Οι καραμέλες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα παγκοσμίως και φέρουν μαζί τους μια ιστορία αιώνων. Καθώς είμαστε κι εμείς λάτρεις της καραμέλας, αναζητήσαμε και βρήκαμε 10 vintage καραμέλες -δηλαδή 10 διαφορετικά είδη, που πρωτοδοκιμάσαμε ως παιδιά και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα.
Η ιστορία της καραμέλας
Η ιστορία της καραμέλας ξεκινά από την αρχαιότητα, όταν οι Πέρσες και οι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τον χυμό του ζαχαροκάλαμου για να παρασκευάσουν μια πρώιμη μορφή γλυκαντικής ουσίας. Οι Άραβες έφεραν τις τεχνικές επεξεργασίας της ζάχαρης στη Μεσόγειο, ενώ τον Μεσαίωνα η Ευρώπη άρχισε να εισάγει ζάχαρη από τις ανατολικές αποικίες.
Πιστεύεται ότι η πρώτη μορφή καραμέλας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε τον 17ο αιώνα, ενώ κατά τον 19ο αιώνα, η καραμέλα εξελίχθηκε σε βιομηχανικό προϊόν με την εξάπλωση της ζαχαροβιομηχανίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ιδρύθηκαν εργοστάσια που παρήγαγαν καραμέλες μαζικά, ενώ οι γεύσεις, οι υφές και τα είδη πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία, από μαλακές καραμέλες γάλακτος μέχρι σκληρές με μέντα ή φρούτα.
Στην Ελλάδα, η καραμέλα έφτασε τον 19ο αιώνα, κυρίως χάρη στις εμπορικές συναλλαγές και τις επιρροές της δυτικής Ευρώπης. Οι πρώτες ελληνικές καραμέλες παρασκευάζονταν χειροποίητα από παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία. Η πιο χαρακτηριστική από όλες είναι η καραμέλα βουτύρου.
Σήμερα, οι καραμέλες στην Ελλάδα αποτελούν όχι μόνο αναμνηστικό στοιχείο των παιδικών μας χρόνων, αλλά και μοντέρνο προϊόν ζαχαροπλαστικής, με εγχώριες εταιρείες να συνδυάζουν την παράδοση με καινοτόμες συνταγές.
10 vintage καραμέλες
Τσάρλεστον: Αγαπημένη λιχουδιά, θυμίζει λουκούμι, με την υπέροχη γεύση τριαντάφυλλου. Κυκλοφορούν και σε γεύση περγαμόντο, αλλά το τριαντάφυλλο ήταν, είναι και θα είναι σταθερή αξία.
Γάλακτος: Μία ποτέ δεν ήταν αρκετή, γι’ αυτό προσπαθούσαμε να πιάσουμε μέσα από το βάζο όσες περισσότερες χωρούσε το χέρι μας.
Φιλιού: Ναι, μπορεί να κολλάνε στα δόντια, αλλά αυτό ποτέ δεν μας εμπόδισε. Οι λάτρεις της συγκεκριμένης καραμέλας, «εξαφάνιζαν» το σακουλάκι σε χρόνο dt.
Καραμέλες PEZ: Κυκλοφορούν ακόμα στην πλαστική θήκη, μόνο που οι ήρωες του Ντίσνεϊ έχουν δώσει τη θέση τους στον Σούπερ Μάριο και την παρέα του.
Καμπάδικες: Καραμέλες, ριγέ, με γεύση τριαντάφυλλο που λιώνουν απολαυστικά στο στόμα.
Καραμέλες Αστακού: Μπορεί να μας δυσκόλευαν στην προσπάθεια να τις μασήσουμε όταν ήμασταν παιδιά, αλλά πάντα μάς άρεσε η γέμιση (κακάο, καρύδα, πραλίνα) που κρύβουν μέσα τους.
Καραμέλες με γεύση μαστίχα: Για όσους αγαπούν τη μαστίχα, η συγκεκριμένη καραμέλα συνεχίζει να βρίσκεται σε κάποιο βάζο, στον πάγκο της κουζίνας.
Καραμέλες κανέλας: Η συγκεκριμένη καραμέλα είχε -και έχει- φανατικούς φίλους, αλλά και φανατικούς εχθρούς, λόγω της έντονης γεύσης. Ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία.
Μπίλιες με γεύση ούζου/μέντας: Αυτές οι μικρές μπίλιες με την έντονη γεύση του ούζου, αλλά και της μέντας, συνεχίζουν να μάς θυμίζουν καλοκαιρινές διακοπές.
Πολύχρωμες καραμέλες: Οι κλασικές διαφανείς καραμέλες, σε ποικιλία γεύσεων, κυκλοφορούν και πάλι και μας θυμίζουν πώς προσπαθούσαμε να πάρουμε μέσα από το σακουλάκι μόνο αυτές που μας άρεσαν.
Διαβάστε επίσης:
Τα παραδοσιακά λουκούμια και οι καραμέλες που γλυκαίνουν από τo 1960 τα Ιωάννινα
«Σαν παιδί σε γλυκοπωλείο» – Τα πιο παράξενα επιδόρπια του κόσμου κρύβονται σε ένα συρτάρι