«Εξαρτημένοι» από το αυτοκίνητό τους αποδεικνύονται οι Έλληνες, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 3η θέση πανευρωπαϊκά στην καθημερινή χρήση!

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Focus Bari – YouGov, ποσοστό 51% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο στην οικογένεια, με το 75% να κινείται με βενζίνη έναντι 6% με φυσικό αέριο και υγραέριο. Η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, ωστόσο, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος συντήρησης των ΙΧ που έρχεται σε μία περίοδο συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω των ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, αναγκάζει πολλούς οδηγούς να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Πριν… παρκάρετε, όμως, το όχημά σας, καλό θα ήταν να εξετάσετε τις εξής επιλογές:

Ανακαλύψτε το car sharing: Το να μοιραστείτε το αυτοκίνητό σας – και κατ’ επέκταση το κόστος των καυσίμων – με φίλους, σε περίπτωση ενός ταξιδιού ή συναδέλφους, προκειμένου να μεταβείτε στην εργασίας σας, θα σας βοηθούσε να εξοικονομήσετε χρήματα, ενώ θα περιόριζε και τον αριθμό των ΙΧ που κυκλοφορούν. Η συγκεκριμένη υπηρεσία χρησιμοποιείται κατά κόρον σε άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, την Ελβετία, γεγονός που συμβάλει στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οδηγείτε συντηρητικά: Αποφύγετε τις συνεχείς αυξομειώσεις της ταχύτητας, αλλάξτε ταχύτητα στις 2.000 – 2.500 στροφές και προτιμήστε τα ανοιχτά παράθυρα από τη χρήση του κλιματιστικού.

Τσεκάρετε το φίλτρο αέρα και τα ελαστικά: Η αντικατάστασή του φίλτρου αέρα και η σωστή πίεση στα ελαστικά μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση έως 10% και 3% αντίστοιχα.

Μειώστε το περιττό βάρος: Είναι σύνηθες στο αυτοκίνητο να ξεχνάμε δεκάδες περιττά αντικείμενα. Πέρα από… αισθητικής απόψεως είναι και θέμα εξοικονόμησης, αφού αφαιρώντας το επιπλέον βάρος αυξάνεται και η απόδοση του οχήματος. Όσον αφορά στην ανάγκη μεταφοράς βαρύτερων αντικειμένων, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε το πορτ μπαγκάζ από μία οροφή σχάρας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την κατανάλωση έως και 5%.