Πάσχα χωρίς παραδοσιακά γλυκά δεν γίνεται, γι αυτό και εμείς κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε τις πιο νόστιμες συνταγές και τις ετοιμάζουμε με διαλεχτά υλικά και πολλή αγάπη, για να προσφέρουμε στους αγαπημένους μας τα καλύτερα!
Το φετινό Πάσχα αναμφίβολα θα είναι διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά μας τη χαρά των ημερών. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε μάλιστα, είναι μέσω της γεύσης. Αυτές τις μέρες λοιπόν, που η οικογένεια βρίσκεται συγκεντρωμένη στο σπίτι και έχουμε άφθονο χρόνο στη διάθεση μας, είναι η στιγμή να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας παραδοσιακά γλυκά. Τσουρέκια, κουλουράκια, αλλά και πίτες με βασικό υλικό τα φρέσκα, ανοιξιάτικα τυριά, έχουν κάθε Πάσχα την τιμητική τους.
Εμείς, τα φτιάχνουμε πάντα με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, Φαρίνα και Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ, για σίγουρη επιτυχία και όσο για τα αρωματικά, η μαστίχα, το μαχλέπι και η κανέλα έχουν τον πρώτο λόγο, για να μοσχομυρίσει το σπίτι Πάσχα. Βέβαια, δεν είναι λίγες και οι φορές που επιλέγουμε να δώσουμε ένα twist στις παραδοσιακές συνταγές, προσθέτοντας για παράδειγμα Κακάο στα κουλουράκια μας.
Ό,τι και αν επιλέξετε, εμείς έχουμε συγκεντρώσει και τα μυστικά για τα τσουρέκια και τα κουλουράκια, που είναι και τα πιο κλασικά πασχαλινά γλυκά όλων, για να τα φτιάξετε εύκολα:
Συμβουλές για αφράτα τσουρέκια
1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζυγισμένα και μετρημένα και στις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Επίσης, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επιλέξτε καλής ποιότητας Μαγιά και διαλύστε την σε χλιαρό νερό ή γάλα.
2. Το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ή τη Φαρίνα, καλό είναι αφού ζυγιστούν να τα κοσκινίσετε, ώστε να αφρατέψουν.
3. Χρειάζεται προσοχή στη μαστίχα και το μαχλέπι, για να μην πέσουν παραπάνω και πικρίσει το τσουρέκι.
4. Το μίγμα του τσουρεκιού απαιτεί πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ, για τουλάχιστον 7-10 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.
5. Το φούσκωμα θέλει υπομονή. Αφού βγάλετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ τη βάζετε σε μπολ, σκεπασμένη με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μόλις ανέβει η ζύμη τη χωρίζετε σε μπαλάκια, τα οποία ανοίγετε σε μπαστούνια, καλύπτετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για περίπου 15 λεπτά να ξεκουραστούν. Τέλος, αφού δώσετε στο τσουρέκι το σχήμα της επιλογής σας, το βάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζετε στο φούρνο, στους 35οC, για περίπου 25 λεπτά να φουσκώσει. Πρέπει να φουσκώσει περίπου μισή φορά από τον όγκο του.
6. Μετά το ψήσιμο, για να διατηρήσετε τα τσουρέκια αφράτα, μόλις κρυώσουν καλά τα τυλίγετε με μεμβράνη κουζίνας.
Συμβουλές για τραγανά κουλουράκια
1. Αξίζει να το επαναλάβουμε, ότι όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζυγισμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε αυτή την περίπτωση.
2. Για τραγανά κουλουράκια χτυπάτε για αρκετή ώρα στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και συνεχίζετε προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά.
3. Τα πασχαλινά κουλουράκια αγαπούν τα αρώματα εσπεριδοειδών, όπως ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
4. Τα κουλουράκια θέλουν ελάχιστο ζύμωμα και το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
5. Για να δώσετε σχήμα στα κουλουράκια, παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε σε σχήματα της επιλογής σας. Φροντίστε όσο γίνεται να παίρνετε ίση ποσότητα ζύμης για να ψηθούν ομοιόμορφα.
6. Ψήνετε ένα – ένα τα ταψιά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν και μόλις κρυώσουν, βάζετε τα κουλουράκια σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.