«Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη», λέει η λαϊκή παροιμία, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ωστόσο, η πολύωρη εργασία είναι εξίσου καταστροφική και για το περιβάλλον!

Όπως προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η μείωση των ωρών εργασίας κατά μία ημέρα – αντί, δηλαδή, για πέντε σε τέσσερις την εβδομάδα – θα μπορούσε αφενός, να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας στο χώρο εργασίας και αφετέρου, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις, προάγοντας έτσι, κίνητρα για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Παράλληλα, η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να επιφέρει παρόμοια εξοικονόμηση εκπομπών, μιας και δεν θα απαιτούνταν πια μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας. «Διαπιστώσαμε ότι χώρες με πολλές ώρες εργασίας έχουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2, ενώ χώρες με λιγότερες ώρες εργασίας έχουν χαμηλότερες εκπομπές», τονίζει η αμερικανίδα ειδικός Τζούλιερ Σορ, μελέτη της οποίας καταλήγει στο συμπέρασμα πως μια μείωση των ωρών εργασίας κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 15%.

Οι Έλληνες, πάντως, αναδεικνύονται πρωταθλητές στις ώρες εργασίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat, η χώρα μας είχε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με πολλές ώρες εργασίας (12,6%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Κύπρο (από 10%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Βουλγαρία, Λιθουανία και Λετονία (από 1% εκάστη).

Αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα περιλαμβάνει όλες τις ώρες, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον ωρών, είτε αμειβομένων είτε μη αμειβομένων, αλλά δεν περιλαμβάνει ούτε τον χρόνο που απαιτείται για το κύριο διάλειμμα για γεύμα (συνήθως κατά τις μεσημεριανές ώρες) ούτε το χρόνο μετακίνησης μεταξύ κατοικίας και χώρου εργασίας. Για το τελευταίο, πάντως, δεν είναι απαραίτητη η χρήση ΙΧ που κοστίζει, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τσέπη μας, αφού υπάρχει πάντα η λύση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή και του… ποδηλάτου, αρκεί, βέβαια, να βοηθούν και οι αποστάσεις.