Πίτες και πιτάκια με κάθε είδους γέμιση είναι σπουδαίο κομμάτι της γαστρονομίας μας. Το τηγάνι και η φωτιά… απαραίτητα!
Παστουρμαδόπιτα με ζύμη γιαουρτιού & ψητά ντοματίνια
1 Ώρα | Εύκολο | Για 4-6 άτομα
Αν η πληθωρική σε γεύση παστουρμαδόπιτα είναι μία από τις αγαπημένες σας πίτες, δοκιμάστε τούτη την εκδοχή της. Η πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι, η σάλτσα από καραμελωμένα ντοματίνια, αλλά και το ψήσιμο σε μαντεμένιο σκεύος -ή σε αντικολλητικό- την καθιστούν ασύγκριτη.
Υλικά
Για τη ζύμη
320 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. + 2 κουτ. σούπας αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
10 πολύ λεπτές φέτες παστουρμά
150 γρ. κασέρι, τριμμένο
Για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
15 ντοματίνια
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
αλάτι, μαύρο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μαυροκούκι ή σουσάμι
γιαούρτι στραγγιστό
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα ντοματίνια, το αλάτι και σοτάρουμε για 5′ ή μέχρι να καραμελώσουν τα ντοματίνια. Αποσύρουμε και τα πιέζουμε με πιρούνι ώστε να σπάσουν. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.
Παστουρμαδόπιτα: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ζυμαράκια ίσης ποσότητας και ανοίγουμε τα 2 από αυτά, σε διάμετρο 25 εκ., επάνω σε αντικολλητικά χαρτιά που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Στα 2 ζυμαράκια απλώνουμε τη μισή ποσότητα της σάλτσας με τα ντοματίνια, τις μισές φέτες παστουρμά και τη μισή ποσότητα τυριού. Σκεπάζουμε τις πίτες με τα άλλα 2 ζυμαράκια και κλείνουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι πολύ καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα την παστουρμαδόπιτα. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7′ από κάθε πλευρά, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για ακόμη 7′. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε μαυροκούκι ή σουσάμι. Σερβίρουμε τη ζεστή παστουρμαδόπιτα με γιαούρτι.
Tip
– Για να γυρίσουμε εύκολα την παστουρμαδόπιτα, απλώνουμε σε έναν στρογγυλό δίσκο αντικολλητικό χαρτί, την αναποδογυρίζουμε και τη βάζουμε μέσα στο τηγάνι με το χαρτί. Μόλις αρχίσει να ψήνεται, αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Αμοργιανές τυρόπιτες
1 Ώρα και 10 λεπτά | Εύκολο | Για 20-22 τεμ.
Οι φωτιές αλλά και η Αμοργός «μαστορεύουν» τις πιο νόστιμες τυρόπιτες τηγανιού. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από την Αμοργιανή Μαρία Νομικού, που προτείνει, αν δυσκολευτούμε να βρούμε ξινομυζήθρα, ένα μείγμα φέτας και ανθότυρου.
Υλικά
Για το ζυμάρι
400 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. + επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
160 ml νερό
40 ml ρακή
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
300 γρ. ξινομυζήθρα ή 200 γρ. ανθότυρο + 100 γρ. φέτα
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας γάλα
Για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ζυμάρι: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι, ζυμώνουμε για 5′ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30′.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τα ζυμάρια σε φύλλο περίπου 1,5 εκ. Κόβουμε με κουπ-πατ 6-8 εκ., γεμίζουμε με τυρί και κλείνουμε πολύ καλά τις άκρες δημιουργώντας μισοφέγγαρα.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά, τηγανίζουμε τα τυροπιτάκια και από τις δύο πλευρές και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στον φούρνο αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο. Τρώγονται το ίδιο καλά ζεστές αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Πιροσκί με κιμά
2 Ώρες και 50 λεπτά | Μέτρια εύκολο | Για 6 τεμ.
Τα υπέροχα «πιροσκί» ή «πισία», κανείς δεν μπορεί να τα προσπεράσει. Τα λαχταριστά και αφράτα χρυσοτηγανισμένα ψωμένια πιτάκια της ποντιακής κουζίνας κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων! Εκτός από κιμά, μπορούμε να γεμίσουμε τα πιροσκί και με πατάτα.
Υλικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
5 γρ. μαγιά στιγμής
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
100 ml νερό, χλιαρό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
80 ml γάλα, χλιαρό
1 αυγό
25 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή ανάμεικτο με χοιρινό)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το τηγάνισμα
ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε 3 κουτ. σούπας από το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15′, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα μαγιάς, το γάλα, το αυγό, το γιαούρτι και ζυμώνουμε για 5′.
