Με σταθερή παρουσία 80 ετών στην ίδια τοποθεσία, το παραδοσιακό μπαχαροπωλείο αποτελεί ένα από τα εμβληματικά σημεία στην καρδιά της αθηναϊκής αγοράς προσφέροντας τεράστια ποικιλία προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Για όσους διατηρούν εγκάρδια αγάπη για τη μαγειρική ο μπαχαρτζής είναι ο καλύτερός τους φίλος. Σκεφτείτε, αν ο μάγειρας – μαγείρισσα ήταν ζωγράφοι, τα μπαχαρικά και τα κοντιμέντα δεν θα ήταν τα χρώματα στην παλέτα και οι κουτάλες τα πινέλα; Γιατί λοιπόν να μην βάλουν στον καμβά τους τα καλύτερα; Η ποικιλία προϊόντων -πάνω από 2.500 επιλογές- που βρίσκουμε στο Μπαχάρ, είναι αντιστρόφως ανάλογη του μικρού χώρου αλλά ανάλογη της ποιότητάς τους. Αυτό το καθιστά σημείο αναφοράς για επαγγελματίες, ρέκτες της γαστρονομίας και νοικοκυρές στην αναζήτηση αρτυμάτων αρωματικών φυτών, αφυδατωμένων λαχανικών, σπόρων, μιγμάτων μπαχαρικών, και πολλών άλλων που δεν χωρούν σε μερικές αράδες. Επειδή όμως όσο έμπειροι και να είστε στη μαγειρική, ο αυτοσχεδιασμός έχει τον τρόπο του αλλά και τα όριά του, μη διστάσετε να ζητήσετε ιδέες από το ενημερωμένο προσωπικό, που είναι πάντα στη διάθεση του επισκέπτη για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αυτό είναι ένα ακόμα από τα μεγάλα ατού του μαγαζιού. Γιατί, ως γνωστόν, δεν προορίζονται όλα τα μίγματα για κάθε χρήση, άλλα είναι για κρέας, άλλα για ψάρι, άλλα για την ελληνική κουζίνα και άλλα για τη διεθνή.

Για παράδειγμα, θέλετε να ψήσετε στη σχάρα ένα κόντρα Black Angus Αργεντινής ξηρής ωρίμασης; Αναζητήστε το mix Argentina, ένα ειδικό μίγμα με κρεμμύδι, κόλιανδρο, σκόρδο και πάπρικα που θα απογειώσει τη γεύση του κρέατος. Αν είστε λάτρεις της κρεόλ κουζίνας, θα προτιμήσετε το καζούν, ένα μίγμα γλυκιάς και καυτερής πάπρικας, βασιλικού, δυόσμου και ρίγανης. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε και πιο ιδιαίτερα μίγματα, όπως το «meat coffee» με βάση τον καφέ, ζάχαρη και πάπρικα, ιδανικό για να μαρινάρετε τις κοπές σας, από τις κλασικές μέχρι αυτές που θα βρείτε στα κρεοπωλεία νέας γενιάς. Αν θέλετε να προσθέσετε στο φαγητό μια διαφορετική, πιπεράτη νότα, πασπαλίστε το με 1-2 πρέζες ούρφα (ή αλλιώς isot), που είναι καυτερή λιαστή πιπεριά που χρησιμοποιείται όπως το μπούκοβο. Με φειδώ όμως…

Θυμηθείτε να προμηθευτείτε, αν δεν έχετε, μύλο για πιπέρι, καθώς είναι σημαντική γευστική επένδυση και θα το διαπιστώσετε, όταν οι πυκνοί κοκκινο-καφέ φρεσκοτριμμένοι κόκκοι πιπεριού Μαδαγασκάρης απελευθερώσουν το ξυλώδες και λουλουδάτο άρωμά τους πάνω στη χυμώδη σπαλομπριζόλα σας. Εξίσου απαραίτητο είναι και ένα πέτρινο γουδί για το κοπάνισμα των φρεσκοκαβουρδισμένων σπόρων, με τα οποία ενδεχομένως να πασπαλίσετε τα πιάτα σας στο τελείωμα αλλά και για την ανάμιξή τους με τα καρυκεύματα. Καλά μαγειρέματα!

info
Μπαχάρ, Ευριπίδου 31, Αθήνα, τηλ. 210 3217225, www.bahar.gr

Κεντρική φωτογραφία: Marion Botella, Unsplash.com