εξαγωγές καρύδας ακολουθεί η Ακτή του Ελεφαντοστού. Ως χώρα της Δυτικής Αφρικής, η χώρα χαρακτηρίζεται από τη γαλλική αποικιακή ιστορία και τα παράκτια τροπικά δάση. Παρόλο που είναι μια μικρή χώρα, έχει έναν αναπτυσσόμενο τομέα εξαγωγών καρύδας, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 4,57% το 2024-25.

Πόσα διατροφικά μίλια (foodmiles) ξοδεύονται μέχρι την Ελλάδα;

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην Ελλάδα, δεν καλλιεργούνται καρύδες, οπότε για να φτάσουν στα ράφια της χώρας, διανύουν πολλά διατροφικά μίλια (food miles). Αν υποθέσουμε ότι προέρχονται από την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι και ταξιδεύουν προς την πρωτεύουσα Αθήνα, τότε έχουν διανύσει περίπου 4.921 μίλια (7.918 χλμ.) σε ευθεία γραμμή. Εάν αυτή η απόσταση καλύπτεται με αεροπλάνο, παράγονται περίπου 1772 kg CO2 ή 484 kg άνθρακα. Με αυτοκίνητο, θα περίπου 1427 kgCO2 ή 390 kg άνθρακα.

Πού θα τη βρείτε και τι να προσέξετε όταν την αγοράζετε;

Η τιμή της δεν είναι χαμηλή, με κόστος που κυμαίνεται από 5 έως 7 €/ τεμάχιο. Εμείς είχαμε εντοπίσει τις φρέσκιες καρύδες στα ακόλουθα σημεία

  • Saroufim Kleopatra, Κρατίνου 11-13, τηλ. 211 4100698, 210 5910307, saroufim.gr
  • Salamat, Κορινθίας 24, τηλ.: 210 7796766, salamat.gr
  • Zerva Asian Mini Market, Λεωφ. Κηφισίας 57, στάση Ζέρβα, Αθήνα
  • Στα Supermarket AB Βασιλόπουλος, θα τα βρείτε στη μαναβική
  • La Tienda – ηλεκτρονικό κατάστημα, latiendagreece.com

Δείτε επίσης

Βubble tea: Πώς να το φτιάξετε στο σπίτι

Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση

Το άρθρο της εβδομάδας