Sponsored Content
Το cheesecake είναι ένα γλυκό που αγαπάμε πολύ και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές όμως έχει την τιμητική του αφού όχι μόνο συμπληρώνει ένα οικογενειακό γεύμα ή ένα φιλικό κάλεσμα με τον πιο νόστιμο και εντυπωσιακό τρόπο αλλά μπορεί να αποτελέσει το πιο λαχταριστό δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Η βάση ενός κλασικού cheesecake είναι το τριμμένο μπισκότο, ωστόσο με μπόλικη φαντασία και δημιουργικότητα μπορούν να προκύψουν πολλές και διαφορετικές λαχταριστές παραλλαγές. Εκείνο όμως που το απογειώνει είναι η πλούσια κρέμα τυριού που απλώνεται από πάνω. Κάποιες συνταγές θέλουν ψήσιμο, άλλες που είναι πιο εύκολες και πιο γρήγορες χρειάζονται απλά κάποιο χρόνο στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Όσο για την επικάλυψη οι επιλογές είναι άπειρες: από φρέσκα φρούτα και μαρμελάδες μέχρι σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και καραμελένια σιρόπια.
Κρύα, ψημένα, διεθνή ή ελληνικά, σε φόρμα, ταψί ή ποτήρι, κλασικά και εναλλακτικά, όποια κι αν είναι τα γούστα μας, ένα είναι σίγουρο: το μεγαλύτερο μυστικό του cheesecake είναι το φρέσκο τυρί κρέμα! Παίρνουμε έμπνευση από το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα και φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα cheesecake σε πολλές και διάφορες παραλλαγές.
Τα μυστικά της επιτυχίας
• Για να κάνουμε την κρέμα πλούσια και απαλή πρέπει να επιλέξουμε το σωστό τυρί. Γλυκό ή αλμυρό, όποια κι αν είναι τα γούστα μας και οι συνταγές που ακολουθούμε, θέλουμε το cheesecake να είναι αφράτο, ανάλαφρο και νόστιμο γι αυτό χρησιμοποιούμε Arla φρέσκο τυρί κρέμα.
• Επειδή όμως το τυρί κρέμα δεν αρκεί για το τέλειο αποτέλεσμα, η κρέμα γάλακτος είναι απαραίτητη. Το υλικό που θα μας δώσει έξτρα λεία και βελούδινη υφή είναι η Arla κρέμα γάλακτος πλήρης. Για γευστική ισορροπία ανακατεύουμε δύο μέρη τυριού με ένα μέρος κρέμας π.χ. 500 γρ. τυρί και 250 ml κρέμα.
• Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά στην κρέμα. Στις γλυκιές εκδοχές 1-2 κουταλιές ζάχαρη άχνη, λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα από μισό λεμόνι δίνουν επιπλέον αρώματα. Στις αλμυρές παραλλαγές ταιριάζουν πολύ το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά. Σε κάθε περίπτωση, προσθέστε στην κρέμα μια πρέζα αλάτι, θα αναδείξει τις γεύσεις όλων των υλικών.
• Για τους συνδυασμούς των γεύσεων παίρνουμε έμπνευση από τα αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Για παράδειγμα, τα παιδιά λατρεύουν τα gingerbread cookies τα οποία μπορούμε να τρίψουμε στο μούλτι και να τα χτυπήσουμε με λιωμένο βούτυρο για να φτιάξουμε τη βάση του cheesecake. Σε αυτή την εκδοχή ταιριάζουν πολύ τα φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα τα οποία μπορούμε να ζαχαρώσουμε αλείφοντάς τα με χτυπημένο ασπράδι και βουτώντας τα σε ένα μπολ με κρυσταλλική ζάχαρη. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε βάση από μελομακάρονα και κουραμπιέδες με topping από μελωμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα αντίστοιχα.
• Mix & Match. Τα μπισκότα πτι μπερ ή τα Μιράντα, τα σοκολατένια cookies και τα κουλουράκια βουτύρου ή κανέλας είναι μερικές ακόμα επιλογές για να φτιάξουμε γλυκιές βάσεις. Στα αλμυρά cheesecake τα τριμμένα κρίθινα παξιμάδια και τα παξιμάδια χαρουπιού ταιριάζουν ωραία, ειδικά αν συνδυαστούν με επικάλυψη μαρμελάδας-chutney ντομάτας, πιπεριάς ή ελιάς.
• Το σκεύος που μας λύνει τα χέρια: Οι αντικολλητικές φόρμες με αποσπώμενη βάση είναι ιδανικές για τα cheesecake. Είτε το βάλουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί είτε το ψήσουμε όταν θα έρθει η ώρα του σερβιρίσματος θα έχουμε ένα όμορφο γλυκό που ξεφορμάρεται με μία κίνηση.