Τώρα το καλοκαίρι οι συσκευές που χρησιμοποιούμε περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στην καθημερινότητά μας είναι τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και φυσικά οι καταψύκτες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όλα αυτά θεωρούνται οι βασικοί υπαίτιοι της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας και των ανεβασμένων λογαριασμών ρεύματος που λαμβάνουμε αυτήν την εποχή. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς την ενέργεια που καταναλώνουν αφού δεν υπάρχει τρόπος μεμονωμένης και ακριβούς μέτρησης. Ωστόσο, μπορούμε με κάποια τρικ να μειώσουμε τα κόστη και ταυτόχρονα να προστατέψουμε το περιβάλλον. Με δυο λόγια, με την ορθολογική χρήση των συσκευών μπορούμε όχι μόνο να ωφελήσουμε τον προϋπολογισμό μας αλλά και τον πλανήτη.

Κλιματιστικά

Αν και συχνά κατηγορούνται για υπερβολική κατανάλωση ρεύματος υπάρχουν τρόποι περιορισμού της.

  • Εν προκειμένω η οικονομία ξεκινάει από την εγκατάσταση αφού όσο πιο κοντά βρίσκονται η εξωτερική και η εσωτερική μονάδα τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει το κλιματιστικό για να λειτουργήσει. Άρα καλό είναι να φροντίζετε η απόστασή τους κατά την τοποθέτηση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.
  • Παράλληλα, φροντίστε ο χώρος στον οποίο είναι τοποθετημένο ένα κλιματιστικό να είναι μονωμένος σωστά (τοίχοι χωρίς υγρασία, πόρτες και παράθυρα που σφραγίζουν κ.ο.κ.).
  • Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε περιττή κατανάλωση ενέργειας είναι να έχετε το κλιματιστικό σε μια σταθερή θερμοκρασία ανάλογη με την εξωτερική, περίπου 5 βαθμούς κάτω από το περιβάλλον (π.χ. στους 25-26 βαθμούς ενώ έξω έχει 30). Έτσι οι συσκευές θα λειτουργούν με έναν σταθερό ρυθμό, χωρίς να τις αναβοσβήνετε συνέχεια (περισσότερη και απότομη κατανάλωση) και ο χώρος θα δροσίζεται χωρίς να παγώνει ή να ζεσταίνεται απότομα.
  • Συντήρηση και καθαρισμός: Η μέγιστη απόδοση είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας οικονομίας γι αυτό και για να προλάβετε τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα (ιδανικά κάθε μήνα) και να τοποθετείτε καινούργια κάθε δύο χρόνια.

Ψυγεία και καταψύκτες

Και σε αυτή την περίπτωση η καθαριότητα και η συντήρηση σας «προστατεύουν» από τα έξοδα.

  • Η απόψυξη μια φορά το εξάμηνο προλαμβάνει τη δημιουργία πάγου ο οποίος κάνει τα ψυγεία και τους καταψύκτες μας να υπερλειτουργούν. Τα ψυγεία και οι καταψύκτες τελευταίας τεχνολογίας βέβαια διαθέτουν ειδικά συστήματα και ανάλογες ρυθμίσεις ώστε να έχουν βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και κυρίως να αποτρέπουν τη δημιουργία πάγου.
  • Ελαχιστοποιήστε το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας του ψυγείου ή του καταψύκτη όταν παίρνετε κάτι από μέσα αφού ο χρόνος επαναφοράς θερμοκρασίας είναι περισσότερος από αυτόν που ίσως φαντάζεστε. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε 10 – 20 δευτερόλεπτα που παραμένει ανοικτή η πόρτα η εκάστοτε συσκευή χρειάζεται περίπου 45 λεπτά συνεχούς λειτουργίας για να επανέλθει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
  • Όσο για τη θερμοκρασία γενικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ιδανικές τιμές για οικονομική λειτουργία είναι 6° C για το ψυγείο και -15° C για τον καταψύκτη.
  • Τέλος, είναι απαραίτητο να μην βάζετε στο ψυγείο και στον καταψύκτη ζεστό φαγητό αλλά να το αφήνετε να κρυώσει καλά πρώτα. Επίσης θα πρέπει να μην γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο και τον καταψύκτη και ειδικότερα να φροντίζετε να μην υπερφορτώνετε την πόρτα αλλά και να μην ακουμπούν τα περιεχόμενα στα τοιχώματα.