Η πραλίνα είναι ίσως η δημοφιλέστερη κρέμα σοκολάτας. Μπορεί να βγαίνουν συνεχώς νέοι συνδυασμοί σοκολάτας, όμως η πραλίνα ποτέ δεν χάνει τον θρόνο της.

Μάλιστα, ένα από τα αγαπημένα σνακ μικρών και μεγάλων είναι να αλείφουμε πραλίνα σε μια φέτα ψωμί και να την τρώμε συνήθως, ως πρωινό. Ωστόσο, δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό. Για αυτό και εμείς βρήκαμε μια εναλλακτική vegan εκδοχή αυτού του σνακ, δηλαδή, μια vegan πραλίνα που έχει ως βασικό συστατικό της το ταχίνι.

Η vegan πραλίνα με ταχίνι δεν περιέχει γαλακτοκομικά, είναι φυσικά γλυκιά και έχει παραδεισένια γεύση.

Να σημειώσουμε πως το ταχίνι είναι ιδιαίτερο θρεπτικό, καθώς συνιστά και πηγή ασβεστίου (μόνο μία κουταλιά της σούπας ταχίνι δίνει το 5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου). Επίσης είναι πηγή σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, ενώ είναι πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, υδατάνθρακες, σελήνιο και στερόλες (δείτε εδώ για τη θρεπτική αξία του ταχινιού).

Σε σύγκριση με την πραλίνα, αυτή η εναλλακτική λύση είναι χαμηλότερη σε θερμίδες, σε υδατάνθρακες και σε ζάχαρη. Η θερμιδική διαφορά, βέβαια, μεταξύ των δύο πραλινών δεν είναι πολύ μεγάλη. 200 θερμίδες έχει η κλασική πραλίνα και 180 θερμίδες έχει η vegan πραλίνα. Ωστόσο,οι περισσότερες θερμίδες της κλασικής πραλίνας προέρχονται από ζάχαρη. Ακόμη,  η vegan πραλίνα περιέχει λιγότερο από το ένα πέμπτο σε ζάχαρη και σε υδατάνθρακες σε σχέση με την κλασική πραλίνα.

Υλικά
½ φλιτζάνι ταχίνι
3 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι σφενδάμου (μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε άλλα φυσικά γλυκαντικά, όπως μέλι ή αγαύη)
2 κουταλιές της σούπας σκόνη χαρουπιού (ή σκόνη κακάο)
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικό)

Εκτέλεση
Βάζετε τα συστατικά σε ένα μπολ ή σε ένα μίξερ. Χτυπήστε ελαφρά ή ανακατέψτε αργά.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το δοκιμάζετε για να ελέγξετε τη γεύση του. Αν το θέλετε πιο γλυκό, προσθέστε λίγο περισσότερο σιρόπι σφενδάμου.

Για πιο έντονη γεύση σοκολάτας, προσθέστε περισσότερη σκόνη χαρουπιού. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι, αν θέλετε.

Χτυπάτε στο μίξερ ή ανακατεύετε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα. Σερβίρετε αμέσως ή το βάζετε στο ψυγείο.

Δείτε επίσης:
Μήπως δεν βγαίνει το γλυκό, γιατί είναι μεγάλο το αυγό;

Η σπιτική γκρανόλα η σωστή (χωρίς ζάχαρη)

Πώς να βγάλετε το κέικ από τη φόρμα, χωρίς να σπάσει