Sponsored Content
Κι όμως, ο τρόπος που τακτοποιούμε τα φαγητά στο ψυγείο επηρεάζει την λειτουργία και την απόδοσή του, άρα και την κατανάλωση ρεύματος.
Όσο πιο σωστά λειτουργεί μια συσκευή τόσο πιο βέλτιστη είναι και η κατανάλωσή της. Ένας από τους τρόπους με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε το ψυγείο μας να λειτουργεί καλύτερα είναι και να τοποθετούμε στα ράφια του με πιο σωστό τρόπο τα τρόφιμά μας.
Η χωροταξία των τροφίμων εντός του ψυγείου λοιπόν δεν πρέπει να βασίζεται ούτε στην τύχη ούτε μόνο στο τι μας αρέσει καλύτερα στο μάτι.
- Αρχικά, για τα φρούτα και τα λαχανικά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ειδικές θήκες, αφού απαιτούν διαφορετική θερμοκρασία (πιο υψηλή) από τα υπόλοιπα τρόφιμα.
- Πριν βάλουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο δεν πρέπει να τα πλύνουμε. Αν θέλουμε να τα βάλουμε στο ψυγείο καθαρισμένα και έτοιμα για κατανάλωση θα πρέπει πρώτα να τα στεγνώσουμε καλά. Αλλιώς, θα αυξηθεί σημαντικά η υγρασία που μπορεί να βλάψει τα ίδια ή άλλα τρόφιμα.
- Τα ψηλότερα ράφια του ψυγείου έχουν την υψηλότερη θερμοκρασία (7-9 βαθμούς Κελσίου), τα μεσαία 4-6 και το χαμηλότερο ράφι 2-4 βαθμούς. Άρα, στο τελευταίο θα πρέπει να τοποθετούμε τις πιο ευπαθείς τροφές, όπως είναι τα θαλασσινά.
- Στο ψηλότερο ράφι, μπορούμε να βάζουμε όσα τρόφιμα δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες ψύξης και όσα έχουν την ένδειξη «διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα».
- Μην τοποθετείτε τα φυλλώδη λαχανικά χωρίς να είναι κλεισμένα σε δοχείο ή τυλιγμένα, καθώς ξεραίνονται. Τα μυρωδικά και τα φυλλώδη μπορούμε να τα τυλίξουμε με ένα φύλλο ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας
- Μην τοποθετείτε τα γαλακτοκομικά στην πόρτα του ψυγείου. Λόγω θέσης αλλά και του ανοίγματος – κλεισιμάτος, είναι η περιοχή με την υψηλότερη θερμοκρασία στο χώρο συντήρησης (8-10 βαθμούς).
- Μη τοποθετείτε το ζεστό φαγητό στο ψυγείο, αφήστε το να φθάσει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου.