Μήπως ήρθε η ώρα να αυξήσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα αλλά δεν ξέρετε πως; Η απάντηση είναι απλή: δεν θέλει κόπο, αλλά… τρόπο. Με μικρές αλλαγές στις συνήθειές σας μπορείτε αφενός, να βάλετε το δικό σας λιθαράκι στην προστασία του πλανήτη και αφετέρου, να γλυτώσετε χρήματα από τον επόμενο κιόλας λογαριασμό. Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές συμβουλές που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα αποδειχθούν σωτήριες!

Πείτε αντίο στο χαρτί! Πληρώνοντας τους λογαριασμούς σας από το διαδίκτυο πετυχαίνετε να κάνετε οικονομία όχι μόνο στο χαρτί, αλλά και στην ενέργεια που απαιτείται για την ταχυδρομική αποστολή των λογαριασμών. Εν έτει 2022, άλλωστε, που σχεδόν τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά δεν είναι δυνατόν να περιμένετε ακόμη τον ταχυδρόμο να φέρει τον φάκελο στο σπίτι.

Επιλέξτε έξυπνους τρόπους μετακίνησης. Για μεγαλύτερες διαδρομές μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε πιο συχνά τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, μετρό ή τρένα, ενώ για μικρές προτιμήστε να μετακινηθείτε πεζοί ή με το ποδήλατο (ηλεκτρικό ή συμβατικό) ή ακόμη και πατίνι. Την ίδια στιγμή, όσο κι αν σας έχουν λείψει τα ταξίδια με αεροπλάνο, περιορίστε τις μετακινήσεις με αυτό.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την WWF, όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο συμβάλετε σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. «Εάν επιλέξετε να πετάξετε με αεροπλάνο, μπορείτε να αντισταθμίσετε τις εκπομπές σας; Μπείτε στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας, με την οποία πετάτε και δείτε ή ρωτήστε την εάν χρησιμοποιεί αντιστάθμιση», σημειώνει χαρακτηριστικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να μετακινηθείτε με τρένο.

Επιλέξτε την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή παράγει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ μπορείτε να ανακυκλώστε κάθε μορφή ενέργειας για κεντρική θέρμανση. Εξετάστε, επίσης, το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη του σπιτιού σας. Αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πριμοδότησης των ηλιακών θερμοσίφωνων, μέσω ενός προγράμματος που θα επιδοτεί την τοποθέτησή τους, ενώ, όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά έως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί 250.000 πάνελ, εκ των οποίων τα 150.000 θα είναι σε στέγες νοικοκυριών.