Sponsored Content

Όταν μια περιήγηση σε state of the art εγκαταστάσεις συνδυάζεται με τα πλούσια και μεθυστικά αρώματα των φρεσκοκαβουρδισμένων ξηρών καρπών και των διαλεγμένων ποικιλιών κακάο, τότε μιλάμε για μια πραγματικά διδακτική εμπειρία που ταυτόχρονα συναρπάζει τις αισθήσεις.

Πόσο εύκολα παράγονται οι αγαπημένες μας σοκολάτες ΙΟΝ και το νοσταλγικό ρόφημα κακάο ΙΟΝ; Για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, το Cantina βρέθηκε στην παραγωγική διαδικασία, η οποία είναι πολύ πιο πολυεπίπεδη απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

Παρακολουθήσαμε την αλληλουχία όλων των εξειδικευμένων διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να δημιουργήσουν τα σοκολατένια προϊόντα της εταιρείας και το ρόφημα κακάο «from bean to bar», δηλαδή από το μηδέν μέχρι και τη συσκευασία τους. Για αυτό, κάναμε το απαραίτητο πέρασμα από τα  βασικά τμήματα, το τμήμα κακάο, το τμήμα ξηρών καρπών, το τμήμα σχηματουργίας και το τμήμα συσκευασίας της σοκολάτας, εκεί όπου συμβαίνουν όλα.

Μια σχεδόν χορογραφημένη διαδικασία

Αρχικά, η ΙΟΝ διαλέγει και εισάγει τις ποικιλίες κακάο που θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή μια υψηλής ποιότητας σοκολάτα. Αυτό, δίνει στην εταιρεία και την ευελιξία να χρησιμοποιήσει την ανάλογη ποικιλία για κάθε διαφορετικό είδος σοκολάτας.

Οι σπόροι κακάο περνούν από μία διπλή διαδικασία καθαρισμού, και στη συνέχεια καβουρδίζονται και αποφλοιώνονται.

Μετά, σειρά έχει η ανάμειξή διαφορετικών ποικιλιών, ώστε να δημιουργηθούν μοναδικά χαρμάνια κακάο, ειδικά για κάθε διαφορετικό προϊόν και είδος σοκολάτας.

Σε αυτό το στάδιο, γίνεται ένας σημαντικός διαχωρισμός μεταξύ του χαρμανιού που προορίζεται να γίνει σκόνη για ροφήματα, και μεταξύ των χαρμανιών που θα γίνουν λαχταριστές σοκολάτες, αφού θα υποστούν εντελώς διαφορετική επεξεργασία.

Για την παραγωγή της σοκολάτας, το κακάο αναμειγνύεται με βούτυρο κακάο, γάλα (εάν πρόκειται για σοκολάτα γάλακτος) και λεκιθίνη, και μέσα από τα ειδικά μηχανήματα, βγαίνει σε λιωμένη μορφή, η ακαταμάχητη σοκολάτα που αποτελεί τη βάση για κάθε σοκολατένιο προϊόν, εκτός των ροφημάτων.

Με την ίδια προσοχή και φροντίδα, κόβονται και καβουρδίζονται καθημερινά τα αμύγδαλα και τα φουντούκια που θα παντρευτούν αργότερα με τη σοκολάτα, δημιουργώντας τις σοκολάτες των πιο αγαπημένων μας αναμνήσεων.

Στη συνέχεια, το όραμα της ΙΟΝ αρχίζει να παίρνει σχήμα, αφού τα μείγματα μπαίνουν σε ειδικά καλούπια. Αφού οι σοκολάτες πάρουν την τελική τους στερεή μορφή, ντύνονται με τα χαρακτηριστικά περιτυλίγματά τους, κιβωτοποιούνται, και ταξιδεύουν μέχρι τα καταστήματα και τα ράφια που χρόνια τώρα όλοι αδειάζουμε για να τις προμηθευτούμε.

Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία που μοιάζει με χορό μιας καλοκουρδισμένης μηχανής στο βίντεο: