Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το σπίτι αρχίζει να αλλάζει ρυθμό. Οι μυρωδιές από την κουζίνα γεμίζουν το χώρο και σηματοδοτούν την έναρξη των γιορτινών ημερών. Τα φώτα χαμηλώνουν λίγο παραπάνω, οι προετοιμασίες αποκτούν έναν σχεδόν τελετουργικό χαρακτήρα και όλοι – ακόμη κι εκείνοι που δεν το παραδέχονται- νιώθουν μια μικρή ανυπομονησία για το μεγάλο οικογενειακό τραπέζι. Είναι η στιγμή του χρόνου που στρωνόμαστε γύρω από πιάτα που φτιάχτηκαν με φροντίδα, ανταλλάζουμε ιστορίες, γελάμε λίγο πιο ελεύθερα και θυμόμαστε γιατί το φαγητό έχει αυτή τη μαγική ικανότητα να μας φέρνει κοντά.

Γι’ αυτό και οι επιλογές των συνταγών έχουν τη δική τους σημασία. Δεν είναι απλώς μια σειρά από πιάτα· είναι η διάθεση που θέλουμε να δώσουμε στο βράδυ. Ξεκινάμε με μια βελουτέ σελινόριζας με μήλα και κάστανα, ένα πιάτο-αγκαλιά που ζεσταίνει τον καλεσμένο από την πρώτη κουταλιά – ειδικά όταν εμπλουτίζεται με την απαλότητα του Arla Φρέσκου Τυριού Κρέμα. Συνεχίζουμε με ένα ribeye που αφήνει το άρωμα του βουτύρου Lurpak να αναδείξει την ένταση του κρέατος, δίνοντας στο τραπέζι την απαραίτητη «γιορτινή» κορύφωση. Και για συνοδευτικό με το ζουμερό κρέας, ετοιμάζουμε ένα γαλλικό γκρατέν με πατάτες ντοφινουάζ, όπου το αυθεντικό δανέζικο σκληρό τυρί Arla δίνει εκείνη τη χρυσαφένια, φίνα κρούστα που κάνει τη διαφορά.

Arla

Με λίγα καλά υλικά και την ποιότητα της Arla να διατρέχει διακριτικά κάθε πιάτο, το μενού αποκτά συνοχή, χαρακτήρα και μια αίσθηση «σπιτικής πολυτέλειας». Ένα τραπέζι που δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει φωναχτά, αλλά να μείνει στη μνήμη μέσα από γεύσεις ζεστές, αυθεντικές και απόλυτα γιορτινές.

Bελουτέ σελινόριζας με μήλα και κάστανα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1.000 γρ. σελινόριζα, χοντροκοµµένη
  • 2 µήλα, χοντροκοµµένα
  • 1 κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κοµµένη στη µέση
  • 100 γρ. κάστανα, ψηµένα και καθαρισµένα
  • 3/4 κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού µοσχοκάρυδο
  • 1.000 ml καυτό ζωµό κρέατος ή µανιταριών και επιπλέον για το αραίωµα της σούπας
  • 120 γρ, Arla Φρέσκο Τυρί κρέμα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • µαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο αλάτι

Για τα φύλλα φασκόμηλου

  • 12 φύλλα φασκόμηλου
  • φυτικό λάδι

Για το σερβίρισμα

  • σπόρους ροδιού
  • φρυγανισµένα κυβάκια ψωµιού

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουµε τη σελινόριζα, το µήλο, το κρεµµύδι και το σκόρδο για 5΄. Προσθέτουµε τα κάστανα, τα µπαχαρικά, τον ζωµό και αλατοπίπερο κατά βούληση.

Βήμα 2

Βράζουµε τη σούπα για 25΄ σε µέτρια φωτιά, κατόπιν την πολτοποιούµε και τη βάζουµε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουµε όσο επιπλέον ζωµό χρειάζεται για να δώσουµε την επιθυµητή υφή. Προσθέτουμε λίγες κουταλιές από τη σούπα μας στο Arla Φρέσκο Τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά για να το αραιώσουμε. Στη συνέχεια, το ενσωματώνουμε, όπως και το βούτυρο, και αφήνουµε τη σούπα να πάρει 2-3 βράσεις.

Βήμα 3

Φύλλα Φασκόμηλου: Σε ένα κατσαρολάκι τηγανίζουµε τα φύλλα του φασκόµηλου σε καυτό λάδι και τα στραγγίζουμε σε αντικολλητικό χαρτί. Σερβίρουµε τη ζεστή σούπα µε τα φύλλα φασκόµηλου, ρόδι και κυβάκια φρυγανισμένου ψωµιού.

Γαλλικό γκρατέν με πατάτες ντοφινουάζ

Υλικά

  • 1.000 γρ. πατάτες καθαρισμένες
  • 250 γρ. Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • θαλασσινό αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε ολόκληρες τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, στο μαντολίνο ή με μαχαίρι και τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 28 εκ. και πασπαλίζουμε τον πάτο με ένα λεπτό στρώμα γραβιέρας. Ξεκινάμε να κάνουμε στρώσεις εναλλάξ με πατάτες και με το Arla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί, κάθε φορά αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τελειώνουμε τις στρώσεις με το τυρί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε τις πατάτες.

Βήμα 2

Καλύπτουμε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και καπάκι. Ψήνουμε για 50’ στους 200°C, ξεσκεπάζουμε, συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να αποκτήσει η κρούστα χρυσό χρώμα και αποσύρουμε. Σερβίρουμε το ντοφινουάζ ζεστό, πασπαλισμένο με θυμάρι, ως κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό.