Πρόκειται για το μοναδικό εστιατόριο στον κόσμο που μπορεί να σας προσφέρει φαγητό στον… αέρα, παρέχοντας έτσι μια απαράμιλλη θέα σε ποτάμια και εκπληκτικής ομορφιάς φυσικά τοπία.

Το σχέδιο επινοήθηκε από την Angelique Schmeinck, διάσημη σεφ στις Κάτω Χώρες. Το 2003 αποφάσισε να μαγειρεύει κατά τη διάρκεια πτήσεων με αερόστατο, χρησιμοποιώντας το ίδιο το αερόστατο ως κολοσσιαία συσκευή μαγειρέματος. Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας (μεταξύ των οποίων 12 χρόνια στο βραβευμένο με αστέρι Michelin «De Kromme Dissel») και πολλά βιβλία μαγειρικής, ήθελε να επιχειρήσει σε νέα εδάφη. Το 2003, η σεφ Schmeinck, μία από τις μόλις δύο Ολλανδές γυναίκες αρχιμάγειρες, εμπνεύστηκε να ξεκινήσει μια σύγχρονη επιχείρηση υψηλής γαστρονομίας στον ουρανό, προετοιμάζοντας γκουρμέ πιάτα σε μια βόλτα με αερόστατο.


Ήταν μια τρελή και θεαματική ιδέα που σύντομα έγινε το έργο CuliAir. Η σεφ το θεωρεί απόδειξη ότι «δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τις τρελές ιδέες σας να πηγαίνουν χαμένες, γιατί μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικές, όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση».

Τότε όμως προέκυψε ένα πρόβλημα: είναι η θερμότητα στο εσωτερικό ενός αερόστατου κατάλληλη για μαγείρεμα; Με όγκο 10.000 m3 και ύψος 50 m, το αερόστατο CuliAir λειτουργεί σαν ένας τεράστιος φούρνος. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αερόστατου μπορεί να φτάσει τους 100° C, γεγονός που επιτρέπει το αργό μαγείρεμα των τροφίμων σε συγκριτικά χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των γεύσεων και τη διατήρηση των χυμών τους. Το αποτέλεσμα την δικαίωσε και οι συμμετοχές έγιναν ανάρπαστες στους ταξιδιώτες.

Χρησιμοποιώντας μια ειδική κατασκευή τροχαλίας, τα πιάτα μεταφέρονται στο στέμμα του αερόστατου σε ειδικά χαλύβδινα καλάθια. Μετά το μαγείρεμα, τα πιάτα ανυψώνονται προς τα κάτω στην ειδικά κατασκευασμένη κουζίνα, όπου δίνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες αλλά και μπαίνουν οι σάλτσες στις σαλάτες και τα κυρίως πιάτα. «Βρίσκομαι στη μέση, και οι καλεσμένοι και ο πιλότος είναι γύρω μου για να μπορώ να παραδίδω τα πιάτα», λέει η σεφ Angélique. «Μπορώ να τους εξηγήσω τα πιάτα και μπορώ να νιώσω πότε είναι λίγο νευρικοί. Μερικοί άνθρωποι έχουν υψοφοβία και μπορώ να τους χαλαρώσω. Είναι μια πολύ προσωπική και έντονη εμπειρία».

Το ταξίδι με αερόστατο της CuliAir διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Αυτό είναι περισσότερο από μια κανονική πτήση, αλλά ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για την ομαλή παρουσίαση του κορυφαίου δείπνου που πρόκειται να απολαύσετε. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, τα πιάτα προετοιμάζονται à la minute. Η Schmeinck εστιάζει στην επιλογή εποχιακών υλικών όταν δημιουργεί μενού για τα ταξίδια. Αγαπημένο της πιάτο είναι το λαβράκι που επικαλύπτεται με σάλτσα μπουγιαμπέσας και συνδυάζει το ψάρι με λαχανικά που ετοιμάζονται στη σόμπα που η Schmeinck έχει συνδέσει στο καλάθι του αερόστατου.

«Έχω πραγματοποιήσει πλέον πάνω από 700 πτήσεις με περισσότερους από 7.000 επιβάτες (600 επιβάτες ανά σεζόν)», προσθέτει. «Αλλά κάθε πτήση για μένα είναι ξεχωριστή γιατί δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Είναι ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα που μπορεί να δώσει ένας σεφ σε έναν επισκέπτη, κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Το όνειρό μου είναι να μεταφέρω την εμπειρία σε περισσότερες χώρες και να βρω ανθρώπους που θα συνεργαστούν μαζί μου για να κάνω περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο ευτυχισμένους με αυτή την εμπειρία. Και επίσης να πάρω ένα αστέρι Michelin και να βάλω το εστιατόριο στον επίσημο οδηγό».


Όλη η εμπειρία, από την υποδοχή στο λιβάδι στο σημείο απογείωσης, μέχρι την πτήση που απολαμβάνετε καλύτερα με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι και ένα εορταστικό επιδόρπιο που σας περιμένει στο σημείο προσγείωσης, μέχρι το δείπνο, διαρκεί τέσσερις με πέντε ώρες – η ίδια η πτήση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Είναι επίσης δυνατό να προγραμματίσετε την απογείωση από μια τοποθεσία της επιλογής σας, με επιπλέον χρέωση.

Η CuliAir παρέχει γαστρονομικά ταξίδια με αερόστατο σε όλη την Ολλανδία. Την ημέρα της αναχώρησης, αποφασίζουν ποια περιοχή προσφέρει τις καλύτερες καιρικές συνθήκες- οι μεσαίες και ανατολικές περιοχές της Ολλανδίας παρέχουν συχνά τους καλύτερους ανέμους και τις καλύτερες καιρικές συνθήκες. Το αερόστατο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 επιβάτες και η καλύτερη εποχή για να κλείσετε την πτήση είναι ο Ιούνιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος για ιδανικό καιρό. Το κόστος είναι 475 ευρώ ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένου του δείπνου και της διαδρομής με το αερόστατο. Θα το τολμούσατε;

Φωτογραφία ανοίγματος: Ιnstagram/angeliqueschmeinck