Όσο σημαντική είναι για ένα νοικοκυριό η εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα, άλλο τόσο είναι και για τον πλανήτη ο περιορισμός της σπατάλης φαγητού. Σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή, τα απόβλητα τροφίμων έχουν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού αντιστοιχούν σε 252 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2 ή περίπου στο 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων της ΕΕ. «Εάν τα απόβλητα τροφίμων ήταν κράτος – μέλος, θα ήταν η πέμπτη σημαντικότερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα απόβλητα τροφίμων συνεπάγονται, επίσης, περιττή επιβάρυνση για τους περιορισμένους φυσικούς πόρους, όπως η χρήση γης και νερού.
Το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων μπορεί να περιοριστεί, εφαρμόζοντας ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητα. Συγκεκριμένα:
Στο σπίτι
- Να προγραμματίζετε τα γεύματά σας.
- Να αξιοποιείτε τα περισσεύματα των γευμάτων σας.
- Να γνωρίζετε τις ημερομηνίες (η ημερομηνία «ανάλωση έως» σας ενημερώνει για την ασφάλεια των τροφίμων και η ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» σας ενημερώνει για την ποιότητα των τροφίμων).
- Να επιλέγετε μικρότερο πιάτο και να το ξαναγεμίζετε εάν χρειάζεται.
- Να καταψύχετε! (προπαρασκευασμένες μερίδες).
- Να αποθηκεύετε τα τρόφιμα με ορθό τρόπο (να ελέγχετε τις ετικέτες για οδηγίες αποθήκευσης, να βεβαιώνεστε ότι το ψυγείο σας λειτουργεί σε θερμοκρασία από 1°C έως 5°C).
- Να γνωρίζετε τι περιέχουν οι αποθηκευτικοί χώροι τροφίμων και το ψυγείο σας.
- Να ανακατατάσσετε τα τρόφιμα που αποθηκεύετε στο σπίτι – «πρώτο μπαίνει, πρώτο βγαίνει».
Στην εργασία / Στο σχολείο / Στο Πανεπιστήμιο
- Να ζητάτε να σας σερβίρουν την κατάλληλη μερίδα για εσάς (στο κυλικείο).
- Να ελέγχετε το ψυγείο/καλάθι φρούτων του γραφείου.
- Διαδώστε το μήνυμα — να μοιράζεστε με τους συναδέλφους χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.
Σε καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία
- Να επιλέγετε μικρότερο πιάτο και να το ξαναγεμίζετε εάν χρειάζεται.
- Να παίρνετε σε πακέτο τα περισσεύματα των γευμάτων σας.
- Να έχετε λογικές προσδοκίες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα τροφίμων, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.