Τέλος, ενσωματώνουμε το βούτυρο στη ζύμη ανακατεύοντάς τη για ακόμη 2′. Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης και υγρή. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό σημείο.
Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5′. Κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 4-5 κουτ. σούπας νερό, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς από τα υγρά του. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
Πιροσκί: Συγκεντρώνουμε στον πάγκο εργασίας τη ζύμη, τον κιμά και ένα μπολάκι με ελαιόλαδο. Λαδώνουμε καλά τα χέρια μας και χωρίζουμε το ζυμάρι σε ποσότητες των 100 γρ. τις οποίες γεμίζουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας κιμά και κλείνουμε σε μπαλάκια, τα οποία ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο και ευρύχωρο τηγάνι με ελαιόλαδο το οποίο ζεσταίνουμε καλά για να τηγανίσουμε τα πιροσκί. Με λαδωμένα χέρια, και πάλι, πιέζουμε ένα ένα το κάθε ζυμαράκι να πλατύνει – το τραβάμε δίνοντάς του μακρόστενο σχήμα.
Τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα από κάθε πλευρά και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε τα πιροσκί ζεστά. Αν μας αρέσει, πασπαλίζουμε με μείγμα ξερών μυρωδικών με μπούκοβο.
Τηγανόψωμα ψημένα στο τηγάνι
1 Ώρα και 20 λεπτά | Εύκολο | Για 4-6 άτομα
Το ψωμί, όπως και τα φαγητά της φωτιάς, είναι βαθιά χαραγμένα στη γαστρονομική φιλοσοφία των Ελλήνων. Το λίγο ζυμάρι που περίσσευε από το ψωμί γινόταν πρώτης τάξεως δεκατιανό, συνήθως τηγανισμένο σε μπόλικο λάδι. Σε αυτή τη συνταγή, όμως, κάνουμε το τηγανόψωμο αλλιώς και κυρίως υγιεινό, ψημένο στο μαντέμι.
Υλικά
Για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
6 γρ. μαγιά στιγμής
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
100 ml νερό
160 ml γάλα, χλιαρό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
Επιπλέον, θα χρειαστούμε
θρούμπι ή ρίγανη
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένα
5 φύλλα δυόσμο ή φρέσκο θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας γραβιέρα, τριμμένη
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα όπου μέσα ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15′, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μέσα στο γάλα διαλύουμε το αλάτι και το προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε τη ζύμη έως ότου να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ελαστική.
Σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30′. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσια ζυμαράκια, τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια του πλάστη και τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί αφήνοντάς τα σκεπασμένα για 10′. Ζεσταίνουμε καλά ένα μαντεμένιο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε περίπου για 5′ από κάθε πλευρά.
Τηγανόψωμα με σκόρδο και μυρωδικά: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα μυρωδικά με το σκόρδο και αλείφουμε τα τηγανόψωμα μόλις ψηθούν.
Τηγανόψωμα με θρούμπι: Τα πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας προτού τα ψήσουμε.
Τηγανόψωμα με γραβιέρα: Τα πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα όσο είναι ζεστά. Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε τα τηγανόψωμα με μέλι και κανέλα ή να τα γεμίσουμε με φέτα αν μας αρέσει.
Σαΐτια με μάραθο & πράσο
1 Ώρα και 10 λεπτά | Μέτρια εύκολο | Για 4-6 άτομα
Μοναδική απλότητα και μεγαλείο νοστιμιάς, τα σαΐτια από τη Μονεμβασιά, που δεν είναι άλλο από χορτόπιτες του τηγανιού. Είναι εξαιρετικά ελαφριές αφού ψήνονται χωρίς ίχνος λαδιού. Γεμίστε τες με πράσο και μάραθο, που είναι της εποχής, και απολαύστε!
Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. + 3-4 κουτ. σούπας για το άνοιγμα των φύλλων
120 ml νερό
25 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
400 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
5 κουτ. σούπας μάραθο, ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 5′ μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα πράσα για 10′ σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας αλάτι. Ανακατεύουμε τακτικά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μάραθο και το πιπέρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια ίδιου βάρους. Σε αλευρωμένο πάγκο τα ανοίγουμε με πλάστη σε λεπτό φύλλο. Απλώνουμε στα 6 φύλλα τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα πιέζοντας πολύ καλά ώστε να μη μας ανοίξουν. Ψήνουμε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό καυτό τηγάνι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να αποκτήσουν χρώμα και να ψηθούν.
