Αναρωτιέσαι ποιος θα κάνει τα νοστιμότερα μπισκότα, κουλούρια και μελομακάρονα αυτές τις γιορτές; Μα εσύ βέβαια, αρκεί να έχεις ωραίες συνταγές και να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας για επιτυχημένα ψησίματα!
1. Εν αρχή ην τα υλικά. Τόσο για τα κουλουράκια και τα cookies, όσο και για τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, ο πρώτος και βασικότερος κανόνας που εξασφαλίζει το ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα είναι τα καλά υλικά. Από το αλεύρι, τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι τις νιφάδες βρώμης και την καστανή ζάχαρη (που δίνουν ένα ακόμα πιο υγιεινό αποτέλεσμα), αλλά και την κουβερτούρα, την τρούφα και τις σταγόνες σοκολάτας, που στολίζουν τα μπισκοτάκια, δίνοντας τους υπέροχη εμφάνιση και ακόμη πιο τέλεια γεύση.
2. Το μάτι δεν είναι ζυγαριά. Ό,τι και αν σου έλεγε η γιαγιά σου, γλυκά υπολογίζοντας τα υλικά “με το μάτι” δεν μπορείς να φτιάξεις. Πριν ξεκινήσεις, λοιπόν, πρέπει όλα τα υλικά να είναι ζυγισμένα και μετρημένα και στις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Επίσης, πρέπει να βρίσκονται όλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
3. Παίξε με τα αρώματα. Τα μπισκοτάκια, τα κουλούρια, τα cookies, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι γλυκά που αγαπούν τα μπαχαρικά. Κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ και γλυκάνισος είναι μερικά μόνο αρωματικά παραδείγματα μπαχαρικών, που μπορείς να προσθέσεις ακόμη και στις παραδοσιακές συνταγές, ώστε να τις κάνεις πιο παιχνιδιάρικες. Μην παραλείψεις και κάποιο ξύσμα εσπεριδοειδούς, όπως πορτοκάλι, λεμόνι ή περγαμόντο για έξτρα φυσικό άρωμα.
4. Προσοχή στο ανακάτεμα. Για την ακρίβεια θέλουν ελάχιστο ζύμωμα και το αλεύρι πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν βάλεις όλη τη συνιστώμενη ποσότητα αλευριού, αλλά η ζύμη σου φαίνεται ότι δεν πλάθεται, μην προσθέσεις επιπλέον αλεύρι, απλά άφησέ τη για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί. Αν η συνταγή έχει βούτυρο, το χτυπάς για αρκετή ώρα στο μίξερ με τη ζάχαρη να αφρατέψει και συνεχίζεις προσθέτοντας τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά.
5. Τα όμορφα σχήματα δίνουν τροφή και στα μάτια. Ανάλογα με τη συνταγή, μπορείς να δημιουργήσεις διάφορα σχέδια, είτε πλάθοντας τη ζύμη με τα χέρια είτε χρησιμοποιώντας διάφορα κουπ πατ. Αν η ζύμη είναι πιο ρευστή -όπως στην περίπτωση των cookies- το κουτάλι θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις δίσκους στο ταψί. Σημείωσε ότι με μπισκοτάκια και συγκεκριμένα gingerbreads, μπορείς να δημιουργήσεις πολύ όμορφα διακοσμητικά για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αφού τους δώσεις σχήμα, αρκεί να τους κάνεις και μια τρύπα στο καθένα με χοντρό καλαμάκι και έτσι, όταν ψηθούν να τους περάσεις κορδελάκια και να τα κρεμάσεις στο δέντρο!
6. Προσοχή στο ψήσιμο. Αφού τελειώσεις με το σχήμα, αραδιάζεις προσεκτικά τα μπισκότα σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα αλείφεις με χτυπημένο κρόκο αβγού αν το ζητάει η συνταγή και ψήνεις ένα – ένα τα ταψιά στο φούρνο ακολουθώντας πιστά το χρόνο ψησίματος κάθε συνταγής. Προσέξτε ιδιαίτερα το χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, αλλά και κάθε συνταγή έχει τις δικές τις απαιτήσεις.
7. Πριν τα στολίσεις με γλάσο, λιωμένη κουβερτούρα, άχνη ζάχαρη ή ό,τι άλλο σου αρέσει, τα αφήνεις να κρυώσουν καλά και τα φυλάς, ιδανικά, σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι για να μη μαλακώσουν.
Και μερικές συνταγές για τα πιο πετυχημένα μπισκοτάκια και όχι μόνο!
Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια μπαχαρικών
Μπισκοτάκια βουτύρου με γλάσο λεμονιού και φιστίκια Αιγίνης