Σάλος έχει προκληθεί στις τάξεις των vegan, εξαιτίας της Yovana Mendoza, μιας ένθερμης φυτοφάγου vlogger του YouTube, η οποία η οποία έχαιρε πλήρους αποδοχής από τους vegan πριν αποδειχθεί πως υποδυόταν την φυτοφάγο, αλλά στην πραγματικότητα έτρωγε ψάρια, καθώς ο βιγκανισμός είχε θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της.
Η Mendoza είναι μία από τους αναρίθμητους αστέρες των social media, οι οποίοι προβάλλουν τις είτε λιγότερο είτε περισσότερο επεξεργασμένες και εξιδανικευμένες ζωές τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν πρότυπα ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους και κυρίως εφήβους και παιδιά. Η ιστορία της ανόδου και της απότομης πτώσης της 29χρονης vlogger ρίχνει φως σε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο της εποχής.
Η διάσημη εξαιτίας της χορτοφαγικής της διατροφής κοπέλα, η οποία είναι πιο γνωστή με το ψευδώνυμο «Rawvana», μετρά πάνω από ένα εκατομμύριο ακολούθους στα social media, όπου προέτρεπε με πάθος τους θαυμαστές της να ακολουθήσουν τον βιγκανισμό και τις ιδιαίτερες συνταγές που τους πρότεινε. Η ίδια εκτός από τον θαυμασμό που κέρδιζε από τους θαυμαστές της, κέρδιζε και τεράστια χρηματικά πόσά, πριν δει τον κόσμο της και την «καριέρα» της να γκρεμίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Την πτώση της προκάλεσε ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων, το οποίο προβάλλει την ίδια να τρώει σε δημόσια θέα ένα ψάρι, το οποίο μάλιστα προσπάθησε μάταια να κρύψει.
Η 29χρονη μετά το επίμαχο βίντεο, το οποίο σόκαρε όσους το είδαν, δημοσίευσε ένα εκτενές βίντεο, διάρκειας 33 λεπτών, στο οποίο προσπαθεί να εξηγήσει πως τους τελευταίους δύο μήνες της ζωής της αναγκάστηκε να προσθέσει στη διατροφή της αβγά και ψάρια, καθώς η υγεία της κινδύνευε σοβαρά από την ολική χορτοφαγία, με την ίδια να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πέψης και απορρόφησης της τροφής. Ακόμα, η διατροφή της είχε επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό τις ορμόνες της, με την ίδια να ανησυχεί αν θα μπορέσει ποτέ να κάνει παιδιά.
Έτσι, η διάσημη vlogger συνέχισε να λέει ψέματα στους θαυμαστές της, ώστε να μην χάσει τους ακόλοθους της, αλλά και τα χρήματα που της απέφερε αυτή η «καριέρα». Με λίγα λόγια, η Mendoza ήξερε πως η διατροφή και ο ο τρόπος ζωής που προωθούσε με ενθουσιασμό μπορεί να προκαλούσε τα ίδια εν δυνάμει καταστροφικά προβλήματα υγείας και σε άλλους ανθρώπους, αλλά εξακολούθησε να το κάνει, ώστε να μην φθαρεί η εικόνα που είχε δημιουργήσει.
https://www.youtube.com/watch?v=rHjaKB0A14A
Η είδηση έκανε μεγάλη εντύπωση σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμεταδόθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, από την Washington Post ως την South China Mornhng Post, προκαλώντας απίστευτη κατακραυγή από όλους τους ακόλουθους του βιγκανισμού, οι οποίοι αισθάνθηκαν βαθιά προδομένοι από την Mendoza, που προωθούσε μια διατροφή που αποδείχτηκε πως την σκότωνε λίγο λίγο.
Το σκάνδαλο, το οποίο μάλιστα έχει γίνει γνωστό με την ονομασία «Fishgate» ρίχνει αφενός φως στον συχνά ψεύτικο κόσμο του διαδικτύου, όπου κανείς δεν φαίνεται να δείχνει τον πραγματικό του εαυτό, αλλά περνάει από πολλαπλά φίλτρα τη ζωή του και προβάλλει ψεύτικα προσωπεία, ώστε να κερδίσει θαυμαστές αλλά και χρήματα. Από την άλλη πλευρά, όμως, το «Fishgate» λειτουργεί, ή θα έπρεπε να λειτουργεί και ως κώδων κινδύνου για όλους όσους θαμπώνονται από τον εντυπωσιακό κόσμο των social media και αλλοιώνουν τον δικό τους χαρακτήρα ώστε να μετατραπούν σε όσα βλέπουν.
Έτσι, δημιουργείται το ερώτημα, αν οι πλατφόρμες όπως το YouTube, το Instagram ή το Facebook δίνουν βήμα σε άτομα που όντως μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τη νέα γενιά ή παράγει μαζικά ψευδοπροφήτες, αλλά και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες.