Το πασχαλινό τραπέζι αγαπά κατά βάση τα πληθωρικά παραδοσιακά εδέσματα και είναι για τις οικοδέσποινες μια από τις πιο δημιουργικές γευστικά ημέρες της χρονιάς.
Η ημέρα της Λαμπρής είναι γεμάτη από μοσχοβολιστές νοστιμιές, που περιλαμβάνουν από τραγανές πίτες μέχρι φρεσκοφουρνισμένα αφράτα τσουρέκια και απολαυστικά γλυκίσματα, που κλείνουν όμορφα το γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, τα πασχαλινά τραπεζώματα θέλουν το χρόνο τους, πόσο μάλλον όταν το μενού προβλέπει σουβλιστό ή ψημένα στο φούρνο αρνάκι ή κατσικάκι με τραγανή πετσούλα, κοκορέτσι αλλά και ζουμερό κοντοσούβλι, που είναι και οι πρωταγωνιστές του πασχαλινού τραπεζιού. Το μυστικό για να γίνει η κρούστα στο αρνάκι ακόμα πιο νόστιμη και τραγανή είναι να τη ραντίζετε ανά διαστήματα, χρησιμοποιώντας κλαδάκια δεντρολίβανου, με ένα μίγμα ελαιολάδου και Χυμού Λεμονιού.
Εξαιρετικά νόστιμη -και λιγότερο χρονοβόρα- εναλλακτική για το κυρίως φαγητό θα μπορούσε να είναι και ένα παραδοσιακό ανοιξιάτικο φρικασέ με αρνάκι περιχυμένο με αβγολέμονο. Θυμηθείτε βέβαια ότι λεπτομέρειες, όπως η φρεσκάδα των χορταρικών, τα μυρωδικά, το καλό ελαιόλαδο, το άψογα δεμένο με λίγο Κορν Φλάουρ βελούδινο αβγολέμονο και το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά, θα κάνουν τη διαφορά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα με χορταρικά, που είναι σταθερή αξία στο τραπέζι της Ανάστασης αλλά και το πασχαλινό τραπέζι.
Όσοι αγαπάτε τις πίτες θα φροντίσετε να τηρήσετε τις παραδόσεις ανοίγοντας χειροποίητο φύλλο χρησιμοποιώντας εκλεκτά υλικά, όπως ελαιόλαδο, Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, Μαγιά, Μπέικιν Πάουντερ και Φαρίνα. Μπόλικα φρέσκα μυρωδικά, εκλεκτά τυριά, καλό κρέας και σωστές αναλογίες στα μπαχαρικά σε συνδυασμό με τη γέμιση που θα επιλέξετε εγγυώνται την επιτυχία.
Όσο για τα παρελκόμενα του αρνιού μπορεί να περιλαμβάνουν από δροσερές σαλάτες με κλασικά ή πιο ευφάνταστα ντρέσινγκ και σάλτσες, μέχρι πατάτες φούρνου ή Πουρέ Πατάτας που μπορείτε να αρωματίσετε με διάφορα φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά για να δώσετε μια πιο δημιουργική νότα.
Από τις μοσχοβολιές του Πάσχα δεν μπορούν να λείπουν βέβαια τα ροδοψημένα πασχαλινά κουλουράκια, καθώς και αφράτα τσουρέκια. Θα τα φτιάξετε με κοσκινισμένο Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, που θα αναμίξετε με Μπέικιν Πάουντερ, καλής ποιότητας χλιαρό βούτυρο και κάποιο αρωματικό, όπως βανίλια ή χυμό πορτοκαλιού. Για πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα μπορείτε να επικαλύψετε τα τσουρέκια σας με Κουβερτούρα ή ακόμα και να τα κάνετε γεμιστά.
Καλό -και νόστιμο- Πάσχα!