Στο εορταστικό τραπέζι του σήμερα, το comfort food αποκτά μια πιο σύγχρονη, καθαρή εκδοχή -χωρίς να χάνει κάτι από τη ζεστασιά και τη γευστική του πληρότητα. Η φιλοσοφία του clean comfort food κερδίζει έδαφος, φέρνοντας μαζί της μια πιο ανάλαφρη, ισορροπημένη προσέγγιση, όπου οι πρώτες ύλες έχουν τον κυρίαρχο ρόλο.
Πιάτα που διατηρούν την οικειότητα των κλασικών γιορτινών συνταγών, αναβαθμίζονται χάρη σε καθαρές πρώτες ύλες. Η κορυφαία πρώτη ύλη, που βρίσκεται στην καρδιά του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, είναι το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ, καθώς συνδυάζει τη θρεπτική αξία με την premium γεύση και την καθαρή πρωτεΐνη με την αυθεντικότητα.
Το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ μετατρέπει το γιορτινό comfort food σε clean luxury. Με τον φυσικό, αυθεντικό χαρακτήρα του, ορίζει το νέο premium comfort food, ενσαρκώνοντας μια γαστρονομική προσέγγιση που τιμά την παράδοση ενώ ενσωματώνει τις clean, wholesome επιλογές της εποχής.
Κορυφαία πρώτη ύλη
Η υπεροχή του δεν είναι τυχαία. Το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ προέρχεται από φυλή βραδείας ανάπτυξης και εκτρέφεται για τουλάχιστον δύο μήνες -χρόνος που του χαρίζει φυσικό βάθος γεύσης. Μεγαλώνει σε ορεινές φάρμες του Νομού Ιωαννίνων, σε υψόμετρο άνω των 700 μ., σε περιβάλλον που ενισχύει την ποιότητα ζωής του και, κατ’ επέκταση, τη θρεπτική του αξία. Με ελεύθερη πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο μετά την 20ή ημέρα και παραδοσιακό τρόπο εκτροφής, διαμορφώνει ένα προφίλ πρώτης ύλης που δύσκολα συναντά κανείς σήμερα.
Η πλήρως φυτική διατροφή του, πλούσια σε καλαμπόκι (65%), του προσδίδει το χαρακτηριστικό, φυσικά έντονο κίτρινο χρώμα που παραμένει ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Παράλληλα, η υψηλή βιολογική αξία της πρωτεΐνης του, τα χαμηλότερα λιπαρά και το πλούσιο θρεπτικό του προφίλ το καθιστούν κορυφαία επιλογή.
Από γιορτινό comfort food σε clean luxury
Το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ αναδεικνύεται σε ιδανικό πρωταγωνιστή για ένα clean αλλά ταυτόχρονα cozy χριστουγεννιάτικο τραπέζι, βασισμένο στο τρίπτυχο: καθαρή πρωτεΐνη – θρεπτικό προφίλ – premium γεύση.
Η σύγχρονη φιλοσοφία της γαστρονομίας δεν περιορίζεται στο να «ελαφρύνει» τα πιάτα, αλλά επιδιώκει να τα εξελίξει. Τα κλασικά γιορτινά εδέσματα αποκτούν πιο καθαρή και δυνατή «ταυτότητα» χάρη στη σωστή πρώτη ύλη και τις τεχνικές διαχείρισης της.
Το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ υπηρετεί άψογα αυτή τη μετάβαση: με φυσικό αρωματικό προφίλ, λεπτή και λιγότερο λιπαρή σάρκα και γεύση που δεν χρειάζεται βαριά συνοδευτικά, αποτελεί την ιδανική επιλογή για premium clean comfort εορταστικές συνταγές.
Πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ
Υπάρχουν δεκάδες τρόποι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την κορυφαία πρώτη ύλη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας, ακολουθώντας την φιλοσοφία του clean comfort food.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ στον φούρνο με κόκκινο κρασί, ντοματίνια και ελιές. Ένα αρωματικό και μεσογειακό πιάτο, που ισορροπεί ζεστασιά και καθαρότητα.
Εναλλακτικά το κυρίως πιάτο μας θα μπορούσε να είναι: Coq au vin blanc με κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ και αρωματικά βότανα. Μια πιο λεπτή, σύγχρονη εκδοχή του κλασικού πιάτου, με λευκό κρασί, λεμόνι και βότανα -ένα πιάτο χωρίς περιττή λιπαρότητα.
Μια πιο ελαφριά γαστρονομική εκδοχή είναι: ένα ζεστό bowl με noodles ρυζιού, κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ, τζίντζερ και πράσινα λαχανικά. Μια premium επιλογή, που συνδυάζει την καθαρή πρωτεΐνη με τη σύγχρονη φιλοσοφία των bowls.
Ο σεφ μας προτείνει μια premium συνταγή για το ρεβεγιόν:
Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με λεμόνι, σαλέπι και βότανα
Ένα πιάτο που συνδυάζει τη ζεστασιά των γιορτών με τη σύγχρονη, καθαρή μαγειρική αντίληψη. Το σαλέπι, με τη φυσική αμυλώδη υφή του, δημιουργεί μια εκλεπτυσμένη, διακριτική κρέμα χωρίς βαριές σάλτσες, ενώ το λεμόνι και τα βότανα αναδεικνύουν το αρωματικό, χαρακτηριστικά κίτρινο προφίλ του κοτόπουλου ελεύθερης βοσκής ΠΙΝΔΟΣ. Το αποτέλεσμα: ένα γιορτινό πιάτο αρωματικό, ζεστό, ανάλαφρο και καθαρό -η επιτομή του premium clean comfort.
Υλικά (για 4–6 άτομα)
1 κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, περίπου 2 κιλά
2 λεμόνια (χυμός και ξύσμα)
1 κουτ. γλυκού σαλέπι σε σκόνη
4 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κλωνάρια τσάι του βουνού
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μέλι
200 ml ζωμός κότας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προαιρετικά: λεπτές φέτες κολοκύθας ή παστινάκι για layering στο ταψί
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το λεμόνι, το μέλι, το ξύσμα και το σαλέπι, δημιουργώντας μια λεπτή, κρεμώδη μαρινάδα.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ταψί, το αλείφουμε καλά και, προαιρετικά, προσθέτουμε γύρω του κολοκύθα ή παστινάκι.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τα βότανα και καλύπτουμε με λαδόκολλα για τα πρώτα 45’. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμη 35–40’, μέχρι να σχηματιστεί χρυσαφένια, λαμπερή κρούστα.
Σερβίρουμε με τον ελαφρύ, αρωματικό ζωμό λεμονιού που δημιουργείται στο ταψί.