Με τις απόψεις γύρω από την ανάγκη μετατροπής του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο να διίστανται, ειδικά από τη στιγμή που οι διαφορές στο κόστος μεταξύ των δύο αποδεικνύονται σήμερα μικρές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αναζητούν τρόπους που θα τους επιτρέψουν να καταναλώνουν έξυπνα.

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ οι καταναλωτές πρέπει:
– Για την ορθή ρύθμιση του καυστήρα και την έκδοση φύλλου συντήρησης να προγραμματίζουν την τακτική ετήσια συντήρησή του από πιστοποιημένους τεχνικούς, ώστε να επιτυγχάνουν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό απόδοσης με τη μικρότερη κατανάλωση φυσικού αερίου. Αξίζει να αναφερθεί πως μία μειωμένη απόδοση λέβητα κατά 10% λόγω κακής συντήρησης οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και του λογαριασμού κατά 10%.
– Να ελέγχουν τη στεγανότητα της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου και να μην επεμβαίνουν σε αυτή, διασφαλίζοντας την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργίας της.
– Να διατηρούν τη μέγιστη θερμοκρασία νερού θέρμανσης του λέβητα συμπύκνωσης κάτω από τους 60℃.

Όσον αφορά στο μαγείρεμα σε κουζίνα φυσικού αερίου:
– Να αυξομειώνουν τη φλόγα στην εστία για να έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας μαγειρέματος. Σημειώνεται πως το μαγείρεμα σε κουζίνα φυσικού αερίου είναι αποδοτικότερο, καθώς οι εστίες υπερταχείας θέρμανσης, δηλαδή τριπλής ή τετραπλής φλόγας, διαχέουν τη θερμότητα στο σκεύος και φτάνει ταχύτερα στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Τον τελευταίο ένα και πλέον μήνα οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν σταθερή πτώση, κινούμενες στην περιοχή των 70 ευρώ/MWh, ήτοι σημαντικά χαμηλότερα από το ρεκόρ του Αυγούστου στα 342 ευρώ/MWh. Μέσω του ΔΕΗmyhomeGasBenefit, το βασικό προϊόν κυμαινόμενης τιμής, με 24μηνη διάρκεια σύμβασης, οι καταναλωτές που θα κάνουν αίτηση έως τα τέλη Γενάρη του 2023 θα μπορούν να λάβουν 50 ευρώ έκπτωση στο λογαριασμό, ενώ η εγγύηση για τους νέους πελάτες είναι μηδενική. Απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα με αυτόνομη θέρμανση και για αυτόνομες οικιακές παροχές χρήσης ζεστού νερού και κουζίνας.