Στον κόσμο της μαγειρικής απόλαυσης τα πολύχρωμα ζυμαρικά ξεχωρίζουν όχι μόνο για το οπτικό παιχνίδισμα αλλά και γιατί απαιτούν ταλέντο, σημασία στη λεπτομέρεια και δύναμη κατά την προετοιμασία στην κουζίνα. Με καταγωγή από τη γειτονική Ιταλία, αυτή η πολύχρωμη ποικιλία ζυμαρικών έχει γίνει σύμβολο δημιουργικότητας που ξεσηκώνει τους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες, τις καλές τέχνες, τη μόδα και τη γαστρονομία, δημιουργώντας ένα μεγάλο trend για τους λάτρεις των ζυμαρικών σε όλο τον κόσμο.
Πώς ξεκίνησε η ιστορία των χρωματιστών ζυμαρικών;
Η ιστορία των χρωματιστών ζυμαρικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εθνική ταυτότητα και υπερηφάνεια των πολιτιστικών και γαστρονομικών παραδόσεων της Ιταλίας. Αν και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ποιος ήταν ο εμπνευστής και πώς προέκυψαν τα «τρικολόρε» ζυμαρικά, το σίγουρο είναι ότι συνδέονται με τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας: το πράσινο, το λευκό και το κόκκινο.
Η ιταλική σημαία, γνωστή ως «Tricolore», αποτελείται από τρεις κάθετες ζώνες ίσου πλάτους: πράσινο στα αριστερά, λευκό στη μέση και κόκκινο στα δεξιά. Τα ζυμαρικά tricolore πιστεύεται ότι κέρδισαν δημοτικότητα στα μέσα έως τα τέλη του 20ού αιώνα, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της δημιουργικής και πατριωτικής γαστρονομικής έκφρασης της γειτονικής χώρας. Η χρήση φυσικών συστατικών, όπως το σπανάκι για το πράσινο, το σκληρό σιτάρι για το λευκό και η ντομάτα για το κόκκινο, όχι μόνο πρόσθεσε χρώμα αλλά εισήγαγε και λεπτές παραλλαγές στη γεύση.
Με την πάροδο του χρόνου, τα τρίχρωμα ζυμαρικά έγιναν δημοφιλή και βρήκαν τη δική τους κατηγορία ως αναγνωρίσιμο είδος ζυμαρικών, που απολαμβάνουν οι καταναλωτές τόσο στην Ιταλία, όσο και σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται συχνά σε απλές παρασκευές όπως είναι οι σαλάτες ζυμαρικών καθώς και πιο σύνθετες συνταγές όπου τα ζωηρά χρώματα ενισχύουν το προφίλ και τη γεύση της συνταγής και του πιάτου.
Πώς και με τι χρωματίζονται;
Για το παιχνίδισμα των χρωμάτων υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι. Η χρήση φυσικών συστατικών και η προσθήκη τεχνητών χρωστικών. Και με τους δύο τρόπους το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό, ωστόσο η μεγάλη διαφορά δεν είναι τόσο στο αποτέλεσμα, όσο στη θρεπτική αξία που έχει η επιλογή του χρωματισμού με φρέσκα λαχανικά, μανιτάρια ή καρυκεύματα. Σπανάκι για το πράσινο χρώμα, παντζάρι για το μωβ, πιπεριά και ντομάτα για το κόκκινο, κολοκύθα και καρότο για το πορτοκαλί, μανιτάρια για το καφέ, μελάνι σουπιάς για το μαύρο κτλ. Οι χρωματισμοί όμως δεν σταματούν εκεί καθώς στη λίστα των γευστικών χρωματισμών με φυσικό τρόπο προστίθενται εύκολα, προσιτά και πιο «συνεργάσιμα» υλικά που δεν επεμβαίνουν στην ενυδάτωση της ζύμης και δεν χάνεται το χρώμα τους μετά τον βρασμό. Τέτοια συστατικά είναι ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το κακάο, η σπιρουλίνα κ.ά. Η ζύμη των «λευκών» ζυμαρικών παραμένει άχρωμη στη βάση της και χρειάζεται για να δώσει έμφαση στο παιχνίδισμα.
