Θερμικά απροστάτευτο είναι σχεδόν το σύνολο του κτηριακού αποθέματος της χώρας, με την πλειονότητα να έχει κατασκευαστεί πριν το 1979, οπότε και ίσχυσε για πρώτη φορά ο κανονισμός θερμομόνωσης κτιρίων. Για εκείνα, ωστόσο, που ξεφύτρωσαν τη δεκαετία 1980 – 1990 παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν εφάρμοσαν επαρκώς τους κανονισμούς, με συνέπεια το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα, με την υποχρεωτική έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για λόγους ενοικίασης ή πώλησης, εντούτοις ο καθένας μπορεί να μειώσει τις απώλειες θερμότητας της οικίας του, εφαρμόζοντας μερικές απλές συμβουλές:
«Σφραγίστε» τις χαραμάδες: Τοποθετώντας μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη σε πόρτες και παράθυρα μπορείτε να πετύχετε σημαντική εξοικονόμηση, τόσο στη θέρμανση, όσο και στην ψύξη.
Περιορίστε τον αερισμό του χώρου: Ειδικά το καλοκαίρι αερίζοντας τον χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας πετυχαίνετε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού με τον τρόπο αυτό επιτρέπετε στις θερμές μάζες αέρα να εισρεύσουν στον χώρο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, ο όποιος αερισμός να γίνεται τη νύχτα.
Κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο.
Σε περίπτωση, πάντως, που θέλετε ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα, μπορείτε κάλλιστα να προχωρήσετε στη θερμομόνωση του κτηρίου.
Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, το κόστος της μόνωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή, τα μονωτικά υλικά που θα επιλεγούν, το είδος και την ποιότητα της μόνωσης κ.ά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι τιμές βρίσκονται σε προσιτά επίπεδα και, όπως διατείνονται οι ίδιοι, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται μέσα σε περίπου μία τετραετία.
Στο μεταξύ, με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας τους, πραγματοποιώντας μία σειρά από οικοδομικές εργασίες, μεταξύ των οποίων τη θερμομόνωση και την αντικατάσταση των κουφωμάτων.