Καθώς εισερχόμαστε στο φθινόπωρο, την εποχή που σηματοδοτεί τη μετάβαση στο χειμώνα, ξεκινούν και οι συζητήσεις, αναφορικά με τους τρόπους θέρμανσης. Ζητούμενο αποτελεί, τόσο η αποτελεσματικότητα, όσο κυρίως η οικονομία, δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια δεν έχει, δυστυχώς, ξεπεραστεί πλήρως, έστω κι αν οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί την τελευταία περίοδο.
Και μπορεί η κυβέρνηση να έχει επιδείξει αντανακλαστικά, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από την τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας που παρατηρήθηκε πανευρωπαϊκά, εντούτοις η προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας οφείλει να συνεχιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή του σωστού θερμαντικού σώματος είναι καίρια. Ανεξαρτήτως εάν πρόκειται καλοριφέρ που λειτουργούν με λέβητα πετρελαίου, φυσικού αερίου είτε με ηλεκτρικό ρεύμα ένα είναι βέβαιο: αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θέρμανσης. Έτσι:
Πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης καλό θα ήταν να υπολογιστεί η επιφάνεια του χώρου που θέλετε να θερμάνετε και φυσικά, ο προσανατολισμός. Όπως εξηγεί ο Douleutaras, ο χώρος τοποθέτησης πρέπει να επιλέγεται πάντα με βάση τη μελέτη θερμικών απωλειών του κτιρίου, καθώς και με τη θέση του σώματος στο υδραυλικό δίκτυο θέρμανσης. Φυσικά, είναι απαραίτητο να επαρκεί ο διαθέσιμος χώρος για το μέγεθος του επιλεχθέντος σώματος. Αποτέλεσμα κακής επιλογής και τοποθέτησης των σωμάτων καλοριφέρ είναι να υπερθερμαίνεται ή να μην θερμαίνεται επαρκώς ένας χώρος. Μία γενική οδηγία είναι να τοποθετείτε τα σώματα καλοριφέρ στα πιο ψυχρά σημεία του σπιτιού. Για παράδειγμα, προτιμήστε να τα τοποθετήσετε κάτω από τα παράθυρα και κοντά στις πόρτες, όπου υπάρχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας.
Παράλληλα, εξετάστε το είδος της μόνωσης που έχει το σπίτι σας. Όσο καλό και εάν είναι ένα σύστημα θέρμανσης η απόδοσή του μειώνεται εάν ο χώρος… μπάζει, γεγονός που σημαίνει ότι πριν καταλήξετε στον τρόπο της θέρμανσης καλό θα ήταν να έχετε κλείσει τυχόν χαραμάδες και γενικότερα, μπλοκάρει τις όποιες εισόδους αέριων μαζών.
Όσον αφορά στα φορητά ηλεκτρικά σώματα, το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν απαιτούν εγκατάσταση. Αποδεικνύονται, ωστόσο, λιγότερο αποτελεσματικά όταν θέλετε να ζεστάνετε μεγάλους χώρους, ενώ καταναλώνουν και μεγάλη ποσότητα ηλεκτρισμού.