Πρόκειται για μία συσκευή που δεν λείπει από κανένα σπίτι και ειδικά στην περίπτωση των πολυμελών οικογενειών ενδέχεται να δουλεύει… υπερωρίες. Ο λόγος για το πλυντήριο ρούχων, η αγορά και σωστή χρήση του οποίου ενδέχεται να μας γλυτώσει πολλά χρήματα.
Εάν έχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσετε το παλαιό σας πλυντήριο με ένα νέο ή τώρα προμηθεύστε τα απαραίτητα για ένα νοικοκυριό, τότε καλό θα ήταν να:
Συγκρίνετε την κατανάλωση νερού και ρεύματος που απαιτούν οι διάφοροι τύποι συσκευών.

Επιλέξετε ένα πλυντήριο που κατασκευάστηκε την τελευταία τριετία γιατί λειτουργεί πιο οικονομικά από ένα που κατασκευάστηκε, για παράδειγμα, τη δεκαετία του ’80. Τα καινούρια χρησιμοποιούν περίπου 45% λιγότερο νερό και 25% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα παλαιότερα μοντέλα, γεγονός που «μεταφράζεται» σε εξοικονόμηση έως 70 ευρώ τον χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος!

Εφόσον προβείτε στην αγορά, τότε φροντίστε να:
– Πλένετε πάντοτε με γεμάτο πλυντήριο ή επιλέγετε το «οικονομικό πρόγραμμα», όταν έχετε λίγα ρούχα. Πάντως, ένα πλύσιμο με γεμάτο πλυντήριο καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, νερό και απορρυπαντικό από δύο «οικονομικά» πλυσίματα.
– Επιλέγετε το κατάλληλο πρόγραμμα, ανάλογα με το είδος των ρούχων και τη ρυπαρότητά τους. Κάθε επιπλέον βαθμός θερμοκρασίας κοστίζει πολύτιμη ενέργεια και χρήμα.
-Χρησιμοποιείτε προγράμματα με πρόπλυση μόνο για πολύ λερωμένα ρούχα.
– Καθαρίζετε συχνά το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχετε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο συνδέσεως.
– Κλείνετε την παροχή όταν λείπετε για μεγάλο διάστημα.
– Μην πλένετε τα ρούχα σας στους 90 βαθμούς Κελσίου. Με τα σύγχρονα απορρυπαντικά τα ρούχα μας θα αστράφτουν και στους 40 βαθμούς και στους 60 βαθμούς το πολύ.
– Συνδέσετε, εφόσον είναι εφικτό, το πλυντήριο με τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Όλα τα πλυντήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση του νερού από ό, τι για την πλύση ή το ξέβγαλμα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε σημαντικό μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται για τη θέρμανση του νερού πλύσης!