Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει αντίκτυπο, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τσέπη μας, συνιστά η αντικατάσταση των παλαιών – και κατ’ επέκταση ενεργοβόρων – συσκευών με νέες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα υπολογίσιμο κόστος που, όμως, μπορεί είτε να μετριαστεί, μέσω της χρήσης αντίστοιχων προγραμμάτων που «τρέχουν» είτε και να αποσβεσθεί σε ένα εύλογο βάθος χρόνου.

Όπως αναφερόταν στο παλαιότερο ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα STEP-IN, αντικείμενο του οποίου ήταν η ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθοδολογίας για την ανάλυση και αντιμετώπιση του προβλήματος των υψηλών ενεργειακών δαπανών ευάλωτων και μη νοικοκυριών, σε περίπτωση που παρουσιαστεί η ανάγκη αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών συστήνεται η αγορά νέων (λ.χ. ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, κ.ά.) υψηλής ενεργειακής απόδοσης. «Η αντικατάσταση της παλιάς συσκευής μας με μία νέα, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα οικονομική επιλογή, με το κόστος αγοράς να αποσβένεται σε βάθος χρόνου από την εξοικονόμηση ενέργειας και, κατ’ επέκταση, χρημάτων», τονίζεται.

Όπως φαίνεται από τα παρακάτω παραδείγματα, οι καταναλωτές μπορούν να επιτύχουν εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και χρημάτων, αντικαθιστώντας τις παλιές συσκευές μας με νέες, όχι απαραίτητα της ανώτερης ενεργειακής κλάσης Α+++.

Ειδικότερα, η αντικατάσταση:

  • Ενός πλυντηρίου ρούχων ενεργειακής κλάσης C με ένα ενεργειακής κλάσης Α+ ή Α++ οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 40%, περίπου 25 ευρώ/έτος.
  • Ενός ψυγείου ενεργειακής κατηγορίας Β με ένα αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+ οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 41%, περίπου 35 ευρώ/έτος.
  • Μιας ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας ενεργειακής κατηγορίας C με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 27%, περίπου 65 ευρώ/ έτος.
  • Των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως με νέους, ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες που καταναλώνουν τέσσερις με πέντε φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν οκτώ με 10 φορές περισσότερο, οδηγώντας σε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 50%, περίπου 20 ευρώ/έτος. Παράλληλα, σημαντική εξοικονόμηση επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση αισθητήρων κίνησης ή/και χρονοδιακοπτών στους χώρους, όπου δεν χρειάζεται μόνιμος φωτισμός, καθώς και για τον εξωτερικό φωτισμό.