Ζούμε στην εποχή που η κουλτούρα του καφέ είναι στο επίκεντρο σε διεθνές επίπεδο. Ποικιλίες, γεύσεις, συνδυασμοί, είδη, τρόποι παρασκευής, όλος ο πλανήτης αναζητά τον καλύτερο καφέ. Τα εξειδικευμένα καταστήματα και τα ιδιαίτερα προϊόντα προσφέρουν όλο και περισσότερες επιλογές καθώς και αναβαθμισμένες εμπειρίες. Παράλληλα, οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες baristi πειραματίζονται συνεχώς με τεχνικές και εξειδικευμένες συσκευές σε χώρους εστίασης αλλά και σύγχρονο οικιακό εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι λάτρεις του καφέ που όλο και πληθαίνουν, διαβάζουν, ενημερώνονται και εξελίσσονται αναζητώντας συνεχώς γνώση για τις νέες τάσεις και τα δεδομένα που αλλάζουν.

Ακολουθώντας αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία της αναζήτησης της τέλειας ποιότητας πρώτων υλών αλλά και της τεχνικής και γευστικής αρτιότητας του τελικού αποτελέσματος η βασική σταθερά της παρασκευής ενός καφέ, δηλαδή το νερό, είναι προτεραιότητα. Με δεδομένο ότι το 98% ενός καφέ αποτελείται από νερό, η ποιότητα και η γεύση του παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιά ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού συμβάλουν στη γεύση του καφέ μας.

Η ποιότητα του νερού επηρεάζει τη γεύση του καφέ
Σύμφωνα με τους ειδικούς το νερό που επιλέγουμε για να φτιάξουμε τον καφέ μας, θα πρέπει να είναι καθαρό και φρέσκο από άποψη γεύσης, οσμής και εμφάνισης. Θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας νερό και επιπλέον, δεν πρέπει να περιέχει χλώριο, χλωραμίνη και υποχλωριώδη καθώς αυτά τα στοιχεία αλλοιώνουν τη γεύση του τελικού αποτελέσματος και διαβρώνουν τα ανοξείδωτα μέρη της μηχανής και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε.

Ακόμα, είναι σημαντικό το νερό που χρησιμοποιούμε να έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και μεταλλικά στοιχεία καθώς και τη σωστή αλκαλικότητα για να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έναν εκλεκτό καφέ. Τα φυσικά μεταλλικά νερά, για παράδειγμα, είναι ιδανικά για την παρασκευή καφέ καθώς περιέχουν διάφορες ουσίες όπως τα ανθρακικά και διττανθρακικά ιόντα. Πιο συγκεκριμένα, τα διττανθρακικά είναι η πιο σημαντική μορφή της αλκαλικότητας του νερού αφού έτσι έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα οξέα.

Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός σκληρότητας λοιπόν του νερού, δηλαδή οι τιμές μεταλλικών αλάτων πρέπει να μην επηρεάσουν αρνητικά το σώμα του καφέ. Η πιο σημαντική μέτρηση για το νερό μας λοιπόν όσον αφορά το κομμάτι του καφέ είναι το pH το οποίο μας δηλώνει το πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό είναι το νερό. Όσο η τιμή του pH αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η ένταση της γεύσης κατά την εκχύλιση του καφέ. Το υψηλό pH είναι αποτέλεσμα υψηλής αλκαλικότητας και μπορεί να δώσει στυφή γεύση στον καφέ μας. Τα αποδεκτά όρια για το σωστό pH είναι 6,5-8.

Αν οι τιμές αλάτων είναι χαμηλές το pH του νερού είναι όξινο και αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμα του καφέ. Επίσης, το νερό δρα ως διαλύτης, κατά την παρασκευή του καφέ μας, επηρεάζοντας την εκχύλιση των οργανικών οξέων που υπάρχουν σε κάθε τύπο καφέ σε διαφορετικές αναλογίες, συμπεριλαμβανομένης και της γεύσης. Πρακτικά, ένα σκληρό νερό περνά επιθετικά μέσα από τον καφέ, χωρίς ωστόσο να εξάγει τα ωφέλιμα στοιχεία του ενώ ένα μαλακό νερό υπερεκχυλίζει αυτά τα στοιχεία.

