Ο συνδυασμός οσπρίων με ζυμαρικά κερδίζει, ειδικά την περίοδο της νηστείας, ολοένα και πιο φανατικούς οπαδούς. Οι ιδέες εναλλάσσονται από τα αναπάντεχα μιξαρίσματα των υλικών και το αποτέλεσμα φέρνει κάθε φορά στο πιάτο μας δυνατές γεύσεις, αρώματα και ενθουσιώδεις κριτικές. Δίνει επίσης έμπνευση στο καθημερινό διατροφολόγιο των vegan αλλά και όσων προσέχουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο τι βάζουν στην κατσαρόλα και στο τραπέζι τους. Αυτές είναι μερικές από τις πιο εύκολες, νόστιμες και δημιουργικές συνταγές που μας δίνουν απαντήσεις στο δύσκολο ερώτημα του «τι μαγειρεύουμε σήμερα;» κυρίως δε τις ημέρες που προηγούνται του Πάσχα κατά τις οποίες άλλωστε πολλοί εξ ημών αποφεύγουμε το κρέας.
Δείτε παρακάτω τις συνταγές:
Σαλάτα με φακές και φιογκάκια
Νόστιμη, δροσερή και υγιεινή, αυτή η σαλάτα ζυμαρικών ενισχύεται καταπληκτικά από φιογκάκια που συνηθίζουμε άλλωστε να χρησιμοποιούμε με εξαιρετική ευκολία, κάθε φορά που μας γεννάται η ιδέα να φτιάξουμε μια χορταστική μακαρονοσαλάτα. Εδώ, εκτός από τις φακές, το γαϊτανάκι των υλικών συμπληρώνουν τα φρέσκα ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως τα ραπανάκια, το σέλερι, τα κρεμμυδάκια και η ρίζα από φινόκιο.
Σαλάτα ζυμαρικών με ρεβίθια και δυόσμο
Τα ρεβίθια ήδη πολλοί από εμάς, τα έχουμε (εκ)τιμήσει ιδιαιτέρως στις σαλάτες μας, κυρίως δε, σε αυτές που συμπληρώνονται από τα κατάλληλα dressing. Εδώ η συνταγή φέρνει τα ρεβίθια σε νόστιμες συναντήσεις με τα ζυμαρικά (κατά προτίμηση κοχυλάκια) οι οποίες δένουν ισορροπημένα μεταξύ τους χάρη στο δροσερό dressing ελαιολάδου και μουστάρδας. Εύστοχες προσθήκες, ο δυόσμος και οι λιαστές ντομάτες που αναβαθμίζουν αισθητά το σύνολο της γεύσης.
Τονοσαλάτα με ζυμαρικά, κόκκινα φασόλια, αβοκάντο και καλαμπόκι
Τέλος πια στις βαρετές, μονότονες και σχεδόν άνοστες τονοσαλάτες που παραπέμπουν περισσότερο σε διαιτητικά μενού παρά σε εύγεστα πιάτα. Αυτή η συνταγή που συνδυάζει τον τόνο με τα ζυμαρικά, τα όσπρια και τα δροσερά λαχανικά θα μας δώσει ξανά τα κίνητρα που χρειαζόμαστε για να στρέψουμε ξανά το ενδιαφέρον μας στις σαλάτες και ειδικότερα στις τονοσαλάτες. Το τερπνόν λοιπόν μετά του ωφελίμου σε βαθύ μπολ που χωρά τη νοστιμιά με τη θρεπτικότητα και μας δίνει έμπνευση να δημιουργήσουμε σε light εκτελέσεις.
Κοφτό μακαρονάκι με ντοματίνια, σπανάκι και σάλτσα από κόκκινα φασόλια
Η αλήθεια είναι ότι το κοφτό μακαρονάκι έχουμε συνηθίσει να το μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα με χταποδάκι και μάλιστα το έχουμε αναγάγει σε ένα comfort, μεσογειακό και μαμαδίστικο πιάτο. Αυτό, όμως που ίσως δύσκολα περνά από το μυαλό μας, είναι ότι εξίσου νόστιμη μπορεί να είναι και η vegan εκτέλεσή του. Με ντοματίνια, σπανάκι και σάλτσα από κόκκινα φασόλια, ενισχυμένη από μία καυτερή πιπερίτσα για έξτρα δόση γεύσης σε ακόμα πιο ιντριγκαδόρικα μονοπάτια. Μια πρόταση ιδανική και για την περίοδο της νηστείας, κάνοντάς την λιγότερο φτωχή σε μαγειρικές ιδέες.