Πέρα από τις οικιακές συσκευές που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ευθύνονται για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, υπάρχουν και εκείνες που δεν… τις πιάνει το μάτι. Προκειμένου, λοιπόν, να ελέγξετε την κατανάλωσή τους και άρα, τα χρήματα που δαπανάτε, αλλά και την ενέργεια που ξοδεύετε, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές για καθεμία από αυτές. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), οι καταναλωτές, μεταξύ, άλλων, θα πρέπει να:

Ηλεκτρική κουζίνα/φούρνος: Χρησιμοποιούν χύτρα ταχύτητος, τοποθετούν το σκεύος σωστά στην εστία, ψήνουν όλα τα φαγητά μαζί στο φούρνο, σβήνουν τις εστίες και τον φούρνο 10 λεπτά πριν μαγειρευτεί το φαγητό.
Τοστιέρα: Ψήνουν περισσότερα του ενός τεμάχια παράλληλα, αποσυνδέουν τη συσκευή από την πρίζα μετά τη χρήση.
Βραστήρας: Φροντίζουν κάθε φορά να ζεσταίνουν μόνο την ποσότητα νερού που θα χρειαστούν.
Ψυγείο: Μην το αφήνουν ανοικτό για πολλή ώρα και να ρυθμίζουν την ψύξη στους 7 βαθμούς και την κατάψυξη στους -18 βαθμούς.
Τηλεόραση: Σβήνουν τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούν.
Λαμπτήρες: Φροντίζουν να σβήνουν τα φώτα όταν δεν βρίσκονται στον χώρο και να χρησιμοποιούν λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Κεντρική θέρμανση/ψύξη: Τον χειμώνα να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη στους 20 βαθμούς, ενώ την ώρα του ύπνου να μειώνουν τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς. Το καλοκαίρι να ρυθμίζουν στους 26 βαθμούς.
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές: Σβήνουν τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούν.
Αερόθερμο: Αποφεύγουν/περιορίζουν τη χρήση του και να επιλέγουν οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης.
Στεγνωτήρας μαλλιών (πιστολάκι): Μειώνουν τον χρόνο στεγνώματος των μαλλιών και να ρυθμίζουν τη συσκευή σε ενδιάμεση θερμοκρασία αέρα.
Κλιματιστικό: Τον χειμώνα να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη στους 20 βαθμούς, ενώ την ώρα του ύπνου να μειώνουν τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς. Το καλοκαίρι να ρυθμίζουν στους 26 βαθμούς.
Σίδερο: Ξεχωρίζουν τα ρούχα που δεν χρειάζονται σιδέρωμα.
Στεγνωτήριο: Προτιμούν το φυσικό στέγνωμα των ρούχων.
Πλυντήριο ρούχων: Πλένουν στους 30 βαθμούς με πάντα γεμάτο πλυντήριο, επιλέγοντας το οικονομικό πρόγραμμα.
Θερμοσίφωνας: Μην τον ξεχνούν ανοιχτό.
Πλυντήριο πιάτων: Πλένουν στους 30 βαθμούς με πάντα γεμάτο πλυντήριο, επιλέγοντας το οικονομικό πρόγραμμα.