Σχεδόν 10.000 συμμετοχές από 70 χώρες υποβλήθηκαν στα φετινά World Food Photography Awards (Βραβεία Παγκόσμιας Φωτογραφίας Φαγητού) και η εικόνα από την Κίνα, πέντε ηλικιωμένων γυναικών που γελούν καθώς μοιράζονται spring rolls σε μια ήσυχη γειτονιά της επαρχίας Σιτσουάν, ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη φωτογραφία φαγητού στον κόσμο.

Η συγκινητική φωτογραφία με τίτλο «Οι ηλικιωμένες απολαμβάνουν νόστιμο φαγητό», διά χειρός Xiaoling Li κέρδισε το κορυφαίο βραβείο. Η εικόνα αποτυπώνει αυτό που περιγράφεται ως σχηματισμό της «Πύλης του Δράκου» – μια κινεζική φράση που αναφέρεται σε γείτονες που μαζεύονται για να συζητήσουν, να κουτσομπολέψουν και να μοιραστούν ιστορίες γύρω από το φαγητό.

Μεταξύ των νικητών, ωστόσο, είναι και ο κυπριακής καταγωγής Κώστας Μίλλας (Costas Millas). Η εικόνα ενός λαβυρύνθου από μακαρόνια και κόκκινη σάλτσα υπό τον τίτλο «5 Second Rule» αναδείχθηκε κορυφαία στην κατηγορία του: Βραβείο Hotel Art Group Food Stylist.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Costas Millas (@madebymrmillas)

Τον Κώστα Μίλλα είχε φιλοξενήσει το περιοδικό Cantina στο τεύχος του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η καλλιτεχνική ματιά του Κώστα Μίλλα άλλοτε μεταμορφώνει νόστιμα πιάτα και υλικά σε στοιχεία του περιβάλλοντος κόσμου και άλλοτε ξυπνά με τον πιο δημιουργικό τρόπο τις μνήμες των αισθήσεων. Η δουλειά του, πλούσια σε χρωματικές αντιθέσεις και τολμηρές συνθέσεις, εξερευνά τη δυναμική του φαγητού ως μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο ίδιος αναφέρει ότι αντλεί έμπνευση από έργα τέχνης, όπως έναν πίνακα ζωγραφικής ή ένα art installation, και από τον φυσικό χώρο. Έτσι, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υλικού και φυσικού κόσμου, όπως η τρισδιάστατη φύση του ή το φως και το σκοτάδι, συνιστούν για εκείνον κυρίαρχα μέσα έκφρασης και δημιουργίας. Οι εικόνες παίζουν με τις σκιές, τα ζωηρά χρώματα και τα αντικείμενα στον χώρο φέρνοντας το φαγητό σε πρώτο πλάνο. Εικόνες που (προ)καλούν τον κοινό θεατή να υποκύψει στον λαχταριστό πειρασμό και, πολύ περισσότερο, να ανακαλύψει την ομορφιά που κρύβεται πίσω από ένα νόστιμο πιάτο.

Ο ίδιος δήλωνε στο Cantina: «Ανέκαθεν ήμουν δημιουργικό άτομο. Σπούδασα Γραφιστική και για περίπου είκοσι χρόνια ασχολήθηκα με τη δημιουργία λογοτύπων, φυλλαδίων, την επιμέλεια σε καμπάνιες μόδας και φωτογραφίσεις, καθώς και με τον σχεδιασμό γραφικών για καταστήματα και brands.

«Η ενασχόλησή μου με τη φωτογράφιση φαγητού προέκυψε τυχαία και ξεκίνησε ως χόμπι. Μεγάλωσα και ζω στο Λονδίνο αλλά κατάγομαι από μια κυπριακή οικογένεια που λατρεύει το καλό φαγητό. Έχω περάσει πολύ χρόνο στην κουζίνα μαζί με τη μητέρα μου όσο μαγείρευε. Μου άρεσε ιδιαίτερα να τη βοηθάω όταν έφτιαχνε γλυκά – αν και στην πραγματικότητα επικεντρωνόμουν περισσότερο στη γευσιγνωσία!

»Μεγαλώνοντας, άρχισα μαγειρεύω που και που για την οικογένεια, να παρακολουθώ εκπομπές μαγειρικής και να μαζεύω βιβλία συνταγών. Όταν μετακόμισα στο δικό μου σπίτι και ξεκίνησα να μαγειρεύω συστηματικά για εμένα, συνειδητοποίησα πόσο πολύ απολάμβανα αυτή τη διαδικασία. Άρχισα, λοιπόν, να δημοσιεύω φωτογραφίες από όσα έφτιαχνα στο Instagram και μια φίλη μού πρότεινε να δημιουργήσω έναν ξεχωριστό λογαριασμό μόνο για το φαγητό. Έτσι, το 2017 ξεκίνησα να τραβώ φωτογραφίες από τα φαγητά που ετοίμαζα και να τις δημοσιεύω στον λογαριασμό μου. Έτσι, σταδιακά απέκτησα το κοινό μου.

»Παράλληλα, άρχισα να ακολουθώ καταξιωμένους δημιουργούς στον χώρο του φαγητού, οι οποίοι δημιουργούσαν εκπληκτικές εικόνες, και συνειδητοποίησα πόσο δημιουργικά μπορεί να δουλέψει κάποιος με το φαγητό ως θέμα. Τότε ήταν που άρχισα να σκέφτομαι το χρώμα, τη σύνθεση, το είδος των πιάτων και των επιφανειών, αλλά και πώς να αποτυπώσω μια ιδέα σε μια φωτογραφία. Από τότε φωτογραφίζω με επαγγελματική κάμερα, συνεργάζομαι με πελάτες τόσο ως φωτογράφος όσο και ως food stylist και, τον περασμένο Νοέμβριο, έλαβα τη διάκριση Food & Drink Photographer 2024 στα The British Photography Awards – μια σημαντική τιμή για εμένα.»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Μίλλα

Τα βραβεία, με χορηγό την Tenderstem® Bimi®, ανακοινώθηκαν σε μια λαμπερή τελετή στις Mall Galleries του Λονδίνου. Μια επιλογή από τις νικητήριες φωτογραφίες θα εκτεθεί στο Fortnum & Mason από τις 2 Ιουνίου και στο Museum of the Home από τις 3 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Δείτε μερικές από τις βραβευμένες φωτογραφίες: