Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι “βασιλιάς” του καλοκαιριού είναι το παγωτό, αλλά τη σοκολάτα δεν τη ρίχνει κανείς από το θρόνο της! Και όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν είναι η στιγμή για δροσερά, σοκολατένια γλυκά που δίνουν την ιδανικότερη απάντηση σε κάθε λιγούρα.
Η σοκολάτα που μας κάνει καλό
Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα, δίνει ενέργεια και ευεξία, είναι τονωτική και ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Επίσης, περιέχει υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου που, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βοηθούν στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ήξερες ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η σοκολάτα σε συνδυασμό με άσκηση και μείωση των υδατανθράκων βοηθάει το αδυνάτισμα;
Δροσερές, σοκολατένιες απολαύσεις
Ταιριάζει υπέροχα σε φίνες, δροσερές κρέμες και αφράτα παντεσπάνια και κάνει καλή παρέα με τα φρούτα. Μαζί της μπορείτε να δημιουργήσετε ανάλαφρα επιδόρπια, όπως τράϊφλ, για τα καλοκαιρινά τραπέζια αλλά και τούρτες και μικρά σοκολατένια κεράσματα, που κάνουν θραύση στις γιορτές. Μια σοκολατένια κρέμα γίνεται ιδανική γέμιση για τάρτες και συνδυάζεται το ίδιο καλά με ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ η τρούφα σοκολάτας, η κουβερτούρα σε σταγόνες και το γλάσο γαρνίρουν ιδανικά παγωτό και σεμιφρέντο, πηγαίνοντας την παγωμένη απόλαυση ένα βήμα παραπέρα.
Τα μυστικά διαχείρισης της σοκολάτας
* Πριν λιώσετε την κουβερτούρα, κόψτε την πλάκα σε μικρά κομμάτια, ιδανικά ίσου μεγέθους για να λιώσουν ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα σε σταγόνες.
* Αν λιώσετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ανοξείδωτο σκεύος, το οποίο τοποθετείτε πάνω σε κατσαρόλα όπου μέσα σιγοβράζει νερό, σε μέτρια θερμοκρασία. Προσοχή, το νερό δεν πρέπει να ακουμπά πάνω στο σκεύος με τη σοκολάτα. Επιπλέον, το ανοξείδωτο σκεύος πρέπει να εφάπτεται καλά στην κατσαρόλα ώστε να μη βγαίνουν οι υδρατμοί από το πλάι, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέφτουν μέσα στη σοκολάτα με τη μορφή νερού, καταστρέφοντας την.
* Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, αφήστε τη σοκολάτα στη φωτιά μέχρι να λιώσει, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.
* Αν επιλέξετε να λιώσετε τη σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων, βάλτε το κομμάτια της πλάκας κουβερτούρας ή την κουβερτούρα σε σταγόνες σε γυάλινο μπολ και λιώστε τη σε δόσεις: η σοκολάτα πρέπει να λιώσει σταδιακά, με διακοπές της λειτουργίας του φούρνου και έλεγχο ανά 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 4-5 φορές. Αν το λιώσιμο της σοκολάτας γίνει κατ’ ευθείαν στα 2 – 2,5 λεπτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την κάψετε.
* Όταν λιώνετε σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να προσέχετε και την ένταση του φούρνου, η οποία πρέπει να είναι από 450-650W, αν έχετε ένδειξη σε Watt ή στο medium για την περίπτωση που έχετε ένδειξη σε βαθμίδες έντασης.
* Αν θέλετε να αρωματίσετε τη λιωμένη σοκολάτα με κάποιο ποτό, πρέπει να προσέξετε να της προσθέσετε πρώτα κάποια λιπαρή ουσία, όπως βούτυρο.
* Όταν αναμιγνύεται άλλα υλική στη σοκολάτα, πρέπει να ανακατεύετε με σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) και όχι με σύρμα γιατί δημιουργεί φυσαλίδες.
* Οι καλοκαιρινές συνταγές με σοκολάτα ζητούν απαραιτήτως ψυγείο. Πριν τοποθετήσετε τα γλυκά στο ψυγείο για πρώτη φορά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ζεστά και σκεπάστε τα προσεκτικά, είτε με μεμβράνη είτε αποθηκεύοντας τα σε μπολ με καπάκι, για να μην πάρουν μυρωδιές από τα άλλα τρόφιμα.