Για την παρασκευή τους πρέπει πρώτα να βράσουν, έπειτα να πολτοποιηθούν έως ότου αποκτήσουν βελούδινη υφή όπως του πουρέ και στη συνέχεια να ενσωματωθούν στη ζύμη των ζυμαρικών. Αφού ετοιμαστούν οι πουρέδες, μοιράζεται η ζύμη σε μερίδες και ανακατεύεται με κάθε πουρέ ξεχωριστά, προσαρμόζοντας την ποσότητα ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ένταση χρώματος. Θέλει καλό ζύμωμα για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη κατανομή του χρώματος.
Τέχνη και επιστήμη δημιουργούν το νέο trend στα χρωματιστά ζυμαρικά
Το 2019, ένας επιστήμονας ονόματι David Rivillo εμπνευσμένος από τον αγαπημένο του καλλιτέχνη Carlos Cruz-Diez, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καινοτόμους εικαστικούς του 20ού αιώνα, αποφάσισε να συνδέσει την τέχνη με την επιστήμη. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το διδακτορικό του στη χημεία των φυσικών συστατικών, ξεκίνησε να πειραματίζεται με φυσικές βαφές που δεν χάνουν τις εντάσεις τους όταν αποξηραίνονται ή μαγειρεύονται, και στη συνέχεια τα εφάρμοσε σε ματιέρες, γραμμικά και σχεδιασμούς που θύμιζαν πολύ τα σχέδια του διάσημου εικαστικού.
Οι εντυπωσιακοί σχεδιασμοί, η τεχνοτροπία και οι ασυνήθιστοι συνδυασμοί χρωμάτων τον έκαναν αμέσως γνωστό, κυρίως μέσω του Instagram. Όταν ολοκλήρωσε το δεύτερο διδακτορικό στην έρευνα της νανοτεχνολογίας, αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην παραγωγή και πώληση χρωματιστών ζυμαρικών σε περίτεχνους σχηματισμούς. Η περίπτωσή του έδωσε έμπνευση στους ακόλουθούς του και μια νέα «σχολή» ζυμαρικών άνθισε κατά την περίοδο του αναγκαστικού εγκλεισμού λόγω της πανδημίας. Σε συνέντευξή του, ο ίδιος παραδέχεται ότι η φιλοσοφία του Ferran Andria και η μοριακή γαστρονομία στο El Bulli πάντοτε τον γοήτευαν, και ότι τα ερεθίσματα από την τέχνη σε συνδυασμό με την επιστημονική του γνώση, τον βοήθησαν στο να τελειοποιήσει το προσωπικό του έργο.
View this post on Instagram
Pasta Art στο TikTok
Ουράνια τόξα, φλοράλ σχέδια, γραμμικά σχήματα, animal print αλλά και αφίσες συναυλιών, γνωστοί πίνακες ζωγραφικής, υπογραφές καλλιτεχνών, μοτίβα οίκων μόδας, ανθρωποειδή, σκηνές από παραμύθια και παιδικοί ήρωες αποτυπώνονται με κουπάτ, πλάστες και πινέλα σε χρωματιστά, βρώσιμα ζυμαρικά χτίζοντας ένα μεγάλο trend στο TikTok. Τα νούμερα χτυπάνε κόκκινο στο κοντέρ και περιπτώσεις όπως είναι το Radiohead ραβιόλι με γέμιση πουρέ από φασόλια, σκόρδο, φέτα και λεμόνι να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια προβολές.
@thug.loaf RADIOHEAD – THE BENDS (1995) RAVIOLI Filling is a puree of butter beans, garlic, feta, and lemon, and the sauce underneath is a spinach aoli. Is good. @Radiohead #radiohead #thebends #radioheadedit #thomyorke #ravioli #pasta #pastaart #thugloaf
10 χειροποίητα χρωματιστά ζυμαρικά που ξεχωρίσαμε από όλη την Ελλάδα
Βίδες φρέσκων λαχανικών
Η ιστορία του Mama Irene Pasta ξεκίνησε το 2009, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, όταν η μαμά Ειρήνη αποφάσισε να μετατρέψει το παντοπωλείο του παππού σε εργαστήριο. Με πολλές προσπάθειες, εκλεκτά συστατικά, φρέσκα λαχανικά, χωρίς αλάτι, κατάφεραν να βρουν την ιδανική συνταγή. Χρόνο με το χρόνο δημιουργούν γεύσεις που πλέον ταξιδεύουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Σήμερα, το παντοπωλείο που μετατράπηκε σε atelier ζυμαρικών, προσφέρει πλήρη γκάμα με παραδοσιακές και πιο σύγχρονες γεύσεις, ζυμαρικά για παιδιά, σούπες και χρωματιστά ζυμαρικά, όπως είναι οι χρωματιστές βίδες που παρασκευάζονται με σιμιγδάλι σκληρού σίτου, πιπεριά Φλωρίνης, σπανάκι, παντζάρι και κουρκουμά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://mamairenepasta.gr.
Σπαγγέτι τρίχρωμο
Με εξειδίκευση στην παραγωγή ζυμαρικών που ξεκινάει το 1987, τα προϊόντα του εργαστηρίου ΣΠΑΝΕΛΛΗ βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Από την έναρξη λειτουργίας του έως σήμερα ακολουθούν πιστά τις διατροφικές και γευστικές ανάγκες των καταναλωτών δημιουργώντας μία μεγάλη γκάμα για όλα τα γούστα. Τα χρωματιστά σπαγγέτι, τα αγαπημένα μακαρόνια για τους Έλληνες, παρασκευάζονται με σιμιγδάλι σκληρού σίτου 100%, σπανάκι και κόκκινη γλυκιά πιπεριά. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και μπορείτε να δείτε περισσότερα στο https://www.spanelli.gr.
Τραχανάς τριών λαχανικών
Από την υπέροχη Κερκίνη Σερρών και την Κερκίνης Γη Κοιν.Σ.Επ. έρχεται η πρόταση του τραχανά τριών λαχανικών που παρασκευάζεται με αλεύρι σκληρού σίτου σε ποσοστό 87% και περιέχει καρότο 5%, παντζάρι 3% και σπανάκι 5%, συνδυάζοντας τα οφέλη των λαχανικών και τα θρεπτικά συστατικά του τραχανά. Η γκάμα τους είναι αρκετά μεγάλη και καλύπτει όλα τα γούστα. Πέρα από τα πολύχρωμα στριφτά fusilli θα βρείτε και τη νέα σειρά βιολογικών μακαρονιών από όσπρια όπως είναι η κόκκινη φακή, η μαύρη φακή και το αλεύρι ρεβιθιού. Θα ανακαλύψετε περισσότερες γεύσεις στο https://www.kerkinisgi.gr.
Φύλλα ελιάς
Τα «ζυμαρικά της κυρά Γεωργίας» που παράγει η Φάρμα Παναγιώτη Αρκούδη, παράγονται με διαλεχτά σιτηρά και ποιοτικά συστατικά. Τα «ελαιόφυλλα» ζυμαρικών με έμπνευση από τις μανιάτικες μακαρούνες, δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν τον τόπο καταγωγής τους, τη Λακωνία και τους πολύτιμους ελαιώνες της. Παράγονται με σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αποξηραμένο σπανάκι και νερό, χωρίς αυγά. Θα βρείτε επίσης χρωματιστό ριγκατόνι λαχανικών, ζυμαρικά με χαρούπι, παραδοσιακά σιουφιχτά, χυλοπίτες, στριφτάρια και πετεινάρια με ντομάτα, σπανάκι, κουρκουμά και παντζάρι. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα τους στο Facebook: Φάρμα Π. Αρκούδη.
Παπαρδέλες με άγριο σκόρδο, παντζάρι και μανιτάρι
Στα Γρεβενά, που φημίζονται για τον πλούτο των μανιταριών και είναι ιδανικός τόπος για τροφοσυλλογή, παρασκευάζονται τα «Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών- γήινες γεύσεις» αυτά τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται με σιμιγδάλι, αλεύρι, άγριο σκόρδο, παντζάρι, μανιτάρι Βωλίτης και αλάτι. Όπως προδίδει και το όνομά τους, έχουν γήινες γεύσεις και το μόνο που χρειάζονται είναι λίγο ποιοτικό βούτυρο και ένα ελληνικό, τριμμένο τυρί. Περισσότερες πληροφορίες και άλλες επιλογές ζυμαρικών από την ευρύτερη περιοχή θα βρείτε στο https://tomanitari.gr.
Ταλιατέλες λαχανικών σε φωλιές
Αυτές οι χειροποίητες ταλιατέλες είναι βασισμένες στην παραδοσιακή συνταγή της χυλοπίτας Θάσου που παρασκευάζεται με σιμιγδάλι σκληρού σίτου και αλεύρι. Είναι ζυμωμένες με πολτό φρέσκων λαχανικών: παντζάρι, ντομάτα, καρότο, πιπεριά τύπου Φλωρίνης, σπανάκι και κρεμμύδι. Δεν περιέχουν γάλα και αυγά γι’ αυτό προτείνονται για χορτοφάγους και για νηστείες χωρίς εκπτώσεις στην γεύση. Στη γκάμα των παραδοσιακών ζυμαρικών Θάσου «Σαν άλλοτε» θα βρείτε επίσης, χρωματιστό κριθαράκι και ταλιατέλες με παντζάρι και σκόρδο, με κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης, πικάντικες με καπνιστή πάπρικα, κάρυ και πιπέρι καγιέν. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://sanallote.gr.
Κοχύλι με λεντινούλα, καρότο και τσουκνίδα
Η εταιρία καλλιέργειας μανιταριών Dirfis έχει μεγάλη εμπειρία στα μανιτάρια και αναζητά συνεχώς νέες γεύσεις. Τα ζυμαρικά τους παράγονται στο εργαστήριο ΜΕΛΙΜΑ στη Χαλκίδα, με σιμιγδάλι υψηλής ποιότητας και πούδρα των αποξηραμένων τους μανιταριών που αναβαθμίζουν τη θρεπτική αξία. Η προσθήκη καρότου και τσουκνίδας είναι τα δύο επιπλέον συστατικά που συμπληρώνουν το παιχνίδισμα των χρωμάτων και των ιδιαίτερων γεύσεων. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.manitariadirfis.gr.
Χρωματιστό Τριβελάκι χωρίς γλουτένη
Αυτό το ιδιαίτερο τριβελάκι (βίδα), ξεχωρίζει γιατί παρασκευάζεται με λαχανικά και συστατικά που είναι απαλλαγμένα από τη γλουτένη. Φτιάχνονται από αλεύρι καλαμποκιού, ρυζιού και σόγιας και είναι εμπλουτισμένα με σπανάκι και παντζάρι και ταιριάζουν πολύ με άλλα λαχανικά βραστά ή ψητά σε κρύα σαλάτα. Δημιουργός είναι το εξειδικευμένο εργαστήριο NIAMA που παράγει αποκλειστικά προϊόντα χωρίς γλουτένη και η έδρα τους βρίσκεται στη θέση Αβδήμπεη, στην Περατιά, Αιτωλοακαρνανίας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://niamaglutenfree.gr.
Τρικολόρε Ριγκατόνι από όσπρια
Από ρεβίθια προέρχεται το «λευκό», από αρακά το «πράσινο» και από κόκκινη φακή το «κόκκινο», χρώμα σε αυτά τα ιδιαίτερα ζυμαρικά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και δεν περιέχουν γλουτένη. Πρόκειται για την εξέλιξη μιας πρωτοποριακής τάσης για εναλλακτικά ζυμαρικά που χρωματίζονται από την ίδια την πρώτη ύλη και όχι από προσθήκη άλλων συστατικών. Αυτή η τάση προσεγγίζει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές που αναζητούν διαφορετικούς τρόπους και ιδέες για την προσθήκη περισσότερων οσπρίων στην καθημερινότητά τους. Περισσότερα προϊόντα και πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.greenbay.gr.
Τετράχρωμα Πέτουρα λαχανικών
Τα πέτουρα συνδέονται κυρίως με τους Έλληνες της Ανατολής. Πόντιοι, Μικρασιάτες και Καππαδόκες, έφτιαχναν αυτό το πολύτιμο ζυμαρικό κάθε τέλος του καλοκαιριού. Μοιάζουν με τις χυλοπίτες, αλλά είναι πλατύτερα, και θυμίζουν έντονα τις ιταλικές παπαρδέλες. Τα πέτουρα λαχανικών της εταιρίας Αγροζύμη, παρασκευάζονται με εξαιρετικό σιμιγδάλι σκληρού σίτου, ζυμωμένο με σπανάκι, παντζάρι, κόκκινο πιπέρι και μελάνι σουπιάς. Προτείνεται, αφού βράσουν σε λίγο νερό, να σερβιριστούν μαζί με λίγο από το χυλωμένο ζουμί τους. Στη γκάμα των χρωματιστών ζυμαρικών η Αγροζύμη παράγει χυλοπίτες, ταλιατέλες, λιγκουίνι, στριφτάρι, βίδες, πένες και κουσκούς με μελάνι σουπιάς ή και με καυτερή πιπεριά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.agrozimi.gr.