Το κοτόπουλο είναι από τις πιο νόστιμες και θρεπτικές διατροφικές επιλογές. Ένας διατροφικός θησαυρός που δικαιολογεί απόλυτα τη φήμη του ως το αγαπημένο φαγητό όλων.

Όλα τα «ευ» σε μια τροφή
Εύκολο στη διαχείριση και την αγορά. Το βρίσκουμε στον πάγκο του χασάπη ή συσκευασμένο σε ψυγεία. Ανάλογα την ανάγκη της συνταγής μας το αγοράζουμε ολόκληρο, σε μερίδες, στήθος, μπούτια, κοπανάκια, φτερούγες, φιλέτο στήθους, φιλέτο από μπούτι.
Εύγευστο: είναι προφανέστατα μια από τις πλέον αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων και το απολαμβάνουμε με χίλιους τρόπους.
Ευέλικτο στο μαγείρεμα: η τρυφερή, γευστική και ζουμερή λευκή σάρκα του ταιριάζει γάντι σε σαλάτες, πιάτα φούρνου, κατσαρόλας, τηγανητά και ό,τι χωρά ο νους του μάγειρα.

kotopoulo1

Ευπαρουσίαστο. Χωρίς πολύ κόπο, κλέβει την παράσταση στο τραπέζι όπως κι αν το παρουσιάσεις και το συνοδεύσεις: με ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά, χόρτα κπλ
Εύπεπτο & υγιεινό: Το κοτόπουλο φημίζεται και για την υψηλή διατροφική του αξία. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και κάλιο που βοηθούν να διατηρείται σωστά ρυθμισμένος ο μεταβολισμός ώστε να γίνονται οι απαραίτητες καύσεις δίνοντας παράλληλα ενέργεια.

kotopoulo2

Γιατί να επιλέξω γαλοπούλα;
Στο ίδιο μοτίβο και η γαλοπούλα, πουλερικό με επίσης λευκή και ζουμερή σάρκα με πολλά κοινά στοιχεία με το κοτόπουλο. Είναι πουλερικό με ελάχιστα λιπαρά ενώ δίκαια συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις πιο θρεπτικές διατροφικές επιλογές αφού περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες όπως Β6, Β3, Β2, και Β12, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Σημειώνουμε επίσης ότι η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό. Επίσης, εκτός από τη νοστιμιά και την υψηλή διατροφική της αξία, είναι εύπεπτη και μαγειρεύεται εξίσου εύκολα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που είναι από τις τροφές που δε λείπουν από το διαιτολόγιο όσων ακολουθούν πιο προσεγμένη διατροφή. Συμπληρώνοντας στη λίστα με τα οφέλη της τη χαμηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά και τις λίγες θερμίδες που αποδίδει καταλαβαίνουμε απόλυτα γιατί αποτελεί μια εξαιρετική τροφή.

Δεν θέλει κόπο, απλά τρόπο!
Μπορεί βέβαια το κοτόπουλο και η γαλοπούλα να είναι μια εξαιρετική απάντηση στο ερώτημα «τι θα μαγειρέψω σήμερα;», ωστόσο η συντήρηση και η προετοιμασία τους απαιτούν προσοχή.

kotopoulo

*Κατ’ αρχάς πριν ξεκινήσετε να κάνετε οτιδήποτε καλό είναι να προμηθευτείτε γάντια μιας χρήσης για ασφαλέστερη διαχείριση του κοτόπουλου.
*Αν δεν χρησιμοποιήσετε γάντια, πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με το ωμό κοτόπουλο.
*Σε περίπτωση που αγοράσετε κοτόπουλο συσκευασμένο, ελέγχετε οπωσδήποτε τις ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης. Μπορείτε να το μαγειρέψετε μέχρι και 7 μέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία συσκευασίας.
*Ο κανόνας που ισχύει για όλα τα τρόφιμα που αποψύχονται ισχύει και για το κοτόπουλο: Σε καμιά περίπτωση δεν το καταψύχετε ξανά.
*Η διαδικασία της απόψυξης θα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο και όχι εκτός και το κοτόπουλο θα πρέπει να μαγειρευτεί εντός 1 ημέρας από τη στιγμή της απόψυξης. Οπότε φροντίζετε να το προμηθεύεστε προς το τέλος των αγορών σας και στο σπίτι το βάζετε αμέσως στη συντήρηση του ψυγείου ή απ’ ευθείας στην κατάψυξη.
*Προκειμένου να αποφύγετε την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όταν αγοράζετε φρέσκο κοτόπουλο πριν το βάλετε στο ψυγείο το καλύπτετε με μεμβράνη.
*Πλένετε πολύ καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό τα σκεύη που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία του κοτόπουλου.
*Δεν χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη, επιφάνειες κοπής και εργαλεία για την προετοιμασία κοτόπουλου για άλλα τρόφιμα αν προηγουμένως δεν τα έχετε πλύνει πολύ καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Το ιδανικότερο μάλιστα είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για λαχανικά, κρέας και κοτόπουλο.
*Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσετε τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στα κοτόπουλο είναι το σωστό μαγείρεμά του. Η σαλμονέλα για παράδειγμα σκοτώνεται στους 72 βαθμούς. Αν βάλετε στο ψυγείο το μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει μείνει, όταν θελήσετε να το φάτε, θέλει ζέσταμα να φτάσει ξανά στους 72 βαθμούς Κελσίου, αλλιώς ο κίνδυνος της σαλμονέλας υφίσταται εάν φαγωθεί κρύο από το ψυγείο.