Τα δημοφιλέστερα γλυκά των Χριστουγέννων, η διακόσμηση και το σερβίρισμά τους.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με όλες τις περιφερειακές και ενδιάμεσες γιορτούλες αλλά και τις αφορμές για γιορτή που τις περιτριγυρίζουν είναι η εποχή που μαζευόμαστε περισσότερο από ποτέ στα σπίτια, με την οικογένεια και τους φίλους μας. Είναι η εποχή που θέλουμε το σπίτι να είναι ζεστό και όμορφο, γεμάτο αγάπη, χαρούμενες φωνές και μυρωδιές από γλυκά και πάσης φύσεως καλούδια, για να χαίρονται τα παιδιά και να ξαναγίνονται παιδιά οι μεγάλοι.
Πάμε να δούμε παρακάτω ποια είναι το πιο δημοφιλή γλυκά αυτών των ημερών ξεκινώντας από αυτά του τόπου μας:
Τα ελληνικά γλυκά της γιορτής
• Μελομακάρονα, τα αξεπέραστα μελωμένα μπισκότα που είναι ζυμωμένα με αλεύρι κι ελαιόλαδο, αρωματισμένα με αρώματα μπαχαρικών και πορτοκαλιού.
• Κουραμπιέδες μικροί και μεγαλύτεροι, πάντα τριφτοί και βουτυράτοι, πάντα χιονισμένοι με μπόλικη άχνη ζάχαρη, κρύβουν μέσα τους ολόκληρα ή χοντροσπαμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα.
• Δίπλες ή αλλιώς ξεροτήγανα, αφράτη ζύμη ζυμωμένη με αβγά που κόβεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται, μελώνεται ή σιροπιάζεται και πασπαλίζεται με αμύγδαλα ή καρύδια.
• Βασιλόπιτες τσουρεκένιες ή σαν κέικ, διακοσμημένες με γλάσο, ζαχαρόπαστα, αμύγδαλα ή απλώς ζάχαρη άχνη, κρύβουν μέσα τους το φλουρί και τον διακαή πόθο όλων μας να το κερδίσουμε, αφού είναι ένας κάθε φορά ο τυχερός.
• Μπακλαβάδες και σαραγλί. Φύλλο, ξηροί καρποί διάφοροι, μπαχαρικά και μπόλικο σιρόπι σε διάφορες παραλλαγές και τυλίγματα, σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια, σε ρολά, μασουράκια ή σαλιγκαράκια.
Τα γλυκά της Ευρώπης και της Αμερικής
• Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα (Μ.Βρετανία) ένα κέικ με πολλά μπαχαρικά, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς που ψήνεται μέσα σε φόρμα βυθισμένη σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει για ώρες. Συνήθως ψήνεται ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα για να μείνει μέχρι τη γιορτή και να αποκτήσει περισσότερα αρώματα.
• Mince pies (Μ.Βρετανία) τα ταρτάκια που γεμίζονται με ένα μείγμα μπαχαρικών, ξερών φρούτων και καρπών που μοιάζει με μαρμελάδα και λέγεται mince meat.
• Πανετόνε (Ιταλία) το χαρακτηριστικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι που ψήνεται σε πανύψηλες φόρμες. Οι Ιταλοί το αγοράζουν έτοιμο συνήθως και το εμπλουτίζουν με διάφορες κρέμες και ευφάνταστες διακοσμήσεις.
• Στόλεν (Γερμανία) το τσουρέκι μαγιάς με τις σταφίδες και τα κόντιτα που έχει σχήμα φρατζόλας, γέμιση από μάρτζιπαν και είναι πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
• Χριστουγεννιάτικος κορμός (Γαλλία, Βέλγιο) από αφράτο παντεσπάνι τυλιγμένο σε ρολό μαζί με κρεμώδη γέμιση και επικάλυψη σε διάφορες γεύσεις, Στο τέλος του δίνουν μορφή κούτσουρου και το διακοσμούν με χριστουγεννιάτικα στοιχεία.
• Μπισκοτάκια gingerbread (Aμερική, Μ.Βρετανία) αρωματισμένα με μπόλικα μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα, γλυκάνισο και μπαχάρι. Είναι κομμένα με κουπ πατ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα και διακοσμημένα με γλάσο λευκό ή χρωματιστό.
• Χριστουγεννιάτικα κέικ (Αμερική και Ευρώπη) ψημένα μέσα σε φόρμες που έχουν σχήματα χριστουγεννιάτικα. Συνήθως είναι φτιαγμένα με μπόλικα μπαχαρικά, σταφίδες και αρώματα και όμορφα διακοσμημένα.
Τα σύνεργα της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης
Για να φτιάξουμε και να διακοσμήσουμε εύκολα και με επιτυχία τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας δείτε ποια σκεύη και υλικά μπορεί να χρειαστούμε:
• Φόρμες ή ατομικά φορμάκια σε χριστουγεννιάτικα σχήματα όπως έλατο, αστέρι, καμπάνα, χιονάνθρωπος κλπ. για να ψήσουμε τα χριστουγεννιάτικα κέικ μας.
• Αχνιστήρι ή σουρωτηράκι για να πασπαλίσουμε τη ζάχαρη άχνη με ευκολία στους κουραμπιέδες και τα γλυκά μας.
• Πλάστη μικρό και μεγάλο για να ανοίξουμε σε φύλλο τη ζύμη των μπισκότων αλλά και τη ζαχαρόπαστα ή το μάρτζιπαν.
• Κουπ πατ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα (έλατο, αστέρι, φεγγάρι, καμπάνα, τάρανδος, ανθρωπάκι, Αι Βασίλης κλπ) για να κόψουμε με αυτά τη ζύμη των μπισκότων, τη ζαχαρόπαστα και το μάρτζιπαν στα αντίστοιχα σχήματα και να διακοσμήσουμε τα γλυκά μας.
• Ζαχαρόπαστα λευκή ή χρωματιστή
• Μάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστα)
• Γιορτινές κορδέλες, κορδελίτσες, σπάγκοι και μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια για να διακοσμήσουμε τα κέικ και τις βασιλόπιτες.
• Κάποια μπαχαρικά όπως ξυλάκια κανέλας, αστεροειδής γλυκάνισος, γαρίφαλα κι αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού μπορούν να γίνουν στοιχεία διακόσμησης των γλυκών μας και όχι μόνο, με μεγάλη επιτυχία.