Όλοι μας έχουμε κάποιες συνήθειες που που όμως ανεβάζουν το κόστος στον λογαριασμό ρεύματος. Πράγματα που συνήθως δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να έχουν επίπτωση. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όμως, μπορεί να κάνουν τη διαφορά, καθώς εξοικονομώντας ενέργεια, δηλαδή κιλοβατώρες, θα δούμε όφελος και στο πορτοφόλι μας.

Τέτοιου είδους απλές ενέργειες είναι:

Τα θερμαντικά σώματα να είναι «ελεύθερα»

Σε πολλά Do It Yourself (DIY) βίντεο για μικρές παρεμβάσεις στο σπίτι υπάρχουν ιδέες και για το πώς μπορούμε να καλύψουμε ένα καλοριφέρ ώστε το δωμάτιο να αποκτήσει έναν πιο καλαίσθητο χαρακτήρα. Ωστόσο, τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι καλυμμένα ή σκεπασμένα, καθώς εμποδίζεται η απόδοσή τους. Το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση που μπροστά από ένα καλοριφέρ ή άλλο θερμαντικό σώμα βρίσκεται κάποιο έπιπλο, όπως μια πολυθρόνα ή ο καναπές. Η ύπαρξη αυτών των επίπλων εμποδίζει την ενεργειακή απόδοσητων θερμαντικών σωμάτων, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να είναι ενεργό για περισσότερο χρόνο προκειμένου ο χώρος να θερμανθεί ικανοποιητικά. Αυτό οδηγεί φυσικά στην αύξηση του κόστους θέρμανσής μας. Αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, καλό είναι να αφήνουμε όσο το δυνατόν πιο «ελεύθερα» τα θερμαντικά σώματα.

Δεν αφήνουμε να κάνει… «ρεύμα»

Είναι λογικό ότι αν τα παράθυρα ή οι πόρτες δεν έχουν καλή στεγανοποίηση, ο ψυχρός αέρας θα εισχωρεί, ρίχνοντας τη θερμοκρασία στον χώρο μας. Το «ρεύμα» που δημιουργείται από τις χαραμάδες που μπορεί να υπάρχουν σε πόρτες και παράθυρα που δεν κλείνουν καλά, θα «αντικατοπτριστεί» και στον λογαριασμό ρεύματος. Η καλύτερη πρακτική είναι βέβαια να φροντίσουμε για την ενεργειακή απόδοση του χώρου με αναβαθμισμένα μονωτικά συστήματα (πχ πόρτες και παράθυρα αλουμινίου). Ωστόσο υπάρχουν και πιο απλές λύσεις, όπως τα ειδικά «στοπ» για τις πόρτες ή μονωτικές ταινίες για τα παράθυρα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε όμως, είναι ότι ακόμη και το απλό τράβηγμα της κουρτίνας μπορεί να μειώσει την απώλεια θερμότητας, με μελέτες να κάνουν λόγο για εξοικονόμηση έως και 10%.

Το stand-by δεν ωφελεί

Πολλές φορές ξεχνάμε ανοιχτό το laptop γιατί μια άλλη απασχόληση μάς έχει αποσπάσει την προσοχή. Άλλες φορές πάλι, το αφήνουμε εν γνώσει μας στο stand-by προκειμένου να μην χάσουμε χρόνο όταν το ξαναχρειαστούμε. Αυτή όμως είναι μια πρακτική με την οποία μπορεί να κερδίζουμε λίγο χρόνο, αλλά αρκετά κοστοβόρα στην πραγματικότητα. Η βέλτιστη πρακτική είναι να μην αφήνουμε τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής, αλλά να τις κλείνουμε κανονικά από το κουμπί ON/OFF. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι να το εφαρμόζουμε και στην τηλεόραση, καθώς το κουμπί στο τηλεκοντρόλ δεν είναι ικανό να τερματίσει τη λειτουργία της συσκευής.

Βάζουμε τις οθόνες σε νυχτερινή λειτουργία

Μια απλή πρακτική που εξοικονομεί ενέργεια σε συσκευές με οθόνη είναι να χαμηλώνουμε την φωτεινότητά τους. Μπορούμε για παράδειγμα να εφαρμόσουμε και σε άλλες συσκευές που έχουν οθόνη την επιλογή της νυχτερινής λειτουργίας που προσφέρεται στα κινητά. Είτε πρόκειται για υπολογιστή, είτε για τηλεόραση, ο χαμηλότερος φωτισμός της οθόνης αφενός μας βάζει σταδιακά σε κατάσταση χαλάρωσης, προκειμένου να κοιμηθούμε ευκολότερα, αφετέρου μειώνουμε το κόστος λειτουργίας τους.

Κλείνουμε το φούρνο νωρίτερα

Η ηλεκτρική κουζίνα είναι μια συσκευή που καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ρεύματος, τέτοια που είναι ικανή να εκτοξεύσει το κόστος του λογαριασμού. Ωστόσο, επειδή το να μαγειρεύουμε είναι η οικονομικότερη λύση για φαγητό, μπορούμε απλά να εξοικονομήσουμε ενέργεια κλείνοντας τον φούρνο περίπου 10 έως 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Η θερμότητα που υπάρχει στον φούρνο επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε χρήματα.