Σουτζούκι και λουκάνικο όσο μοιάζουν, άλλα τόσο διαφέρουν. Είτε μπουν σε συνταγές είτε τα απολαύσουμε ως μεζέδες με την παρέα μας είναι σκέτη απόλαυση. Ωστόσο, είναι δύο διαφορετικά αλλαντικά με τα δικά τους χαρακτηριστικά που αξίζει να μάθουμε περισσότερο και να δούμε πού διαφέρουν και πού συγκλίνουν. Ας τα πάρουμε ένα-ένα.
Σουτζούκι
Με ανατολίτικη καταγωγή το ξακουστό σουτζούκι είναι ένα παραδοσιακό αλλαντικό που εξωτερικά μοιάζει με λουκάνικο μιας και παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο, ωστόσο είναι αν πιο σφιχτό και πιο πικάντικο. Πέρα από την Ελλάδα, καταναλώνεται γενικότερα στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία. Το σουτζούκι αποτελείται από κιμά βοδινό ή πρόβειο, μπαχαρικά, όπως κύμινο, σουμάκ, σκόρδο, αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Μόλις, λοιπόν, ετοιμαστεί η γέμιση μπαίνει σε έντερο και αφήνεται να στεγνώσει για αρκετές εβδομάδες.
Παράγεται σε διάφορους τύπους όπως για παράδειγμα το κλασικό πέταλο, το ίσιο μπατόν και το τύπου Καισάρειας. Οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ξεχωρίζει βέβαια το σουτζούκι Καισάρειας που είναι πολύ πιο καυτερό λόγω του άφθονου κόκκινου πιπεριού που περιέχει.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό σε πίτσες ή πεϊνερλί δίνοντας μια υπέροχη πικάντικη γεύση. Το σουτζούκι το απολαμβάνουμε μαγειρεμένο, αν και καταναλώνεται και ωμό. Μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις είναι να το βάλετε στο πρωινό, σας κομμένο σε φέτες και τηγανισμένο μαζί με αυγά. Να θυμάστε πως το σουτζούκι έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, που δεν χρειάζεται επιπλέον λάδι για το τηγάνισμα. Συνδυάζεται ιδανικά και ως παρέα σε ελληνικά αποστάγματα, όπως τη ρακή.
Λουκάνικο
Τα λουκάνικα είναι το πιο δημοφιλές αλλαντικό και φτιάχνεται συνήθως από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κιμά αναμειγμένο με καρυκεύματα έχοντας το γνωστό σε όλους κυλινδρικό σχήμα. Σχεδόν οποιοδήποτε είδος κρέατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή λουκάνικων, συμπεριλαμβανομένων και των λιγότερο παραδοσιακών, όπως το κυνήγι και η γεύση του μπορεί επίσης να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα μπαχαρικά και τα άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται και μπαίνουν επίσης σε έντερο. Όσον αφορά την τιμή του ποικίλλει επίσης ανάλογα με τα συστατικά και τον τύπο του.
Το λουκάνικο πρέπει να μαγειρεύεται, ειδικά όταν είναι φτιαγμένο από χοιρινό ή πουλερικό. Μετά το μαγείρεμα μπορεί να σερβιριστεί ολόκληρο ή κομμένο σε φέτες και να μπει σε διάφορα φαγητά. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες και γεύσεις λουκάνικων για να επιλέξετε τη δική σας αγαπημένη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα λουκάνικα που παράγονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ποικίλλουν ανάλογα με την παράδοση του κάθε τόπου και η συνταγή τους διαφοροποιείται: από τον τρόπο με τον οποίο κόβεται το κρέας, από το μέγεθος και το σχήμα του λουκάνικου και από το μέγεθος και το ποσοστό των κομματιών του λίπους (που συνήθως κυμαίνεται γύρω στο 40%).
Για να σας βοηθήσουμε να δείτε τη νοστιμιά τους και στην πράξη συγκεντρώσαμε μερικές συνταγές με λουκάνικα και σουτζούκια για να τα απολαύσετε με τους αγαπημένους σας.
Σαγανάκι με σουτζούκι πολίτικο και μανούρι
Πίτσα με σουτζούκι και βάση από πολέντα
Mac and cheese με σουτζούκι και πάπρικα
Γκρατέν με πέννες, χωριάτικο λουκάνικο και κρέμα γάλακτος
Πίτσα με πικάντικο λουκάνικο, μοτσαρέλα και μαϊντανό
Χωριάτικο λουκάνικο: 10 συνταγές με το απόλυτο αλλαντικό