Σφακιανές πίτες γεμιστές με κολοκύθι & γαλομυζήθρα
1 Ώρα και 10 λεπτά| Εύκολο | Για 4 άτομα
Όσοι έχετε δοκιμάσει τις σφακιανές πίτες, γνωρίζετε καλά την απαράμιλλη νοστιμιά αυτής της κρητικής πίτας. Το ψήσιμο στο τηγάνι χωρίς σταγόνα λαδιού τις καθιστά ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας. Σε αυτή τη συνταγή εμπλουτίζονται με κολοκυθάκι φτιάχνοντας μια πεντανόστιμη αλλά και εύκολη κολοκυθόπιτα.
Υλικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το άνοιγμα
20 ml ρακή
140 ml νερό
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
200 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα στο ρεντέ
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
5 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
ελάχιστο κύμινο ή κανέλα, προαιρετικά
100 γρ. γαλομυζήθρα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε για 5′ και αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Γέμιση: Αλατίζουμε και στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια, σε μέτρια χαμηλή φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους εντελώς και αποσύρουμε.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, κύμινο ή κανέλα και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Κατόπιν ανακατεύουμε τα κολοκυθάκια με τη γαλομυζήθρα. Από το μείγμα που θα προκύψει χωρίζουμε σε 5 ποσότητες ίδιου βάρους και πλάθουμε σε μπαλάκια.
Πίτες: Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ζυμαράκια ίδιου βάρους. Κάθε ένα το ακουμπάμε στην παλάμη μας και το ανοίγουμε πατώντας το ελαφρά να πλατύνει. Μέσα του τοποθετούμε ένα μπαλάκι γέμισης, κλείνουμε και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες και ξαναπλάθουμε σε μπαλάκι.
Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο και με τη βοήθεια ενός πλάστη κάθε ζυμάρι το ανοίγουμε σε λεπτό πιτάκι πολύ προσεκτικά για να μη βγει η γέμιση έξω. Ψήνουμε τις σφακιανόπιτες στο μαντέμι ή σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 5′, το οποίο έχουμε ζεστάνει καλά Σερβίρουμε τις πίτες ζεστές.
Tip
– Για να πετύχουμε τις σφακιανόπιτες θα πρέπει η γέμιση και το τυρί να μην έχουν καθόλου υγρά, οπότε αν χρειαστεί στραγγίζουμε καλά.
Μηλέικα πιταράκια με πελτέ και τυρί & φλαουνάκια
1 Ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα
Σε όλη την ελληνική επικράτεια τα πιτάκια του τηγανιού, με κάθε είδους γέμιση, είναι σπουδαίο κομμάτι της γαστρονομίας μας, το τηγάνι και η φωτιά απαραίτητα. Οι διατροφικές προτιμήσεις σήμερα προστάζουν πιο υγιεινές επιλογές, όμως δεν μπορούμε να διαγράψουμε κορυφαίες συνταγές που χαρακτηρίζουν κάθε τόπο όπως τα μηλέικα φλαουνάκια και τα πιταράκια.
Υλικά
Για τη ζύμη
370 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
220 ml νερό
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τα φλαουνάκια
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
150 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
150 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας σταφίδες
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα πιταράκια
150 γρ. νωπή μυζήθρα ή φέτα (ή μηλέικο τυρί αν βρούμε)
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ, καλής ποιότητας (ή μηλέικο αν βρούμε)
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού θρούμπι ή ρίγανη
αλάτι θαλασσινό, μαύρο πιπέρι
Για το τηγάνισμα
ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ζυμάρι: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη για 5′ και την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη.
Φλαουνάκια: Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα. Τα αχνίζουμε μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους, προσθέτουμε τις σταφίδες, πιπέρι και αλάτι. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Πιταράκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το τυρί και τον πελτέ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θρούμπι, αλάτι και πιπέρι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο ένα φύλλο περίπου 1-1,5 εκ. Κόβουμε σε στρογγυλό κουπ-πατ 6-7 εκ., γεμίζουμε με τις γεμίσεις, διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να σφραγίσουν τα πιτάκια.
Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε καυτό ελαιόλαδο, σε δόσεις, μόλις αποκτήσουν χρυσό χρώμα τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε τα πιταράκια και τα φλαουνάκια ζεστά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.