Η οικιακή κουζίνα και ο οικιακός φούρνος θεωρούνται από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι στους επαγγελματικούς χώρους εστίασης η κατανάλωση ενέργειας χτυπάει κόκκινο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με διάφορες έρευνες, τα καταστήματα εστίασης καταναλώνουν υπερδιπλάσια ενέργεια σε σύγκριση με τα εμπορικά καταστήματα, ίδιου μεγέθους. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν την κατανάλωση, συγκρατώντας τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, με παράλληλα οφέλη για το περιβάλλον.

Όπως επισημαίνεται, ένας ενεργειακός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει τις βασικές «αιμορραγίες» στον προϋπολογισμό ενός καταστήματος, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

5 συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 

– «Σβήνουμε» τις συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται. Η μείωση της λειτουργίας συσκευών, ακόμα και για μικρά χρονικά διαστήματα, μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε βάθος χρόνου.

– Αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμού της επιχείρησης, επιλέγοντας ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Παρότι το αρχικό κόστος ενδέχεται να είναι υψηλότερο, η επένδυση σε σύγχρονες συσκευές (ψυγεία, φριτέζες και φούρνοι) αποδίδει σημαντικά οφέλη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

– Συντηρούμε τις συσκευές σε τακτά χρονικά διαστήματα και τις επισκευάζουμε εγκαίρως. Ο προβληματικός εξοπλισμός συχνά σπαταλά περισσότερη ενέργεια. Η έγκαιρη παρέμβαση προλαμβάνει τις μεγαλύτερες φθορές και το συσσωρευμένο κόστος.

– Αξιοποιούμε τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές στην καθημερινή λειτουργία. Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός του μενού μπορεί να λαμβάνει υπόψη την κατανάλωση ενέργειας, προωθώντας τη χρήση εξοπλισμού που αποδίδει καλύτερα με μικρότερη κατανάλωση.

– Ορθή διαχείριση της θερμότητας. Συστήνεται το κλείσιμο των πηγών θερμότητας όταν δεν είναι αναγκαίες, ενώ είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η θερμότητα που ήδη παράγεται από τον εξοπλισμό μαγειρικής, ώστε να διατηρείται ευχάριστη θερμοκρασία στον χώρο της επιχείρησης.

Οι παραπάνω κινήσεις δεν συμβάλλουν μόνο στη μείωση των εξόδων, αλλά και στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα, στοιχείο όλο και πιο καθοριστικό στη σύγχρονη επιχειρηματική ταυτότητα.