Μία από τις πιο συνηθισμένες συστάσεις που γίνονται στους καταναλωτές, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και κατ’ επέκταση να μειώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, είναι να βγάζουν από την πρίζα όλες τις συσκευές που λειτουργούν στο σπίτι ή στο γραφείο τους.
Η τηλεόραση, για παράδειγμα που αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία συσκευή, η οποία δεν λείπει από κανέναν χώρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα νοικοκυριά διαθέτουν πάνω από μία, έχει υπολογιστεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας – περίπου 40% – το καταναλώνει το διάστημα που βρίσκεται σε αναμονή, όταν, δηλαδή, την έχουμε απλά κλείσει από το τηλεχειριστήριο, χωρίς να έχουμε βγάλει την πρίζα.
Πόσο εύκολο, ωστόσο, είναι να απενεργοποιείς κάθε φορά όλες τις συσκευές, οι οποίες – κακά τα ψέματα – δεν είναι και λίγες; Η λύση στη δύσκολη αυτή εξίσωση είναι μία: πολύπριζο. Συνδέοντας όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές σε ένα πολύπριζο με διακόπτη είναι σαφώς ευκολότερο και πιο γρήγορο να τις θέσετε εκτός λειτουργίας, περιορίζοντας σημαντικά την ενέργεια που αυτές καταναλώνουν και βλέποντας άμεσα τα οφέλη στην… τσέπη σας.
Το ίδιο σκεπτικό – της απενεργοποίησης όταν δεν γίνεται χρήση – πρέπει να ισχύει και για τις μικρότερες συσκευές. Το γεγονός ότι το μέγεθός τους είναι τέτοιο που δεν σε προδιαθέτει ότι καταναλώνουν ενέργεια δεν σημαίνει ότι είναι πράγματι έτσι. Για παράδειγμα, ο φορτιστής του κινητού τηλεφώνου που συνηθίζουμε να αφήνουμε με τις ώρες πάνω στη πρίζα συνεχίζει να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια ανεξαρτήτως εάν φορτίζουμε το τηλέφωνο ή όχι.
Σαφώς και δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρεύμα που ξοδεύει η τηλεόραση που αναφέραμε παραπάνω, εάν, ωστόσο, προστεθεί στο γενικότερο… αποτύπωμα του εκάστοτε χώρου τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει σημαντικά. Εάν δυσκολεύστε να το θυμηθείτε, ξεκινήστε με κάτι πιο απλό: αποφύγετε να φορτίζετε το τηλέφωνό σας βραδινές ώρες, οπότε και είναι μάλλον απίθανο να σηκωθείτε για να ελέγξετε το ποσοστό της μπαταρίας…