Αν και η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης δεν είναι λίγοι εκείνοι που μισθώνουν ένα ακίνητο, διστάζοντας, επί της ουσίας, να προβούν σε οποιαδήποτε βελτίωση θα μπορούσε να το καταστήσει πιο… πράσινο. Κι αυτό γιατί είτε δεν έχουν τα χρήματα είτε – το πλέον σύνηθες – θεωρούν άσκοπο να ρίξουν λεφτά σε ένα σπίτι, το οποίο δεν είναι δικό τους και άρα, κάποια στιγμή θα εγκαταλείψουν. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να πείσετε τον ιδιοκτήτη να προχωρήσει σε κάποιες αναπροσαρμογές, όπως αυτές περιγράφονται από την αυστραλιανή κυβέρνηση:

Εκπτώσεις και βοήθεια. Υπάρχουν στη διάθεση των ιδιοκτητών ακινήτων διάφορες εκπτώσεις και βοήθεια από την κυβέρνηση για την πραγματοποίηση βελτιώσεων βιωσιμότητας. Για να υποστηρίξετε το αίτημά σας θα μπορούσατε να κάνετε έρευνα εσείς αντί για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού σας, παραθέτοντάς του τις επιλογές που έχει. Ενδεικτικά, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε προσφάτως δύο νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης – το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023» – τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, με σημαντικά οφέλη για τους δικαιούχους.

Φορολογικές εκπτώσεις. Πολλές βελτιώσεις ακινήτων, καθώς και επιδιορθώσεις και συντήρηση, εκπίπτουν φορολογικά. Μία έρευνα θα μπορούσε να σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας στον ιδιοκτήτη ένα επιπλέον κίνητρο.

Επενδυτικά οφέλη. Με την επένδυση σε βελτιώσεις του ακινήτου που θα οδηγούν το νοικοκυριό σε  αποτελεσματικότερη χρήση ενέργειας και νερού, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σας μπορεί να αυξήσει την αξία του ακινήτου και να το κάνει ελκυστικότερο σε μελλοντικούς αγοραστές και ενοικιαστές.

Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι υποβάλετε οποιαδήποτε αιτήματα στον ιδιοκτήτη του σπιτιού σας ή τον κτηματομεσίτη σας εγγράφως. Επίσης, είναι καλή ιδέα να διατηρείτε αρχείο όλων των αιτήσεων, καθώς και τυχόν συμφωνιών από τον ιδιοκτήτη ή κτηματομεσίτη σας για να κάνετε αλλαγές ή βελτιώσεις.