Λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναζητούν οι επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες αξιοποιούν τα μοντέλα μεγάλων οργανισμών, προσαρμοσμένα, ωστόσο, στα δικά τους δεδομένα.
Προς επίρρωση, η Alpha Bank υλοποίησε το 2022 έργα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνολικά 29 καταστήματα και κτίριά της σε όλη τη χώρα, εστιασμένα στην αναβάθμιση ή την αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού και κλιματισμού. Για την επόμενη τριετία δε, η τράπεζα συνεχίζει το έργο αντικατάστασης παλαιών συστημάτων κλιματισμού υψηλής κατανάλωσης ενέργειας σε 63 καταστήματα, ενώ, παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο αναβάθμισης φωτιστικών σε LED στο σύνολο του δικτύου, με την αντικατάσταση των λαμπτήρων φθορισμού υψηλής κατανάλωσης σε 167 καταστήματα.
Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών υπολογίζεται ότι η συνολική εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας θα ξεπεράσει τις 2.200 MWh ετησίως. Πρόκειται για κινήσεις που όλες οι επιχειρήσεις – ανεξαρτήτως μεγέθους – μπορούν να πραγματοποιήσουν. Επιπρόσθετα, η Alpha Bank δρομολογεί σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μπούσουλα» για όλες τις επιχειρήσεις, όπως:
– Τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης ΑΠΕ μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε στέγες των εγκαταστάσεών της, σε συνδυασμό με net metering.
– Την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ενέργειας (smart meters) και συστήματος διαχείρισης της κατανάλωσης της ενέργειας (energy management system) για παρακολούθηση και σύγκριση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την προειδοποίηση δυσλειτουργιών.
– Την εισαγωγή νέων ωραρίων λειτουργίας των συστημάτων των καταστημάτων, με εκτιμώμενη συνολική ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως των 800 MWh.
– Τν αλλαγή της λειτουργίας των φωτεινών επιγραφών LED και προβολέων των καταστημάτων, με ολική απενεργοποίηση σε συγκεκριμένα διαστήματα ωρών ή με περιορισμό λειτουργίας, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση περίπου 900 MWh και 300 MWh ετησίως αντίστοιχα και την τοποθέτηση ανιχνευτών κίνησης και φωτοκυττάρων σε κοινόχρηστους χώρους.
– Την κεντρική ρύθμιση (set point) της θερμοκρασίας λειτουργίας των κλιματιστικών μονάδων που αναμένεται να αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση, ύψους περίπου 2.000 MWh. Παράλληλα, για τον κλιματισμό, εξετάζεται η εγκατάσταση και ρύθμιση χρονοδιακοπτών A/C, η αντικατάσταση βασικών κυκλοφορητών εγκατάστασης ψύξης – θέρμανσης με νέου τύπου “Inverter” και η αντικατάσταση ή αναβάθμιση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων με εναλλάκτες θερμότητας (VAM).
– Τη βελτιστοποίηση του δείκτη PUE (Power Usage Effectiveness) στα Data Centers της τράπεζας, μέσω εγκατάστασης έξυπνου συστήματος διαχείρισης ενέργειας.
– Την τοποθέτηση μεμβρανών σε παράθυρα που αναμένεται να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνεται για ανάγκες ψύξης των χώρων.