Οι καλύτερες foodie στιγμές στη ζωή δεν είναι σε καμία περίπτωση «μισελενάτες»– είναι εκείνες όπου το φαγητό είναι απλώς η αφορμή. Αφορμή να καλέσεις φίλους στο μπαλκόνι σου, να στρώσεις αυτοσχέδιο τραπέζι στην ταράτσα λες και βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη ή να ανάψεις ένα μάτσο ρεσώ στο καθιστικό, με την 70άρα τηλεόραση ερμητικά κλειστή και τα επιτραπέζια ήδη ανοιγμένα.

Στιγμές που θέλεις να σερβίρεις κάτι όμορφο, γευστικό και «ψαγμένο», αλλά χωρίς να χρειαστεί να σκρολάρεις με τις ώρες σε σάιτ με συνταγές ή να δοκιμάσεις τις αντοχές του air condition σου για να μπαλατζάρεις την κάψα από τον φούρνο τον οποίο χρειάζεται να έχεις αναμμένο για ώρες. Εκεί είναι που η καπνιστή γαλοπούλα NIKAS μπαίνει στη σκηνή και διαπρέπει – φίνα, αρωματική και έτοιμη να φτιάξει παρέες.

Από το πρώτο άνοιγμα της συσκευασίας καταλαβαίνεις ότι εδώ δεν μιλάμε για συνηθισμένο αλλαντικό. Το άρωμα του καπνίσματος από ξύλο οξιάς θυμίζει παλιές συνταγές που χρειάζονται υπομονή – κι ας είναι το πιο εύκολο πράγμα να βάλεις στο τραπέζι.

Κάθε οβάλ φέτα είναι λεπτή, λαχταριστή και με εκείνη την αίσθηση «ζουμερού» φιλέτου που έχει σιγοψηθεί για οκτώ ώρες και μετά έχει καπνιστεί αργά, προσεκτικά, χωρίς βιασύνη. Με μόλις 2% λιπαρά και χωρίς γλουτένη, αλλά γεμάτη γεύση που ξυπνά ιδέες.

Και οι ιδέες έρχονται γρήγορα. Εδώ σου προτείνουμε τρία διαφορετικά platters, ανάλογα με τη διάθεση της βραδιάς. Αλλά δεν χρειάζεται να μας πάρεις στα σοβαρά. Τύλιξε απλά μια φέτα οβάλ σε ρολό, κλείσε τα μάτια, μύρισε την λες και ανοίγεις ένα εκλεκτό μπουκάλι κρασί για να αναπνεύσει, δάγκωσέ την ελαφρά και άστη να σε οδηγήσει ανάλογα με το μουντ σου, το μουντ της παρέας και το τι άλλο έχεις στο ψυγείο.

Το πρώτο platter είναι για τις πιο χαλαρές στιγμές, όταν θες κάτι ανάλαφρο και φίνο. Σε μια ξύλινη πιατέλα στρώνεις φέτες από καπνιστή γαλοπούλα NIKAS, προσθέτεις μαλακά ελληνικά τυριά (ανθότυρο, κατίκι Δομοκού, μανούρι) και φρούτα εποχής (σταφύλια, σύκα ή φέτες ροδάκινου). Συμπληρώνεις με καβουρδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια και λίγο θυμαρίσιο μέλι που γλιστρά πάνω από τα τυριά. Το σερβίρεις με ένα Μοσχοφίλερο παγωμένο, που δένει υπέροχα με τη φρεσκάδα του platter.

Το δεύτερο platter είναι για τις παρέες που αγαπούν την κίνηση. Κριτσίνια (ολικής άλεσης ή με σουσάμι), dip από στραγγιστό γιαούρτι με μουστάρδα και μυρωδικά και λεπτές φέτες ψητής γαλοπούλας που τυλίγονται γύρω από τα κριτσίνια. Για έξτρα νοστιμιά, πρόσθεσε δίπλα μικρά κομμάτια γραβιέρας Κρήτης ώστε να μπορείς να συνδυάσεις μπουκιά-μπουκιά. Συνοδεύεις με ένα δροσερό Ασύρτικο, που φρεσκάρει τον ουρανίσκο και ταιριάζει τέλεια με τη γαλοπούλα και το γιαούρτι.

Κι ύστερα έρχεται το τρίτο – το πιο χορταστικό, το πιο «ψαγμένο». Ψητά λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πολύχρωμες πιπεριές) μαριναρισμένα με θυμάρι και ελαιόλαδο, χούμους (κλασικό ή με καπνιστή πάπρικα), λίγες σταγόνες λεμόνι και φυσικά οβάλ φέτες που δένουν όλα τα αρώματα μαζί. Δίπλα μπορείς να βάλεις κύβους από γραβιέρα ΠΟΠ για πιο γεμάτη γεύση. Το συνοδεύεις με ένα Ροζέ Ξινόμαυρο, που αναδεικνύει την καπνιστή γεύση της γαλοπούλας και την καραμελωμένη νοστιμιά των λαχανικών.

Σε κάθε εκδοχή, υπάρχει κάτι κοινό: γεύση με προσωπικότητα και επίγευση από gourmet που δεν κοστίζει μια περιουσία, αλλά κάνει κάθε βραδιά με φίλους πιο καπνιστή, πιο φίνα, πιο αξέχαστη.