Πλησιάζουν οι γιορτές. Η ζάχαρη αρχίζει να αφήνει σύννεφα στον αέρα, το βούτυρο λιώνει νωχελικά στο μπρίκι και τα αρώματα των μπαχαρικών ξυπνούν μνήμες που κουβαλάμε χρόνια. Είναι εκείνες οι μέρες που το σπίτι ζεσταίνεται αλλιώς – από ανθρώπους, γέλια και γλυκά που ακουμπούν στον πάγκο για να «ξεκουραστούν».

Κι έτσι, φτιάχνουμε ένα μικρό, γιορτινό τρίπτυχο: mini cheesecakes με καρύδα που μοιάζουν σαν μικρά χιονισμένα στολίδια, gingerbread μπισκότα που γεμίζουν τον χώρο με κανέλα και παιδική διάθεση, και παραδοσιακούς κουραμπιέδες με βούτυρο Lurpak – αφράτους, τριφτούς, αρωματικούς, όπως πρέπει.

Λίγα υλικά, λίγη φροντίδα και τα σωστά υλικά της Arla και του Lurpak να διατρέχουν διακριτικά κάθε μπουκιά. Έτσι γεννιέται ένα γιορτινό τραπέζι που δεν προσπαθεί

Arla

Χριστουγεννιάτικο Cheesecake με Καρύδα (Mini)

Με βάση σοκολάτας, αφράτη κρέμα και «χιονισμένη» διακόσμηση

Υλικά

Για τη βάση

  • 200 γρ. μπισκότα σοκολάτας, θρυμματισμένα

  • 80 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 300 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα

  • 200 ml κρέμα γάλακτος (παγωμένη)

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

  • 60 γρ. ινδική καρύδα

Για τη διακόσμηση

  • Φρέσκα berries (ή κράνμπερι)

  • Λίγη ζάχαρη για το «χιονισμένο» εφέ

  • Ινδική καρύδα

  • Μικρά κλωναράκια δεντρολίβανου

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και τα πιέζουμε στον πάτο μικρών τσέρκι ή σε φόρμα για mini cheesecakes. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να σταθεροποιηθούν.

Βήμα 2

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα με την άχνη και τη βανίλια μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Ενσωματώνουμε απαλά τη χτυπημένη κρέμα και την καρύδα.

Βήμα 3

Γεμίζουμε τα τσέρκι με την κρέμα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες — ιδανικά όλη νύχτα.

Βήμα 4

Περνάμε τα berries από λίγη υγρασία και μετά σε ζάχαρη για να μοιάζουν «παγωμένα». Πασπαλίζουμε λίγη επιπλέον καρύδα πάνω στο cheesecake και τοποθετούμε τα berries και ένα κλαδάκι δεντρολίβανου. Έτοιμο το μικρό χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Arla

Gingerbread Μπισκότα

Με Βούτυρο Lurpak για άρωμα και σωστή υφή

Υλικά

Για τα μπισκότα

  • 120 γρ. βούτυρο ανάλατο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη

  • 100 γρ. μελάσα ή σκούρο πετιμέζι

  • 1 αυγό

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

  • ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο

  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι

Για το γλάσο

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1–2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή λίγο νερό

Διαδικασία

Βήμα 1 – Το βούτυρο και τα αρώματα

Χτυπάμε το Lurpak με την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και τη μελάσα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Βήμα 2 

Σε μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, μπαχαρικά, σόδα και αλάτι. Τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη, σχετικά μαλακή ζύμη.

Βήμα 3

Τυλίγουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα — βοηθάει να κρατήσουν τέλεια το σχήμα.

Βήμα 4 

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 5 χιλ. και κόβουμε ανθρωπάκια, αστέρια, δεντράκια ή ό,τι φόρμες έχουμε. Τα μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Βήμα 5 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 10–12 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 6 

Ανακατεύουμε την άχνη με το λεμόνι μέχρι να γίνει παχύρρευστο γλάσο. Γαρνίρουμε τα μπισκότα όπως στη φωτογραφία: περίγραμμα για τα ανθρωπάκια, λεπτές γραμμές στα αστέρια, χιονισμένη ζάχαρη όπου θέλουμε.

Arla

Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες

Με βούτυρο Lurpak για το άρωμα και την τριφτή υφή που θέλουμε

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή τα σποράκια από 1 βανίλια

  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ

  • 60 γρ. αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα

  • 350–380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)

  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (προαιρετικό, για πιο αφράτη υφή)

  • 1 πρέζα αλάτι

Για το πασπάλισμα

  • Άχνη ζάχαρη – άφθονη

Διαδικασία

Βήμα 1 

Χτυπάμε το Lurpak με τη ζάχαρη άχνη για 8–10 λεπτά μέχρι να γίνει σχεδόν λευκό και πολύ αφράτο. Αυτό είναι το βήμα που κάνει τον κουραμπιέ… κουραμπιέ.

Βήμα 2

Προσθέτουμε βανίλια και κονιάκ. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα.

Βήμα 3 

Ανακατεύουμε αλεύρι, αλάτι και (αν θέλουμε) το μπέικιν. Το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, μέχρι να έχουμε μια απαλή, μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.

Βήμα 4 

Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες (όπως στη φωτογραφία) και τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Βήμα 5 

Ψήνουμε στους 170°C για 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στο κάτω μέρος αλλά να μείνουν κατάλευκοι από πάνω.

Βήμα 6 

Όσο είναι ακόμα ζεστοί, τους βυθίζουμε προσεκτικά σε άχνη. Αφού κρυώσουν, ξαναπασπαλίζουμε άφθονη άχνη από πάνω για το ολόλευκο αποτέλεσμα.