Το αβγό είναι μία σπουδαία τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, που δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο μας. Στα συν και ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να το μαγειρέψουμε, δίνοντας μας νόστιμες εναλλακτικές. Αλλά επειδή όλα έχουν τον τρόπο τους, ιδού τα tips για επιτυχημένα μαγειρέματα, στις πιο κλασικές εκδοχές ή αλλιώς πώς να φτιάξετε τέλεια αβγά μάτια, ομελέτα, στραπατσάδα και ποσέ.

avga

Τέλεια τηγανητά αβγά
* Προτιμήστε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αβγά, γιατί γίνονται καλύτερα τηγανητά.
* Για το τηγάνισμα επιλέξτε είτε βούτυρο είτε ελαιόλαδο -ό,τι σας αρέσει δηλαδή-, αρκεί να θυμάστε να μην το παρακάνετε με την ποσότητα: ½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή 1 κουτ. γλυκού βούτυρο ανά αβγό αρκούν.
* Να θυμάστε, ότι τα αβγά τηγανίζονται καλύτερα σε χαμηλή φωτιά προς μέτρια φωτιά.
* Για τέλεια τηγανητά αβγά, ζεσταίνετε τη λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο ή βούτυρο) σε τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και, μόλις ρίξετε μέσα τα αβγά, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό. Επειδή ο κρόκος και το ασπράδι πήζουν σε διαφορετικούς χρόνους, με ένα μικρό κουταλάκι περιχύνετε μόνο το ασπράδι με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και μόλις ασπρίσει, το κατεβάζετε από τη φωτιά.
* Εναλλακτικά, ζεσταίνετε τη λιπαρή ουσία σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τα αβγά (τα οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και και όχι παγωμένα από το ψυγείο) με απόσταση μεταξύ τους, χαμηλώνετε τη φωτιά και να τα σκεπάζετε με καπάκι. Σε 3-3½ λεπτά θα έχετε αφράτα και ζουμερά τηγανητά αβγά. Αλατίζετε, πασπαλίζετε προαιρετικά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε απαραιτήτως με ψωμάκι, για να κάνετε βούτες!

avga4

Για ομελέτες του ονείρου…
* Επιλέξτε ιδανικά αβγά ελευθέρας βοσκής, που έχουν ξεχωριστή νοστιμιά και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
* Υπολογίστε 2 αβγά ανά άτομο και 1 επιπλέον «για το τηγάνι».
* Για να γίνει αφράτη η ομελέτα, χτυπάτε πολύ καλά σε μπολ τα αβγά με σύρμα, προσθέτοντας λίγο γάλα ή 1 κουτ. γλυκού κρύο νερό ανά αβγό. Το αλάτισμα σε αυτή τη φάση κάνει πιο νόστιμη την ομελέτα.
* Για ακόμη πιο αφράτο αποτέλεσμα, χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους, χτυπάτε τα ασπράδια σε όχι πολύ σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε τους κρόκους.
* Επιλέξτε αντικολλητικό τηγάνι, για να ψηθεί καλύτερα η ομελέτα και να μην κολλήσει.
* Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε μέσα τα χτυπημένα αβγά. Για να δείτε αν είναι έτοιμη η ομελέτα από τη μία πλευρά, δοκιμάζετε να την ανασηκώσετε με σπάτουλα: αν ξεκολλάει ο πάτος είναι έτοιμη να την γυρίσετε και από την άλλη πλευρά.
* Για να γυρίσετε την ομελέτα, προτιμήστε ένα μεγάλο στρογγυλό πιάτο, μεγαλύτερο σε μέγεθος από το τηγάνι και αφήστε τα κόλπα με το γύρισμα στον αέρα για τους επαγγελματίες σεφ, που έχουν εξασκηθεί πολύ!
* Αν το τηγάνι είναι πολύ μεγάλο -και κατά συνέπεια είναι και η ομελέτα μεγάλη- και σας δυσκολεύει το γύρισμα με το πιάτο, απλά σκεπάζετε με καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε να σταθεροποιηθεί η ομελέτα.
* Για ομελέτες εμπλουτισμένες με διάφορα υλικά, όπως λαχανικά, κρέας, αλλαντικά, τυριά κλπ, ακολουθείτε την παραπάνω διαδικασία, με τη μόνη διαφορά ότι πρώτα σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο τα πιο σκληρά υλικά (π.χ. κρεμμύδι, πιπεριές) και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα αβγά ανακατεμένα με τα υπόλοιπα υλικά (όπως το τυρί).

OMELETA ME OMBRIES

Για ζουμερή, παραδοσιακή στραπατσάδα…
* Μπορείτε να τη φτιάξετε με όλα τα αβγά προτιμάτε, ωστόσο για ακόμα πιο παραδοσιακή γεύση στο τελικό αποτέλεσμα, μπορείτε να επιλέξετε και αβγά από κότες ταϊσμένες με καλαμπόκι.
* Η στραπατσάδια αγαπά την ψιλοκομμένη, φρέσκια ντομάτα. Επειδή όμως βγάζει αρκετά υγρά, θα τη σοτάρετε αρχικά μόνη της, με ελαιόλαδο κι αν θέλετε λίγο σκόρδο για έξτρα άρωμα, μέχρι να σωθούν τα υγρά της.
* Σε αντίθεση με την ομελέτα, τα αβγά που προορίζονται για την στραπατσάδα, δεν θέλουν καλό χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Τα σπάτε μόνο σε ένα μπολ, τα αλατίζετε και στη συνέχεια απλά τρυπάτε τους κρόκους με πιρούνι.
* Ρίχνετε τα αβγά στο τηγάνι με την ντομάτα και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το ασπράδι και στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά. Η στραπατσάδα πρέπει απαραιτήτως να είναι ζουμερή.

avga1

Πώς φτιάχνετε αβγό ποσέ;
* Τα αβγά που προορίζονται για ποσέ, δηλαδή για βράσιμο στην κατσαρόλα χωρίς το τσόφλι τους, πρέπει να είναι οπωσδήποτε φρέσκα αβγά. Όσο για τη διαδικασία, γίνονται με 2 τρόπους:
* Για τον πρώτο τρόπο, γεμίζετε ένα κατσαρολάκι με νερό μέχρι τη μέση -ώστε να καλύπτει καλά το αβγό- και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε μέσα 1 κουτ. σούπας ξίδι. Σπάτε προσεχτικά το αβγό σε ένα μικρό φλιτζάνι και όταν το νερό ζεσταθεί, αλλά πριν αρχίσει να βράζει, δημιουργείτε με 1 κουτάλι και με πολύ προσεχτικές κινήσεις μια δίνη στο νερό και πολύ σιγά ρίχνετε στο κέντρο της το αβγό. Αν θέλετε το αβγό μελάτο το αφήνετε για 3 λεπτά κι αν το θέλετε λίγο πιο σφιχτό 5 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα βγάζετε το αβγό και το στραγγίζεις σε χαρτί κουζίνας.
* Για τον δεύτερο τρόπο, γεμίζετε πάλι ένα κατσαρολάκι με νερό μέχρι τη μέση και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε μέσα 1 κουτ. σούπας ξίδι. Καλύπτετε με ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης ένα μικρό φλιτζάνι, φροντίζοντας να προεξέχει η μεμβράνη. Σπάτε προσεχτικά 1 αβγό μέσα στο φλιτζάνι, πιάνετε τις άκρες τις μεμβράνης που προεξέχουν και τις δένετε σφιχτά, στριφογυριστά, σαν καραμέλα. Μόλις το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, αλλά πριν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνετε μέσα το αβγό φροντίζοντας να προεξέχει η μεμβράνη. Το αφήνετε 3 ή 5 λεπτά, αναλόγως πόσο βρασμένο το θέλετε. Βγάζετε το αβγό από το νερό, αφαιρείτε προσεκτικά τη μεμβράνη και σερβίρετε.