Αθηναϊκή, ρώσικη, γαρίδες κοκτέιλ, αυγοσαλάτα, μακαρονοσαλάτα. Όλες οι αειθαλείς σαλάτες της ελληνικής αστικής κουζίνας με βάση τη μαγιονέζα επιστρέφουν στα τραπέζια. Όχι μόνο νοσταλγίας αλλά λόγω αξίας. Και αν έχεις καλή μαγιονέζα όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες…

Ελληνικό αστικό τραπέζι δεν λογιζόταν χωρίς μαγιονέζα. Δεν ήταν ελληνική «εφεύρεση» αλλά πολιτογραφήθηκε όταν μπήκε για πρώτη φορά στην κουζίνα μας και δεν έφυγε ποτέ. Γιατί όλα τα έχει η μαγιονέζα. Απαλή, βελούδινη γεύση, ήπια χαρακτηριστικά, φινετσάτο άρωμα και, κυρίως, ευκολία. Ναι, ευκολία. Τη σπουδαιότερη των αξιών, γιατί η μαγιονέζα έγινε διάσημη ακριβώς γιατί ταιριάζει με όλα και δίνει χάρη σε όλα.

Και όταν ο Τσελεμεντές και οι συνταγογραφίες των δεκαετιών ‘50-80 μετέφραζαν τη γαλλική κουζίνα στην ελληνική πραγματικότητα, η μαγιονέζα πήρε τα ηνία. Ήταν, άλλωστε, γνωστή εξαιτίας της γαλλικής καταγωγής της, και στη Σμύρνη. Και όταν οι πρόσφυγες ήρθαν στην Αθήνα και έφεραν μαζί τη μαγειρική τους δεινότητα, η μαγιονέζα μπήκε σε όλα τα σπίτια.

Η μαγιονέζα, λοιπόν, γαλλικής καταγωγής -ισπανικής για πολλούς- αποδείχτηκε πολύ οικεία. Ταίριαξε στα γούστα του Έλληνα, ήταν ένας καμβάς που μπορούσες να «κεντήσεις» επάνω. Για αυτό και έγινε η βάση για περίφημες σάλτσες αφού με λίγο συμπλήρωμα, μπορούσε να αλλάξει σε κάτι εξαίσιο μεταμορφώνοντας ένα πιάτο.

Και όλα αυτά που έδωσαν ταυτότητα στην αστική κουζίνα επιστρέφουν στα εστιατόρια και στα οικογενειακά τραπέζια. Και όχι δεν είναι η νοσταλγία που κάνει την αθηναϊκή σαλάτα… «ανακάλυψη» κατά τους προσφιλείς χαρακτηρισμούς. Είναι η ίδια η αξία των πιάτων.

Αθηναϊκή σαλάτα
Ένα πιάτο που ταυτίστηκε με την ελληνική αστική κουζίνα των ’60ς. Ψάρι βραστό, που μπορεί να είχε μείνει από την ψαρόσουπα της προηγούμενης με μαγιονέζα, πίκλες και κάππαρη. Το ψάρι ψιλοκόβεται και σερβίρεται με δύο παραλλαγές: είτε ανακατεύεται με λαχανικά, καρότα, πατάτα, αγγουράκι τουρσί και μαγιονέζα, είτε τοποθετείται στο πιάτο σχηματίζοντας ένα ψάρι, καλύπτεται από πάνω με τη μαγιονέζα και διακοσμείται με πίκλες. Επειδή η μαγιονέζα είναι το βασικό συστατικό πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας για να αναδείξει την αξία του πιάτου.

Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Ρώσικη
Μια σαλάτα που την ξέρουμε ως «ρώσικη» αλλά στη Ρωσία την ονομάζουν «Olivier», προς τιμήν του Γάλλου σεφ Λυσιέν Ολιβιέ, που την εμπνεύστηκε και τη σέρβιρε πρώτος το 1860 στο περίφημο εστιατόριό του Ermitage, στη Μόσχα. Η συνταγή αποτελείται από διάφορα λαχανικά, κυρίως πατάτες, καρότα, αρακά και αυγά, όλα βραστά, που με τη μαγιονέζα παίρνουν άλλη χάρη. Κάθε οικογένεια, μάλιστα, προσθέτει και τα δικά της υλικά, όπως κάπαρη, σέλερι, αγγουράκι τουρσί, κοτόπουλο βραστό και ζαμπόν.

Δειτε τη συνταγή ΕΔΩ

Γαρίδες κοκτέιλ
Το απόλυτο καλοκαιρινό «κοκτέιλ» των ‘60ς που η μόνη σχέση του με κοκτέιλ ήταν το ποτήρι που το σέρβιραν. Ένα βρετανικό και αμερικάνικο ορεκτικό με βάση τη σάλτσα Μarie Rose, μια «ροζ» μαγιονέζα, που είχε επίσης κέτσαπ, Worcestershire sauce, χυμό λεμονιού και μαύρο πιπέρι. Εξαιρετική για τη συνοδεία θαλασσινών, συνδυάστηκε με τις γαρίδες που έχουν πιο ήπια γεύση.

Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Αυγοσαλάτα
Μπορεί να μην ήταν τόσο διαδεδομένη όσο η ρώσικη, αλλά η αυγοσαλάτα είχε τις δόξες της στα οικογενειακά τραπέζια σαν ορεκτικό. Μια σαλάτα με βάση βραστά αυγά, κυρίως κρόκο, μαγιονέζα, ψιλοκομμένο σελέρι και μουστάρδα με την οποία άλειφαν τα καναπέ, τα βολ-ο-βαν ή γέμιζαν αυγά κομμένα στη μέση όπου είχαν αφαιρέσει τον κρόκο.

Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Ρυζοσαλάτα – Μακαρονοσαλάτα
Δύο εκδοχές πάνω στην ίδια ιδέα. Όπως και οι πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι είναι… καλοί αγωγοί της μαγιονέζας γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται συνδυαστικά σε διάφορες χρήσεις. Η βασική πάντως συνταγή είναι αμερικάνικης έμπνευσης και λειτουργεί σαν συνοδευτικό. Ταιριάζει τέλεια δίπλα σε ψητά κρεατικά, ζεστά ή κρύα, σε τηγανητό κοτόπουλο, όπως και σε οτιδήποτε βγαίνει από μπάρμπεκιου.

Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

TIP: Για όλες τις συνταγές επιλέγουμε τα προϊόντα Ομοσπονδία. Η κέτσαπ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ δεν έχει συντηρητικά, ενώ το  πλαστικό top down μπουκάλι εξασφαλίζει πρακτικότητα στη χρήση και ακρίβεια στις συνταγές σας. Φυσικά -για τους πιο παραδοσιακούς- η ίδια πλούσια γεύση τομάτας της κέτσαπ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ διατίθεται και στα κλασικά γυάλινα μπουκάλια. Στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα σημεία πώλησης μπορείτε να βρείτε τη μαγιονέζα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ με υπέροχη σπιτική γεύση, ακριβώς όπως αν την είχατε φτιάξει μόνοι σας στο σπίτι με τα πιο αγνά υλικά. Τέλος, η μουστάρδα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ είναι και αυτή χωρίς συντηρητικά, ενώ για πιο πικάντικες γεύσεις και συνταγές υπάρχει πάντα και η πικάντικη μουστάρδα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.