Γεύση και αγνότητα σε απόλυτη ισορροπία
Το νερό AQUA Carpatica προέρχεται από τα βάθη της γης της Ευρώπης. Συγκεντρώνεται υπεύθυνα από τις υπόγειες προστατευμένες πηγές για να διατηρήσει φυσικά την ιδανική του περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, το ισορροπημένο pH και την απαράμιλλη καθαρή γεύση του και είναι το ιδανικό νερό για να εκχυλίσουμε έναν ποιοτικό καφέ. Κρυστάλλινο, με υπέροχη γεύση και χωρίς νιτρικά, είναι επίσης ιδανικό για όσους φροντίζουν την υγεία τους, για ευπαθείς ομάδες και για όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

To AQUA Carpatica αναβλύζει από τις πιο αγνές πηγές του κόσμου που βρίσκονται στα Καρπάθια όρη, εκεί που η άγρια πανίδα και τα παρθένα δάση δημιουργούν το πιο μαγευτικό φυσικό σκηνικό. Το συγκεκριμένο νερό είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, γι’ αυτό και η γεύση του είναι ιδιαίτερα απαλή και ευχάριστη χωρίς καμία επίγευση, ιδανική για την παρασκευή καφέ. Το AQUA Carpatica αναδεικνεύει γευστικά κάθε τύπο καφέ.

Πώς το AQUA Carpatica μας οδηγεί βήμα βήμα στην παρασκευή του τέλειου καφέ
Στο 6ο Athens Coffee Festival που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα βρέθηκαν οι ειδικοί του AQUA Carpatica όπου σε ειδικό σεμινάριο ενημέρωσαν τους λάτρεις του καφέ και τους επαγγελματίες του κλάδου για τον σημαντικό ρόλο της επιλογής νερού στην παρασκευή του καφέ. Πιο συγκεκριμένα, ο Βαλάνης Λαμπριανίδης «Valenio» Executive Barista Trainer, Coffee Consultant & WCE Certified Judge στο σεμινάριο με θέμα «Quality water makes tasteful coffee» ανέλυσε τα συστατικά του νερού και το πως επηρεάζουν τη γεύση του καφέ.

Το νερό που επιλέγουμε για να φτιάξουμε τον καφέ μας, θα πρέπει να είναι καθαρό και φρέσκο γεύσης χωρίς γεύση και οσμή. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει ικανοποιητική ποσότητα μαγνησίου ενώ δεν πρέπει να περιέχει χλώριο, χλωραμίνη και υποχλωριώδη. Το AQUA Carpatica, αποτελεί την ιδανική επιλογή για την παρασκευή καφέ καθώς έχει την τέλεια περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και τη σωστή αλκαλικότητα για να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο έναν εκλεκτό καφέ.

«Δουλεύοντας ασταμάτητα, παρασκευάζοντας αμέτρητα φλιτζάνια καφέ, πραγματοποιώντας συνεχώς έρευνες, μπορώ πια με σιγουριά να δηλώσω ότι το νερό παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα του καφέ μας. Μια μέρα βρέθηκε στα χέρια μου το νερό AQUA Carpatica, το δοκίμασα και κατέληξα στο ότι έχει την τέλεια περιεκτικότητα για να αναδείξει έναν εκλεκτό καφέ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Valenio.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στο περίπτερο του AQUA Carpatica, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να μάθουν τα πάντα γύρω από το προϊον. Το AQUA Carpatica είναι το μοναδικό νερό στον κόσμο με μηδέν νιτρικά στο Φυσικώς Ανθρακούχο ή σχεδόν μηδέν στο Φυσικό Μεταλλικό Νερό. Επίσης όσοι βρέθηκαν εκεί ενημερώθηκαν για το πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα τα επίπεδα νιτρικών στο νερό που πίνουμε καθώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις  στην υγεία μας.  Επίσης το περίπτερο του AQUA Carpatica μεταμορφώθηκε για κάποιες ώρες σε Coffee Brew bar όπου ο Βαλάνης Λαμπριανίδης ή αλλιώς «Valenio» έφτιαξε καφέδες για όλους.

Ο «Valenio» ετοίμαζε καφέδες από εκλεκτή ποικιλία χρησιμοποιώντας για την παρασκευή τους το Φυσικό Μεταλλικό νερό AQUA Carpatica και νερό βρύσης. Κατόπιν καλούσε τους παρευρισκόμενους σε τυφλή γευστική δοκιμή ώστε να διαπιστώσουν πως ένα ποιοτικό νερό αναδεικνύει τη γεύση του καφέ.

www.aquacarpatica.gr  @aquacarpatica.gr  www.youtube.com/c/AquaCarpatica