Τα τελευταία χρόνια η εξοικονόμηση ενέργειας έχει γίνει βασική μας προτεραιότητα σε καθημερινή βάση για δύο εξίσου ουσιαστικούς λόγους. Ο ένας είναι η οικονομία που θέλουμε να κάνουμε στον προϋπολογισμό του σπιτιού μας και όχι μόνο και ο άλλος είναι η προστασία του πλανήτη που είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της ενεργειακής κρίσης που απειλούν τον πλανήτη.
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη ενέργειας και παράλληλα να ωφελήσουμε την τσέπη μας. Κάποιοι είναι γνωστοί και χιλιοειπωμένοι, όπως το να χρησιμοποιούμε τα φώτα και τις συσκευές όσο λιγότερο γίνεται, να εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό ρεύμα, να επιλέγουμε το είδος τιμολογίου που ταιριάζει στο καταναλωτικό μας προφίλ κ.ά. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες ακόμα συμβουλές, που διαφέρουν από τις προφανείς και μπορεί να μην τις γνωρίζουν οι περισσότεροι, οι οποίες όμως μπορούν να αποδώσουν ιδιαίτερα αν τις εφαρμόζουμε σε καθημερινή βάση.
Διαλέξτε ανοιχτά χρώματα για τους τοίχους, την επίπλωση και τη διακόσμηση των χώρων σας. Με αυτό τον τρόπο φωτίζονται περισσότερο οι χώροι από το φυσικό φως, αντανακλάται η θερμότητα και χρειαζόμαστε λιγότερο τεχνητό φωτισμό, άρα καίμε και λιγότερο ρεύμα.
Αναβαθμίστε το μπάνιο αλλάζοντας το καζανάκι, τη βρύση και το ντους με «έξυπνες» επιλογές σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν συστήματα περιορισμού κατανάλωσης ρεύματος.
Μην τοποθετείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές κοντά στα κλιματιστικά καθώς ο θερμοστάτης ανιχνεύει τη θερμότητα που παράγουν, λειτουργεί περισσότερο για να μπορέσει να αποδώσει και καταναλώνει παραπάνω ενέργεια.
Αντικαταστήστε τα λάστιχα στις πόρτες και στα παράθυρα για να μην έχετε απώλεια ψύξης το καλοκαίρι και θέρμανσης τον χειμώνα.
Δείξτε προσοχή στους χρόνους και στις ποσότητες, γενικώς και ειδικώς, π.χ. ανάψτε τον θερμοσίφωνα όσο χρειάζεται για να έχετε ζεστό νερό (10-15 λεπτά) και μην τον ξεχνάτε ανοιχτό με τις ώρες. Κάντε το ίδιο με την προθέρμανση του φούρνο πριν το ψήσιμο του φαγητού. Ακόμα, βράστε στον βραστήρα όσο νερό χρειάζεστε και μην το γεμίζεται κάθε φορά εντελώς με αποτέλεσμα να σπαταλάτε ρεύμα και να πετάτε άσκοπα νερό.